Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

16970727475148

Komentarz

  • Gulasz.  Kluski. 
  • Risotto. A hokkaido nie trzeba obierac, wystarczy umyć
    Podziękowali 1Amica
  • MAFJa powiedział(a):
    A cis innego niż zupa?
    Kompocik, goździki dodaj plus sok z cytryny.
  • Ale przepis. Prosiłam. Kluski te ze sosem 
  • Ja slodzę śliwkami @mamlu słodzik śliwki. I weź tu podaj przepis. :D
    Podziękowali 1Amica
  • Brzmi dobrze a ryż biały koniecznie? Czy ciemny tez dojdzie w ta godzinę? Czy jak schab się piecze 4h ze śliwka to mu starczy? 
  • Długo? W jakimś przepisie mi mignął 6h wyłączyłam juz
  • No trudno trza to będzie zjesc :-) 
  • Schab świetny wyszedł. Ciężko kroić bo trochę rozsypuje się jakby ale po prostu pychota mniam 
  • Elunia powiedział(a):
    Przez ten brak płyty rozwinęłam się piekarnikoqo☺i mam super przepis na zapiekankę gołąbkową.

    (...)  Pyszne jest.
    Potwierdzam - pyszne i samo sie robi. Ja mieszam wszystko, nie układam warstawami.
  • @Elunia, jutro chcę zrobić ta zapiekankę, możesz napisać ile poszczególnych składników albo w jakich proporcjach?
  • mader powiedział(a):
    MAFJa powiedział(a):
    Schab świetny wyszedł. Ciężko kroić bo trochę rozsypuje się jakby ale po prostu pychota mniam 
    W ogóle pieczone mięsa to jedna z moich ulubionych potraw. Samo się robi i zawsze wychodzi :)
    Ciekawe, bo mi schab często wychodzi suchy. Macie na to jakieś sposoby?
  • To stało w sosie własnym nie wyschło.. ale miało ta biała warstwę . Podlalam z dwa razy widać te sliwki chyba sok tez puszczały sporo ich weszło 
  • Kto ma pomysł:  chcę zrobić szarlotkę i na to położyć opłatek tortowy. Co na te jabłka na górę żeby opłatek trzymał się? 
  • bitą śmietanę z mascarpone
    Podziękowali 2blaekie andora
  • @Aga85 dziękuję. Spróbuje 
  • Polecam zapiekankę gołąbkową Eluni:) Łatwa w wykonaniu i  bardzo smaczna.
    Mniej też denerwujące kiedy dzieci wyżerają samo mięso, a zostawiają kapustę ;)
  • POMOCY!!! czy z dyni Hokkaido mogę zrobić zupe krem, nie obierając dyni, tylko krojąc ja na kawałki ze skóra, tak mi ktos powiedział ale jestem wątpiąca...
  • Można. Może i ja zdążę zanim mi się zepsują. Dzis nikos nie daje za bardzo nic zrobić. Na razie ukrochmalilam halkę Tosi. Zjemy ja na obiad
    Podziękowali 1Aneczka08
  • @Aneczka08 ja zawsze tak robię z hokkaido, nawet dla niemowląt  :)
    Podziękowali 1Aneczka08
  • Dostałam dwie sztuki awokado. Nie wiem co z tym zrobić bo samo z siebie niezjadliwe jest.... Macie jakiś pomysł?
  • Ja dodaje avokado do domowej nutelli.zalewam gorącą wodą daktyle tak na 15-20 minut odsączam dodaje 3-4 łyżek ciemnego kakao i avokado i miksuje .
    Podziękowali 1awia
  • edytowano listopada 2018
    Wypróbuję tę nutellę bo akurat mam składniki :) Dziękuję Dziewczyny! Ed. Telefon był mądrzejszy.....
  • Skóra w himaiddo się ładnie blenduję 
  • Zupa wyszła pychota z mlekiem kokosowym.
    Podziękowali 1Bridget
  • @groszek ; czaję się od pewnego czasu na gęś ale na razie mam tylko przepis zapisany :mrgreen:
    Sprawdzony-dostałam od koleżanki.

    gęś o wadze 4 - 5 kg
    ziemniaki - ilość zależy od wielkości gęsi
    majeranek
    sól, pieprz

    Z gęsi usuwamy pieczołowicie resztki piór, opalamy nad gazem.
    Na godzinę wkładamy do zimnej wody, zmienianej co kwadrans, co nada ptakowi wyjątkowej kruchości.
    Po tej kapieli gęś dokładnie osuszamy zewnątrz i wewnątrz i nacieramy (równiez zewnątrz i wewnątrz) solą, pieprzem i majerankiem.
    Ziemniaki średniej wielkości, obieramy, kroimy na połówki, solimy i skąpo pieprzymy. Nadziewamy nimi gęś i otwór zaszywamy.
    Skrzydła i udka (końcówki) przywiązujemy ciasno przy tuszce i tak spreparowaną gęś smarujemy roztopionym masłem lub oliwą.
    Robimy w piersiach kilka otworów szpilką, by ułatwić wypływanie tłuszczu w czasie pieczenia.
    Tutaj są dwie szkoły.
    Według oryginalnego przepisu układamy gęś w brytfance piersią do dołu na pierwszą godzinę pieczenia, natomiast ja kładę ją od razy na grzbiecie, podlewam 1/2 - 1 szklanki wrzątku i wsuwam brytfannę do nagrzanego do 200 st. piekarnika, często podlewając sosem.
    Po godzinie zmniejszam temperaturę do 180 -190 st. i dalej polewając sosem piekę ptaka, zależnie od wielkości 1,5 - 2 godzin.
    Nadmiar wytopionego tłuszczu zbieram do garnuszka, a pół godziny przed zakończeniem pieczenia podwyższam temperaturę do 200 st. i skrapiam gęś zimną wodą, dzięki czemu skórka nabierze tak cenionej kruchości.
    Według mnie lepiej piec gęś dłużęj, niż za krótko,
    dlatego te trzy godziny wydają się optymalne.
    Do tak upieczonej gęsi podajemy surówkę z czerwonej kapusty.





  • Czy babke ziemniaczana piec odkryta czy przykryc? A boczek dodac normalnie, czy podsmazony?
  • Agnicha powiedział(a):
    Chcialam przypomniec ze najwyzszy czas wstawic ciasto na pierniki aby dojrzewalo

    A, idź! Pierniki robi się w Adwencie ;)
  • Katia powiedział(a):
    Agnicha powiedział(a):
    Chcialam przypomniec ze najwyzszy czas wstawic ciasto na pierniki aby dojrzewalo

    A, idź! Pierniki robi się w Adwencie ;)
    W Adwencie się je piecze a ciasto można (a na niektóre nawet należy) zrobić je  już teraz.
    Ja zawsze robię dużo więcej niż trzeba,
    bo po tygodniu dojrzewania (trzymam w lodowce),
    jakieś myszki mi je zaczynają podjadać :smiley: 
    Tak, surowe.
    Nie, łakomczuchów nigdy brzuch nie boli.
  • Dobra wątek pierniczki niech ktoś podbije.. ja w tym roku chyba findusy z kilograma 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.