Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

15152545657148

Komentarz

  • @MAFJa nie tkne surowych jajek.
  • @Elunia, a jakis przepis? Tylko do tego chyba forma specjalna potrzebna?
  • Znalazlam przepis. Za malo zoltek. Ja mam 10!! Chyba dodam jedno jajko i bedzie jajecznica dla meza.
  • @mamuma jeśli jajka z pewnego źródła to z części żółtek zrób majonez, choćby do owej pasty jajecznej. 3minuty roboty a żaden kupny się nie umywa.
  • Ajerkoniak;)
    Podziękowali 1madzikg
  • Pączki na samych żółtkach. Pycha ;) dziś ostatnia szansa :P 
  • Może te paczki upiec zamiast smażyć, skoro smród nieakceptowalny?
  • Paste jajeczna sie robi z gotowanych zoltek/ gotowanych jajek a nie z surowych zoltek z rozbitych jaj. @mamuma ja bym te zoltka wykorzystala do podbijania zup. To zdrowy, sprawdzony sposob na dodanie zupom pozywnosci ale i smaku. Jak robie np.zupe krem groszkowo- cukiniowa to 3-4 zoltka ida do srodka bankowo. Jarzynowke mozesz tez podprawic zoltkami, mozesz czesc zoltek wykorzystac do kruchego ciasta - tam sie tylko zoltka daje. Mozesz czesc do lanego ciasta/lanych klusek wykorzystac. Jakbys mogla jesc smazone to omlet, wiadomo.
  • @Rejczel jak się te zoltka do zupy.....?
  • @kiwi to tak sie robi, ze jak juz zupa jest gotowa, to wybijasz do garnuszka kilka zoltek i rozprowadzasz chochelka goracej zupy, mieszasz, mieszasz, one sie pieknie rozpuszczaja i calosc wlewasz do garnka. Musi razem "mrugnąć" i gotowe. W zupie nie plywaja strzepki zoltek ani zadne fafroki ale nie wolno wybijac zoltek prosto do zupy tylko tak na boczku, osobno.
  • Dziękuję Ci bardzo. Dawno temu robiłam zupki dzieciom ale z gotowanymi żółtkami. Spróbuję Twojej metody.
    Podziękowali 1Bridget
  • Tego podbijania zoltkami nauczyla mnie moja tesciowa( mistrzyni swiata w gotowaniu - slowo daje!!! Jakbysmy z Nia mieszkali - nie miescilabym sie w drzwi, powaznie :)). 
  • Eeeee, jadlam paste jajeczna z "zostanej" z rana jajecznicy. Zrobie paste, smazenie odpada, znalazlam przepis na pieczone buleczki pączkowe, ale zobaczylam fotke i nie mam ochoty. Zup z zoltkiem nie lubie wlasnie. "Smierdzi" mi. No taka dziwna jestem.
    Dziekuje wszystkim za propozycje  :*
  • Ja to bym ptyśków napiekła,albo eklerek.Można im zapakować nadzienia i wytrawnego i słodkiego.A jak nie ptyśki to choć karpatkę.
  • Z cyklu "Rejczel gotuje": warzywa na patelnie na wesolo.
  • @Rejczel a co tam w tym garnuszku,żurek?
  • edytowano marca 2018
    Znasz mnie. Oczywiscie :) Z zuru chlop jak z muru. Musialam to jeszcze koniecznie dodac. Do zurku poszedl jeszcze majeranek i warzywa pokroilam a dodatkowo kazdy dostal pokrojone w gruba kostke jajka na twardo i ziemniaczki ugotowane.
    Podziękowali 1kasha
  • @jukaa może makaron z warzywami? 
  • Jak zrobić na obiad halibuta?? Miał być pstrąg, nie było to mi pani w sklepie internetowym PiP zapakowała halibuta... O teraz mam rybę i nie wiem, co z nią i jak tu się za nią zabrać...

    @jukaa
  • Ale smaka robicie! A mnie cos naszlo na pomidorowke ze swiezych pomidorow i na Limy sie szarpnelam za 7,50. Kupilam poltorej kg, do tego poltorej czerwonej papryki, na maselko klarowane no i lane kluseczki zrobilam do tego. Mialam koperek suszony, dosypalam do lanego ciasta, faaaajne wyszly takie wstazeczki koperkowe. Caly gar. Mam spokoj z zupa na jutro. 
    Na drugie bedzie cos wszechpolskiego: schabowy, zimnioki polewane maselkiem i buraczki ze smietana, na cieplo.
  • Buraczki ze śmietaną?! Pierwsze słyszę! To regionalne czy rodzinne danie?
  • Ugotowane buraki w lupce, potem obrane, starte na drobnych, skosnych oczkach. Do tego zasmazeczka na maselku z lyzka( ale płaską :D) maki, do tego kmineczku mielonego, szczypte cynamonu, soli do smaku, moze odrobine wyduszonej cytryny, moze troszke cukru( w zaleznosci od burakow). No i na koniec ze 2 lyzki smietany kwasnej - ale ze smietana juz sie nie ma gotowac, tylko dobrze podgrzac. I takie danie, przeflancowane z Podkarpacia ;)
    Podziękowali 1Felicyta
  • No musze sie odwazyc w koncu. Nie robilam jeszcze nigdy sama pomidorow do sloikow. 
  • macie jakiś sprawdzony przepis na colesława? Nigdy nie udało mu się zbliżyć do ideału a baaardzo lubię.
  • Elunia powiedział(a):
    Muffinki bezglutenowe jaki przepis? Mam mąkę ziemniaczaną, ryżową i mix schara ciemny rustico.
    Te są proste i smaczne,robiłam na mące kukurydzianej z ryżowa też powinny wyjść

    http://www.natchniona.pl/na-drugie-sniadanie-muffiny/

    Megan powiedział(a):
    macie jakiś sprawdzony przepis na colesława? Nigdy nie udało mu się zbliżyć do ideału a baaardzo lubię.
    Robię z takiego przepisu (kiedyś znaleziony gdzieś w internecie)
    2 szklanki cieniutko pokrojonej białej kapusty
    1 duża marchewka starta na grube wiórki
    1 mała cebula pokrojona w cienkie półplasterki
    0,5 pęczka natki pietruszki posiekanej wedle uznania drobniej lub grubiej
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    odrobina pieprzu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    ewentualnie łyżeczka chrzanu (ja tam zawsze daję :smiley: )
    Wszystko wymieszać i odstawić do lodówki,żeby się przemacerowało


    Podziękowali 1Megan
  • Nigella daje tu proporcje jak dla szwadronu szwoleżerów( glowka kapusty, szklanka majonezu) ;) . U @kasha widze Coleslaw z ludzka twarza :)
  • Ech gdyby wyszła idealnie to i z główką kapusty damy radę :D
  • edytowano marca 2018
    Czy ktoś piekł szarlotkę z tego przepisu? Warto? 
    Czy ma 300 gram maki, 250 gram masła to nie za wiele? :#?
    https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/812-prosta-szarlotka#!kmt-start=30

  • edytowano marca 2018
    @Aga85 jak tak patrze na ten przepis to widze, ze jest tylko 1 jajko, nie ma smietany, jak to sie ma przepraszam zlepic? Dziwne, sama maka z tluszczem i jeszcze 2 lyzeczki proszku na te 2 szklanki maki. To za duzo. I jeszcze pisze autorka, ze duzo musu jablkowego z 1,5 kg renety.... Z 2- ch szklanek maki to malo ciasta wyjdzie, jak tym przykryc cala blache i jeszcze spod....
    Podziękowali 1Aga85
  • Czyli, że się kupy nie trzyma...
    To szukam czegoś co wyjdzie w takim razie:)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.