Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

14445474950148

Komentarz

  • Poważnie? To tylko o majonez zawsze chodzilo? :O 
    Ja wymyślałam z serem białym i takie tam, wolałam się upewnić... No i dobrze że spytalam
  • Jak uratować część mięsną zapiekanki pasterskiej? Mąż robił obiad. Zamiast 2łyżek przecieru pomidorowego dał cały słoik. Niezjadliwe dla dzieci. Śmietana pomoże?
  • @Wiol rozumiem ,że już "po kompocie".
    I jak rozwiązaliście?
    Śmietany bym nie dawała, bo zakwasi jeszcze mocniej ,dałabym łyżkę cukru co powinno złagodzić smak.
  • Śmietana I sól. Dobre.
  • To na pewno zasługa koncentratu :wink:
    Ja bym mogła pakować koncentrat pomidorowy do wszystkiego -kilogramami.Uwielbiam.
  • Rejczel powiedział(a):
    Skoro juz jestem przy glosie: dziewczyny, czy ktoras z Was robila moze ciastka "janeczki"? U nas w cukierni tak sie nazywaja, to waskie paski kruchego ciasta a na to idzie cieniutka warstwa chrupiacej bezy. Jest tez druga odmiana, ze tam miedzy ciasto a beze idzie cieniutenko rozsmarowana marmolada rozana i te ciastusia sie z kolei u nas nazywaja " klawisze".
    Jak jestem z Pysiolem na spacerze, w okolicy Rossmana ( @Skatarzyna wie gdzie) to mowie: to co Pysiolek, po janeczce sobie machniemy? I jedziemy do naszego janeczkowego źródła. Jakbym miala przepis, to bym moze w domu dzieciom zrobila, bo to pyszne jest.
    @Rejczel zobacz coś takiego znalazłam!!!
    Czy to jest chociaż podobne?
    https://margarytka.blogspot.com/2012/05/tajemnicze-ciasteczka-pani-janki.html


    Podziękowali 1Małgorzata32
  • @kasha <3 to!!! Dzieeeekiiiii!!! U mnie te z dzemikiem nazywaja sie klawisze a z sama beza to janeczki. Ale juz mi sie micha cieszy!!!! To jest przepychota! Niby takie proste, bo i kruche umiem zrobic i beze ale wole nie kombinowac tylko popatrzec na przepis, przynajmniej za pierwszym razem :)
    Podziękowali 1kasha
  • Oj robiłam te ciastka, robiłam. Przepyszne są, tluscioszki.
    Podziękowali 1Rejczel
  • Pycha są!
  • @Rejczel ale się cieszę!
    Przepis idealnie dla Ciebie-z masłem :wink: a jeszcze  koniecznie 82%  :smiley: :wink: 
    Miałam to wrzucone w zakładki do wypróbowania ale zupełnie o tym zapomniałam.
    Zastanawiam się czy ta śmietanka faktycznie zmienia smak,bo generalnie 36 % używam tylko do kremów, a tu potrzebne tylko 2 łyżki...
    Jak zrobisz przed weekendem to daj znak.Bo ja dopiero w sobotę wieczorem najwcześniej zrobię.
    Podziękowali 1Rejczel
  • Przepis z maslem, jak Pan Bog przykazal! :) Daje lajka i jak tylko Pysiol pozwoli mi cos takiego wyrzezbic za dnia( dzis np.przysunal sobie krzeslo do blatu kuchennego i tak sie kokosił, ze trącil mnie i wylalam caly talerz zupy pomidorowej z lanym ciastem prosto na kuchenke i do dziury miedzy kuchenke a blat) - biore sie za te ciasteczka. Moga byc grube, krzywe, niewazne, ich smaaaaaak......aaaaaaaaach o:) Jeszcze raz dzieki @kasha ; :)
    A z ta smietana...z Zott'a kojarze najmniejsze opakowanie 36-tki.
    Podziękowali 1kasha
  • @Rejczel no coś Ty!
    Nie ma za co dziękować,to zupełny przypadek.
    Gdybyś nie zapytała drugi raz to pewnie bym kiedyś-tam odgrzebała ten przepis ,a tak coś mnie tknęło i spojrzałam w zakładki :smiley: 
  • Ty Bestio Kuchenna! :p  Wiedzialam, ze bedziesz cos wiedziec o janeczkach! :)
  • @Rejczel jak babcie kocham...wpadne kiedys na te ciacha do Ciebie.
    Podziękowali 1Rejczel
  • No ja czekam! :) Beda takie pewnie od siekiery ale z sercem ulepione :)
  • edytowano stycznia 2018
    Wiesz...zanim ja sie zbiore to Ty pewnie juz do perfekcji ogarniesz temat ;)

    A serce najbardziej sie liczy. :)
    Podziękowali 1Rejczel
  • edytowano stycznia 2018
    Na rogaliki mnie naszło. Niestety nie mam w domu ani masła ani margaryny. Myslicie, ze olej kokosowy sie nada?

    Jakos nic innego nie przychodzi mi do głowy.

  • A musza byc koniecznie rogaliki? Z takim olejem to moga wyjsc yyyyy niesmaczne?... Moze jakies ciasto ucierane zamiast tego?
  • edytowano stycznia 2018
    Czemu z kokosowym niesmaczne? 
    Podziękowali 2MAFJa Felicyta
  • Czemu rogaliki? A bo tak. 
    Inne ciasto jakos nie przemawia dzis do mnie.

    Ale ok. Nie bede eksperymentowac.
    Bye bye rogaliki!
  • O matko, dobrze juz dobrze, rob z tym olejem....ja juz sie nie odzywam.
  • Ja się raczej bym obawiał że jednak konsystencja nie taka. Olej kokosowy bezzapachowy jest więc o niesmacznosc bym się nie martwila
  • No sama już nie wiem... Własnie konsystencja lepsza niż np. oleju. Pewnie idealne to nie bedzie. Tylko nie wiem czy z drozdzami wtedy (te akurat mam) czy też coś ala kruche.  I czy całe jajka czy tylko żółtka? Może zrobić z jakiej małej ilości? Tylko nie wiem czy mi się chce skoro efekt niepewny. Póki co pije gorzką kawę i wizualizuję sobie te rogaliki :)
  • uJauJa
    edytowano stycznia 2018
    kto mi przetłumaczy z czego zrobiona jest masa do tego ciasta?

    https://sugargeekshow.com/news/cream-tart-tutorial/

  • uJauJa
    edytowano stycznia 2018
    no też mi tak wyszło :) ale nie byłam pewna

    pytanie tylko czy vanilla pudding który jest w filmiku to budyń waniliowy czy jakie inne cudo
  • phi :P na łatwizne idą a ja tu będę tymi ręcami działać :)

    chce dziewczynkom na urodziny takie dwa torty zrobić:) ciasto wymyslilam że dobre będzie jak do kremówki, a krem właśnie nie wiem, nie lubią bitej śmietanty (to nie moje dzieci słowo daję, ja bym zeżarła z litr na raz) wiec myślalam o budyniowym ale żeby trzymał konsytencję to powinno być sztywne no i tak kombinuje :D
  • Małgorzata32 powiedział(a):
    No sama już nie wiem... Własnie konsystencja lepsza niż np. oleju. Pewnie idealne to nie bedzie. Tylko nie wiem czy z drozdzami wtedy (te akurat mam) czy też coś ala kruche.  I czy całe jajka czy tylko żółtka? Może zrobić z jakiej małej ilości? Tylko nie wiem czy mi się chce skoro efekt niepewny. Póki co pije gorzką kawę i wizualizuję sobie te rogaliki :)
    Małgorzata 
    toć olej kokosowy jest niczym masło.
    jak zdchlodzone to twarde to i to 
    w ciepłym miękną oba, w bardzo ciepłym stają się cieczą.
    do słodkich to nawet dobrze użyć nierafinowannego, nad posmak kokosa 
    Podziękowali 1Felicyta
  • edytowano stycznia 2018
    uJa powiedział(a):
    phi :P na łatwizne idą a ja tu będę tymi ręcami działać :)

    chce dziewczynkom na urodziny takie dwa torty zrobić:) ciasto wymyslilam że dobre będzie jak do kremówki, a krem właśnie nie wiem, nie lubią bitej śmietanty (to nie moje dzieci słowo daję, ja bym zeżarła z litr na raz) wiec myślalam o budyniowym ale żeby trzymał konsytencję to powinno być sztywne no i tak kombinuje :D
    @uJa to zrób masło+masa krówkowa.
    A jak nie masa krówkowa gotowa, to mleko skondensowane gotowane godzinę w zamkniętej puszce.Koniecznie w wysokim garnku, żeby było dużo wody,bo puszka musi być cały czas zakryta.Za to garnek musi być odkryty,więc woda paruje.

    Masło w temperaturze pokojowej miksujesz chwilę i wlewasz powoli masę krówkową (tak ze 2  puszki).
    Jak całość chwilę pomiksujesz, to wstaw do lodówki, żeby trochę stężała bo może być zbyt luźna do przełożenia ciasta.No chyba że nie będzie zbyt luźna to można przekładać od razu.
  • Ludzie, sluchajcie @kasha,  bo ona skubana jest dobra w te klocki tylko tam, gdzie gada o margarynie wstawcie se maslo.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.