POMOCY!!! czy z dyni Hokkaido mogę zrobić zupe krem, nie obierając dyni, tylko krojąc ja na kawałki ze skóra, tak mi ktos powiedział ale jestem wątpiąca...
@groszek czaję się od pewnego czasu na gęś ale na razie mam tylko przepis zapisany
Sprawdzony-dostałam od koleżanki.
gęś o wadze 4 - 5 kg
ziemniaki - ilość zależy od wielkości gęsi majeranek sól, pieprz
Z
gęsi usuwamy pieczołowicie resztki piór, opalamy nad gazem.
Na godzinę
wkładamy do zimnej wody, zmienianej co kwadrans, co nada ptakowi
wyjątkowej kruchości.
Po tej kapieli gęś dokładnie osuszamy zewnątrz i
wewnątrz i nacieramy (równiez zewnątrz i wewnątrz) solą, pieprzem i
majerankiem.
Ziemniaki średniej wielkości, obieramy, kroimy na połówki,
solimy i skąpo pieprzymy. Nadziewamy nimi gęś i otwór zaszywamy.
Skrzydła i udka (końcówki) przywiązujemy ciasno przy tuszce i tak
spreparowaną gęś smarujemy roztopionym masłem lub oliwą.
Robimy w
piersiach kilka otworów szpilką, by ułatwić wypływanie tłuszczu w czasie
pieczenia.
Tutaj są dwie szkoły.
Według oryginalnego przepisu
układamy gęś w brytfance piersią do dołu na pierwszą godzinę pieczenia,
natomiast ja kładę ją od razy na grzbiecie, podlewam 1/2 - 1 szklanki
wrzątku i wsuwam brytfannę do nagrzanego do 200 st. piekarnika, często
podlewając sosem.
Po godzinie zmniejszam temperaturę do 180 -190 st. i
dalej polewając sosem piekę ptaka, zależnie od wielkości 1,5 - 2 godzin.
Nadmiar wytopionego tłuszczu zbieram do garnuszka, a pół godziny przed
zakończeniem pieczenia podwyższam temperaturę do 200 st. i skrapiam gęś
zimną wodą, dzięki czemu skórka nabierze tak cenionej kruchości.
Według
mnie lepiej piec gęś dłużęj, niż za krótko,
dlatego te trzy godziny
wydają się optymalne.
Do tak upieczonej gęsi podajemy surówkę z
czerwonej kapusty.
Komentarz
Mniej też denerwujące kiedy dzieci wyżerają samo mięso, a zostawiają kapustę
majeranek
sól, pieprz
Z gęsi usuwamy pieczołowicie resztki piór, opalamy nad gazem.
A, idź! Pierniki robi się w Adwencie