Jak uratować część mięsną zapiekanki pasterskiej? Mąż robił obiad. Zamiast 2łyżek przecieru pomidorowego dał cały słoik. Niezjadliwe dla dzieci. Śmietana pomoże?
@Wiol rozumiem ,że już "po kompocie". I jak rozwiązaliście? Śmietany bym nie dawała, bo zakwasi jeszcze mocniej ,dałabym łyżkę cukru co powinno złagodzić smak.
Skoro juz jestem przy glosie: dziewczyny, czy ktoras z Was robila moze ciastka "janeczki"? U nas w cukierni tak sie nazywaja, to waskie paski kruchego ciasta a na to idzie cieniutka warstwa chrupiacej bezy. Jest tez druga odmiana, ze tam miedzy ciasto a beze idzie cieniutenko rozsmarowana marmolada rozana i te ciastusia sie z kolei u nas nazywaja " klawisze". Jak jestem z Pysiolem na spacerze, w okolicy Rossmana ( @Skatarzyna wie gdzie) to mowie: to co Pysiolek, po janeczce sobie machniemy? I jedziemy do naszego janeczkowego źródła. Jakbym miala przepis, to bym moze w domu dzieciom zrobila, bo to pyszne jest.
@kasha to!!! Dzieeeekiiiii!!! U mnie te z dzemikiem nazywaja sie klawisze a z sama beza to janeczki. Ale juz mi sie micha cieszy!!!! To jest przepychota! Niby takie proste, bo i kruche umiem zrobic i beze ale wole nie kombinowac tylko popatrzec na przepis, przynajmniej za pierwszym razem
@Rejczel ale się cieszę! Przepis idealnie dla Ciebie-z masłem a jeszcze koniecznie 82% Miałam to wrzucone w zakładki do wypróbowania ale zupełnie o tym zapomniałam. Zastanawiam się czy ta śmietanka faktycznie zmienia smak,bo generalnie 36 % używam tylko do kremów, a tu potrzebne tylko 2 łyżki... Jak zrobisz przed weekendem to daj znak.Bo ja dopiero w sobotę wieczorem najwcześniej zrobię.
Przepis z maslem, jak Pan Bog przykazal! Daje lajka i jak tylko Pysiol pozwoli mi cos takiego wyrzezbic za dnia( dzis np.przysunal sobie krzeslo do blatu kuchennego i tak sie kokosił, ze trącil mnie i wylalam caly talerz zupy pomidorowej z lanym ciastem prosto na kuchenke i do dziury miedzy kuchenke a blat) - biore sie za te ciasteczka. Moga byc grube, krzywe, niewazne, ich smaaaaaak......aaaaaaaaach Jeszcze raz dzieki @kasha A z ta smietana...z Zott'a kojarze najmniejsze opakowanie 36-tki.
@Rejczel no coś Ty! Nie ma za co dziękować,to zupełny przypadek. Gdybyś nie zapytała drugi raz to pewnie bym kiedyś-tam odgrzebała ten przepis ,a tak coś mnie tknęło i spojrzałam w zakładki
No sama już nie wiem... Własnie konsystencja lepsza niż np. oleju. Pewnie idealne to nie bedzie. Tylko nie wiem czy z drozdzami wtedy (te akurat mam) czy też coś ala kruche. I czy całe jajka czy tylko żółtka? Może zrobić z jakiej małej ilości? Tylko nie wiem czy mi się chce skoro efekt niepewny. Póki co pije gorzką kawę i wizualizuję sobie te rogaliki
phi :P na łatwizne idą a ja tu będę tymi ręcami działać
chce dziewczynkom na urodziny takie dwa torty zrobić:) ciasto wymyslilam że dobre będzie jak do kremówki, a krem właśnie nie wiem, nie lubią bitej śmietanty (to nie moje dzieci słowo daję, ja bym zeżarła z litr na raz) wiec myślalam o budyniowym ale żeby trzymał konsytencję to powinno być sztywne no i tak kombinuje
No sama już nie wiem... Własnie konsystencja lepsza niż np. oleju. Pewnie idealne to nie bedzie. Tylko nie wiem czy z drozdzami wtedy (te akurat mam) czy też coś ala kruche. I czy całe jajka czy tylko żółtka? Może zrobić z jakiej małej ilości? Tylko nie wiem czy mi się chce skoro efekt niepewny. Póki co pije gorzką kawę i wizualizuję sobie te rogaliki
Małgorzata toć olej kokosowy jest niczym masło. jak zdchlodzone to twarde to i to w ciepłym miękną oba, w bardzo ciepłym stają się cieczą. do słodkich to nawet dobrze użyć nierafinowannego, nad posmak kokosa
phi :P na łatwizne idą a ja tu będę tymi ręcami działać
chce dziewczynkom na urodziny takie dwa torty zrobić:) ciasto wymyslilam że dobre będzie jak do kremówki, a krem właśnie nie wiem, nie lubią bitej śmietanty (to nie moje dzieci słowo daję, ja bym zeżarła z litr na raz) wiec myślalam o budyniowym ale żeby trzymał konsytencję to powinno być sztywne no i tak kombinuje
@uJa to zrób masło+masa krówkowa. A jak nie masa krówkowa gotowa, to mleko skondensowane gotowane godzinę w zamkniętej puszce.Koniecznie w wysokim garnku, żeby było dużo wody,bo puszka musi być cały czas zakryta.Za to garnek musi być odkryty,więc woda paruje.
Masło w temperaturze pokojowej miksujesz chwilę i wlewasz powoli masę krówkową (tak ze 2 puszki). Jak całość chwilę pomiksujesz, to wstaw do lodówki, żeby trochę stężała bo może być zbyt luźna do przełożenia ciasta.No chyba że nie będzie zbyt luźna to można przekładać od razu.
Komentarz
Ja wymyślałam z serem białym i takie tam, wolałam się upewnić... No i dobrze że spytalam
I jak rozwiązaliście?
Śmietany bym nie dawała, bo zakwasi jeszcze mocniej ,dałabym łyżkę cukru co powinno złagodzić smak.
Ja bym mogła pakować koncentrat pomidorowy do wszystkiego -kilogramami.Uwielbiam.
Czy to jest chociaż podobne?
https://margarytka.blogspot.com/2012/05/tajemnicze-ciasteczka-pani-janki.html
Przepis idealnie dla Ciebie-z masłem a jeszcze koniecznie 82%
Miałam to wrzucone w zakładki do wypróbowania ale zupełnie o tym zapomniałam.
Zastanawiam się czy ta śmietanka faktycznie zmienia smak,bo generalnie 36 % używam tylko do kremów, a tu potrzebne tylko 2 łyżki...
Jak zrobisz przed weekendem to daj znak.Bo ja dopiero w sobotę wieczorem najwcześniej zrobię.
A z ta smietana...z Zott'a kojarze najmniejsze opakowanie 36-tki.
Nie ma za co dziękować,to zupełny przypadek.
Gdybyś nie zapytała drugi raz to pewnie bym kiedyś-tam odgrzebała ten przepis ,a tak coś mnie tknęło i spojrzałam w zakładki
A serce najbardziej sie liczy.
Jakos nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Inne ciasto jakos nie przemawia dzis do mnie.
Ale ok. Nie bede eksperymentowac.
Bye bye rogaliki!
https://sugargeekshow.com/news/cream-tart-tutorial/
pytanie tylko czy vanilla pudding który jest w filmiku to budyń waniliowy czy jakie inne cudo
chce dziewczynkom na urodziny takie dwa torty zrobić:) ciasto wymyslilam że dobre będzie jak do kremówki, a krem właśnie nie wiem, nie lubią bitej śmietanty (to nie moje dzieci słowo daję, ja bym zeżarła z litr na raz) wiec myślalam o budyniowym ale żeby trzymał konsytencję to powinno być sztywne no i tak kombinuje
toć olej kokosowy jest niczym masło.
jak zdchlodzone to twarde to i to
w ciepłym miękną oba, w bardzo ciepłym stają się cieczą.
do słodkich to nawet dobrze użyć nierafinowannego, nad posmak kokosa
A jak nie masa krówkowa gotowa, to mleko skondensowane gotowane godzinę w zamkniętej puszce.Koniecznie w wysokim garnku, żeby było dużo wody,bo puszka musi być cały czas zakryta.Za to garnek musi być odkryty,więc woda paruje.
Masło w temperaturze pokojowej miksujesz chwilę i wlewasz powoli masę krówkową (tak ze 2 puszki).
Jak całość chwilę pomiksujesz, to wstaw do lodówki, żeby trochę stężała bo może być zbyt luźna do przełożenia ciasta.No chyba że nie będzie zbyt luźna to można przekładać od razu.