Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

16768707273148

Komentarz

  • Uja piękny ten bufet miałaś.
  • @mamlu mozesz zadzwonic i podpytac tutaj 
    http://www.tukan-opakowania.pl
    Na stronie maja do fingerfood pojemniki przezroczyste, moze cos sie nada.
  • Ja muszę jakąś oprawę na roczek przygotowac, nie mam pomyslu ani na temat ani na kolory.
  • Fasolkę moja mama dwa razy pasteryzowała
  • A czy ten bez jak upięke dzis lekko miękki w środku będzie ok na czwartek? Zawsze robiłam na swierzo i schodził na pniu ale w czwartek piekarnika nie odpalam
  • Mam pytanie do osób, które mroziły ciasto na pizzę. Czy mrozicie po wyrośnięciu, czy po zrobieniu najpierw odkładajcie porcję do zamrożenia zanim wyrośnie?
  • Też to ciasto polecam. Do kruszonką dodałam jeszcze cynamonu.
  • @jukaa najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami to od Ewy Wachowicz - znajdziesz na gogle . Pyszne i rozpuszcza się w ustach 
  • A jakis sprawdzony przepis na ciasto z...gruszkami macie?
  • Elunia powiedział(a):
    Jak robicie placki z cukinii i czy są chrupkie i sztywne?
    Moje mnie nie zachwycają.
    Dodaję starte ziemniaki pestki dyni mąkę i jajko.
    I nie za grube placuszki na patelnię.
  • Elunia powiedział(a):
    Jak robicie placki z cukinii i czy są chrupkie i sztywne?
    Moje mnie nie zachwycają.
    Ja nie umieram tylko wrzucam do robota. Są usiekane tak jakby drobniutko pokrojone. Razem z cebulką siekam.
    I dodaje łyżkę mąki i  pół łyżki mąki ziemniaczanej  i 2 łyżki kaszy manny  kaszka daje te chrupkosc. Podobnie zreszta robie ziemniaczane.
    Proporcja tych mąk i kaszki -na dwie spore cukinie.

    I dużo przypraw. Pieprz ; sól, odrobina gałki muszkatołowej, pieprz ziołowy
  • Ja sole i odciskam nadmiar wody, potem jak wyzej;) 
    Podziękowali 1weronika85
  • Jakie nadzienia można dać do ptysiów na słono? 
  • Wszelkie twarogowe- z posiekanym wędzonym łososiem i koperkiem, albo z rzodkiewka i ogórkiem, tez jajeczne z ryba wędzona albo ze szczypiorkiem i musztarda 
    Podziękowali 1Joanna36
  • Jakie przyprawy dodajecie do zupy z cukinii?
    Podziękowali 1andora
  • Znalazłam przepis na kurczaka curry z soczewicą, czy jakieś warzywo będzie do tego pasować (mam paprykę, brokuł, seler, pietrusxkę, marchwkę).
  • blaekie powiedział(a):
    Jakie przyprawy dodajecie do zupy z cukinii?
    Tradycyjne plus ja daję miete.
    Podziękowali 1blaekie
  • edytowano sierpień 2018
    @ola_g , takie właśnie znalazłam w jakimś przepisie, dodalam jeszcze prazone pestki dyni i koperek. Zupa wyszła super.
    E: a miętę muszę spróbować 
    Podziękowali 1Bridget
  • Mleko kokosowe!!!
  • I gałka muszkatołowa
  • Mleko kokosowe dopisuje do listy  :)
  • Prażone pestki dyni posypać na górę.
    Sok z pomarańczy może być z kartonika do smaku.
    Podziękowali 1blaekie
  • Wczoraj jeden bez mi się rozlał i spalił. Drugi zrobiłam z bokami ale tez nie jest rewelacyjny. Chciałabym coś dorobić bo mamy gości na kawie. Rozpuściłam dwie różne galaretki rano, mam pokruszone bezy czekoladowe, biszkopty,krem paczkowany truskawkowy , śnieżki dużo i śmietankowy, maskarpone, owoce i te dwie stygnącej galaretki.. myślałam by to jakoś do pucharków zrobić ale może lepiej coś innego? Jak? jakos tort będzie ten bez z bita śmietana i malinami
  • edytowano sierpień 2018
    Bita smietana z maskarpone.Pycha.


    Ostatnio jadlam roladke z serem korcinskim.
    A ser to zwykly twarog pomielony z serem smazonym  I jako farsz do roladki z piersi kurczaka.
  • Potrzebuję przepisy na owoce morza, sprawdzone i dobre.
    Interesują mnie małże, ośmiorniczki (małe) oraz kalmary.
    Chyba, że krewetkowy jakiś jeszcze ktoś poleci.

    Mogą być dania, może być zupa.
    Szykujemy się do podwójnych urodzin i chcemy sobie urządzić biesiadę. :)
  • @jukaa, będę robiła na ten weekend ;). Taką biesiade chcą jubilaci :)
    Podziękowali 1Milagro
  • Jaglonez i ajvar robię do smarowania chleba 
    Jaglonez z olejem lnianym , takim super, ach :)

    I ser budwigowy ,do którego olej musi być eko

    Kupuję go w eko sklepie , za pół litra 26 złotych

    Wczoraj w innym sklepie eko pytam o cenę, a pani mówi : zwykły 24 a Eco z zielonym paseczkiem 29

    Czyli eko to nie zawsze eko
  • Czy śmietana kremówka z kartonu, otwarta w piątek, dziś nadaje się jeszcze do użycia ? Pachnie jak kremówka  :p muszę zrobić tort i stoi mi pół litra w lodówce... 
  • będzie dobra
    tylko za długo nie ubijaj bo będzie masło :dizzy: 

    Podziękowali 1ewap
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.