Czy śmietana kremówka z kartonu, otwarta w piątek, dziś nadaje się jeszcze do użycia ? Pachnie jak kremówka muszę zrobić tort i stoi mi pół litra w lodówce...
@ewap a do kiedy planujesz ten tort przechowywać?(w sensie,że pozostałości tortu po imprezie)?
Jak radziła @mader spróbowałam śmietanki i smakowała normalnie więc użyłam jej do tortu @kasha nie ostał się ani kawałek więc problem z dalszym przechowywaniem z głowy
@Elunia ja układam w naczyniu żaroodpornym na przemian farsz taki jak do gołąbków i poszatkowana kapustę i zapiekam. Na koniec podlewam śmietanka słodka, bo tak też robię przy normalnych golabkach
z mielonego proszku zrobić sos z celbulka, koperkiem lub natka na śmietanie taki sos pyszny do makaronu lub na ziemniaki- do tego jajo sadzone i pyszny piatkowy obiadek
bez mielenia to namoczyć grzybki na kilka godzin pokroic drobno i ugotować sos, w małej ilości wody z cebulką (można zblendowac na gęsto)
kromki czerstwego chleba kłaść na blaszkę, posmarować grzybami , posypać tartym żółtym serem i zapiec albo posmarorowąc blaty do pizzy keczupem, potem grzybki, inne dodatki: warzywa, kiełbaska, szynka itp + tarty ser
Sos paprykowo pomidorowy moim zdaniem jest pyszny. Pomidory przecierasz, jak na przecier/passatę, do tego wrzucasz paprykę oczyszczoną i pokrojoną w kostkę (czerwoną lub żółtą, zielona tu się nie nadaje, bo kolor z czerwonego i zielonego wyjdzie nieapetyczny). Można dodać też jedno jabłko dla wzbogacenia smaku. Dusisz do miękkości, a następnie blendujesz. Gotujesz do odpowiadającej sobie gęstości. Możesz dodać wyciśnięty czosnek i ulubione przyprawy ziołowe oraz sól i cukier do smaku.
Dla mnie rewelacja, do makaronów, pizzy, do chleba. Proporcje ok. pół na pół, albo przynajmniej tyle przecieru, by papryka miała się w czym ugotować.
Robilam ciasto na placki z jabłkiem z tego przepisu z dwóch proporcji i zamiast cukru waniliowego wsypalam hojnie cały proszek do pieczenia... placku średnio zjadliwe wiec wsadzilam ponad połowę surowego ciasta do lodówki i rak siedzi od czwartku... Macie pomysł ile i czego dodać, żeby zrobić z tego coś jadalnego? jakieś ciasto?
Problem trochę nietypowy. Skusiłam się na naprawdę duży słój ogórków konserwowych, ze 2 razy większy od tych normalnych (żeby mieć duży słój, oczywiście ) i okazało się, że ogórki są... takie sobie Miękkie i nieciekawe. Macie pomysł, jak je szybko zużyć, istnieje w ogóle jakaś potrawa z konserwowych?
@Elunia, a może jacket potatos? Pieczone ziemniaki ze skórką, zawijane osobno w folię alumimiową lub(w mojej wersji) w papier do pieczenia. Potem rozkrawasz, podajesz z masłem i solą lub właśnie z grzybami, serem, warzywami z wody.
Dobra powtórzę się. Z dyń holkaido jak coś zrobić? (Zupę jak najprościej), mam tez do upieczenia schab. Chciałam zrobić ze śliwka . Ma ktoś przepis łopatologiczny? Jak ta kieszeń się robi np. Na sliwki?
Dobra powtórzę się. Z dyń holkaido jak coś zrobić? (Zupę jak najprościej),
Obrac dynie ze skory, wydrazyc miazsz, pokroic na osemki. Obrac cebule. Oskrobac marchewke. Wrzucic razem do garnka, zalac woda, pogotowac ze 20 minut. Doprawic i zmiksowac na krem. Mozna podawac z grzaneczkami.
Jako przyprawy ja dodaje pieprz, sol i gałke muszkatołowa. Zestaw wg upodoban
Zamiast cebuli moze byc por. Mozna tez dodac ziemnaka.
Komentarz
@kasha nie ostał się ani kawałek więc problem z dalszym przechowywaniem z głowy
z mielonego proszku zrobić sos z celbulka, koperkiem lub natka
na śmietanie
taki sos pyszny do makaronu
lub na ziemniaki- do tego jajo sadzone i pyszny piatkowy obiadek
pokroic drobno i ugotować sos, w małej ilości wody z cebulką
(można zblendowac na gęsto)
kromki czerstwego chleba kłaść na blaszkę, posmarować grzybami , posypać tartym żółtym serem i zapiec
albo posmarorowąc blaty do pizzy keczupem, potem grzybki, inne dodatki: warzywa, kiełbaska, szynka itp + tarty ser
smacznego
Te które robiłam do tej pory przestały mi smakowac
No chyba, że Ci chodzi o rustykalną tartę z jabłkami https://www.mojewypieki.com/przepis/rustykalna-tarta-z-jablkami
Obrac dynie ze skory, wydrazyc miazsz, pokroic na osemki. Obrac cebule. Oskrobac marchewke. Wrzucic razem do garnka, zalac woda, pogotowac ze 20 minut. Doprawic i zmiksowac na krem. Mozna podawac z grzaneczkami.
Jako przyprawy ja dodaje pieprz, sol i gałke muszkatołowa. Zestaw wg upodoban
Zamiast cebuli moze byc por. Mozna tez dodac ziemnaka.
Na spod i na wierzch mozna dac plasterki boczku. Mozna bez boczku, wtedy naczynie smaruje smalcem. Na wierzch mozna dac skwareczki.
Czasem wkladam dynie do gorącego piekarnika, wtedy schodzi skora łatwiej.