Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

15253555758148

Komentarz

  • Dac Ci porzadny, sprawdzony przepis na szarlotke @Aga85? Na priva Ci wysle.
  • Super, bardzo dziękuje :)
  • Nie ma sprawy :)
  • @Rejczel - ja jestem zbieraczem dobrych łatwych przepisów, ;)  
    to tez mi wyslij
  • Ta jest! :)
  • @Rejczel a wrzuć też tutaj dla potomnosci :) 
    Podziękowali 2Ewasz weronika85
  • Szarlotka

    Skladniki:

    3 kubki(takie jakimi sie zazwyczaj pije herbate, kapke wieksze od szklanki) maki krupczatki
    1 kostka masla (200g)
    4 zoltka
    3/4 kubka cukru krysztalu ( mozna tez 1/2 kubka cukru, jak nie lubicie b.slodkiego)
    2-3 lyzki kwasnej smietany
    1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Zoltka miksujemy z cukrem na jednolita, biala mase. Make( przemieszana z proszkiem, szczypta soli) siekamy z maslem za pomoca noza, jak juz mamy przesiekane conieco - wlewamy te mase zoltkowa, dodajemy smietane i caly czas bez dotykania dlonmi siekamy nozem. Pod koniec zarabiamy ciasto kilkunastoma ruchami w kulke i odkladamy do lodowki, zeby odpoczelo i troche stwardnialo. Pol godziny wystarczy.


    Do tej proporcji ciasta ja daje 3 kg szarej renety. Obrane jablka bez gniazd nasiennych kroje w plastry i rozsmazam, podlewajac w miare potrzeby woda, dodajac troche cynamonu i cukru( jesli wolisz kwasniejsze jablka miec w tym musie to cukru 2-3 lyzki, zawsze przeciez mozna przypruszyc po wierzchu ciasto cukrem pudrem i w ten sposob wyregulowac jego kwaskowosc). Jak masa przestygnie - wyciagasz ciasto z lodowki, dzielisz tak, zeby wieksza czesc szla na spod a mniejsza na gore. Bierzesz te kule i nozem kroisz grube plastry, ktorymi wysciełasz blaszke( blaszke wysmaruj tluszczem i obsyp surowa kasza manna, bulka tarta albo maka). Dla pewnosci, zeby jablka nie podmoczyly spodu - podsyp odrobinke spod bulka tarta. Potem masa, na to w plastry ciasto i do pieca. 180', conajmniej 45 minut grzalka gorna i dolna bez termoobiegu. Znasz swoj piekarnik, piecz do pieknego zlocisto miodowego koloru skorki, takiego bardzo lekkiego brazu, wieesz.

    Tak to hula:)
    Podziękowali 2weronika85 aqq
  • Tylko pamietajcie: nie chcialam sie wymadrzac ;)
    Podziękowali 1madzikg
  • aqqaqq
    edytowano marca 2018
    Dziękuję @Rejczel i @jukaa ; :smile: 
    a w jak dużej blaszce robicie? 
  • A ja robię w proporcji 3-2-1 plus. Czyli 300 gr maki, 200 gr, 100 gr cukru plus jedno jajko i lyzka śmietany. Tego ciasta starcza na spora tortownice. Na gore robię kratkę. Jabłek na to ciasto daje minimum 3 kilo. Reneta erozsmazona z odrobina cukru , cuynamonu i wódki.
  • Rejczel powiedział(a):
    @Aga85 jak tak patrze na ten przepis to widze, ze jest tylko 1 jajko, nie ma smietany, jak to sie ma przepraszam zlepic? Dziwne, sama maka z tluszczem i jeszcze 2 lyzeczki proszku na te 2 szklanki maki. To za duzo. I jeszcze pisze autorka, ze duzo musu jablkowego z 1,5 kg renety.... Z 2- ch szklanek maki to malo ciasta wyjdzie, jak tym przykryc cala blache i jeszcze spod....
    yyyyy ten,no, to się bardzo fajnie zlepi :wink:
    Zawsze robię spód na tartę z podobnego przepisu,tylko bez cukru i proszku do pieczenia i jest pyyyycha.
    Tyle że faktycznie wychodzi z tego tylko spód i boki na blaszkę wielkości podwójnej keksówki.
  • @aqq tego ciasta troche jest, do tego masa z 3 kg rozsmazonej renety dlatego pieke zawsze w takiej blasze do ciast, raczej wiekszej niz mniejszej, w tortownice by mi sie to nie zmiescilo.
    Podziękowali 1aqq
  • kiedyś taki skład jadłam z takim maleńkim makaronem "ryżowym" i było dobre
    a ja robię z ryżem i też dobre
  • jukaa powiedział(a):
    Mam rzodkiewki, kawałek ogórka i papryki, sałatę rzymską, szczypiorek, kukurydzę z puszki. Wymyśliłam sobie z tego sałatkę z szynką lub jajkiem, dodać do tego jakąś bazę? Makaron, ryż?
    Makaron ryżowy.
  • Dałabym i szynkę i jajo i już bez ryżu czy makaronu,tylko sok z cytryny+olej/oliwa,i sol.
  • Czy białka leżące w lodówce tydzień, bez żadnego zapachu, można zużyć do ciasta?
  • Ja tez bym juz nie dokladala tego skrobiowego dodatku ale za to na poslizg i ladne polaczenie tych wszystkich latajacych szczypiorko kukurydz troche majonezu ze smietana/ jogurtem.
  • OlaOdPawla powiedział(a):
    Czy białka leżące w lodówce tydzień, bez żadnego zapachu, można zużyć do ciasta?
    Do ciasta-spokojnie.
    Podziękowali 1OlaOdPawla
  • jukaa powiedział(a):
    Mam rzodkiewki, kawałek ogórka i papryki, sałatę rzymską, szczypiorek, kukurydzę z puszki. Wymyśliłam sobie z tego sałatkę z szynką lub jajkiem, dodać do tego jakąś bazę? Makaron, ryż?
    Jaglankę! :sunglasses: 
  • Znacie jakieś proste do zrobienia potrawy charakterystyczne dla Hiszpanii?
    Córka ma do szkoły coś zrobić hiszpańskiego na jakiś miedzynarodowy dzień.
  • Hiszpańska tortilla ziemniaczana!
  • @olgal ja kiedyś zakładałam wątek o potrawach hiszpańskich. Ze smartfona ;) nie wstawie linka, ale ja nie zakładałam wielu wątków więc bez problemu znajdziesz.
  • @groszek @Rejczel pomidory musowo!! 
    Sparzyć wrzątkiem ściągnąć skórkę. Do słoików po 1 ząbki czosnku w plasterkach i gałązce kopru ( może być też bez) pomidory pokroić byle jak wsadzić do słoika. Zalewać wrzącą solanka łyżka soli na litr wody. Pasteryzowane 15 min. Co roku robię kilkadziesiąt słoików. Do pomdorowki blenduje z zalewa, do sosu na pizzę odsączamy z zalewy.
    Podziękowali 1Rejczel
  • Cos ostatnio nic tu sie w kuchennym nie dzieje....? Co jest? ;)

  • Post?I do tego WIELKI? :wink: :smiley: 





  • Yyyy wyszlam na barana ;)
  • No coś Ty raczej na tak zapracowaną,że nie liczysz godzin i lat :smiley: 
  • To zyyyyycie mija nie jaaa :p
  • Z kilku dni, w morzu dat, własny swój znaczysz ślad :mrgreen: 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.