Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

19192949697148

Komentarz

  • Bridget powiedział(a)
    Z wyrośnietych to ja robię przecier ogorkowy. 
    Tarkuję ogórki na duzych oczkach dodaję sól koper mieszam i w słoiki. 
    Ukisi się samo i ma pyszny smak w zupie. 
    @Bridget ; pasteryzujesz?
  • Amica powiedział(a):
    Bridget powiedział(a)
    Z wyrośnietych to ja robię przecier ogorkowy. 
    Tarkuję ogórki na duzych oczkach dodaję sól koper mieszam i w słoiki. 
    Ukisi się samo i ma pyszny smak w zupie. 
    @Bridget ; pasteryzujesz?
    Po około 2 tygodniach.
    Jednego roku nie i tez nic sie nie stalo. 
    Tylko w słoiki tak nie do pełna pakowac. 
    Podziękowali 1Amica
  • Ja nie pasteryzuję
    Podziękowali 2Amica Milamama
  • Jak się robi placki ziemniaczane w ilości na dość zarta rodzine ? 5tka dzieci.. powiedzmy na 15-20 placków ? 
  • Może to? https://www.mojewlasne.pl/2017/02/17/ciasto-jada-goscie/ Ja robiłam w wersji bez jogurtu.
  • Zrobiłam.. M mi ziemniaki starł.. i dobrze bo ja myślałam ze na dużych oczkach 
  • To jak robiła to poda przepis :)
    Podziękowali 1blaekie
  • Robie zakwas buraczany. Podobno moze byc w zamknietym sloiku. Czy wtedy plyn ma byc do brzegu, czy moze byc kilka centymetrow przestrzeni.

    A jesli ktos laskaw, to poprosze o przepis. Skoryguje, czy moj jest dobry.
  • mader powiedział(a):
    Na dużych najlepsze ale nie każdy lubi.
    Mój patent na placki dla dużej rodziny to puszczanie ziemniaków przez maszynkę do mięsa. Ponoć ma to tępić ostrze, nie wiem, u mnie na razie ok. Ale ostrzegam jakby co.
    Nie wyobrażam sobie trzeć ziemniaków dla nas... Ale oni jedzą naprawdę masakryczne ilości.
    Ja mam dwa patenty:

    1. do maszynki Zelmera mozna dokupic tarke, w zestawie jest tez takie ostrze jak do ziemniakow

    2. thermomix/lidlomix na najwyzszych obrotach bardzo dobrze rozdrabnia


    Podziękowali 1Bridget
  • Mnie babcia uczyla, ze z mlodych ziemniakow ciezko sie placki ziemniaczane robi, bo maja duzo wody a mniej skrobii( przerywają sie, przywieraja) i zawsze dodawala kilka starych ziemniakow do masy. Chodzilo o to, żeby nie sypac maki do masy tylko zlac wode jak ziemniaki puszcza, zebrac ta skrobie z dna i dolaczyc. Babcia dodawala sody tak na koniec noza i troche bulki tartej - placki byly przepyszne i chrupiace jak ta lala. I smazyla na smalcu. Jejuuu, czuje ten zapach i smak...mmmmm prima!





    Podziękowali 3Amica nowa Malia
  • @Ania D. planowalas kiedys chyba zakup szatkownicy do kapusty. Mozesz polecic to co kupilas? Szatkownica Zelmera srednio sobie radzi z twardą kapustą
  • edytowano lipiec 2019
    Do kapusty mam dwie ale takie zwykle.
    Obie ok. 
    Podziękowali 1Amica
  • Ja taką chcę kupić sobie 
  • Czy ktoś ma sprawdzony przepis na gazpacho?
  • A może ma ktoś sprawdzony przepis na brownie z malinami. Jutro będę miała maliny i mam ochotę na takie ciasto.
  • OlaN. powiedział(a):
    A może ma ktoś sprawdzony przepis na brownie z malinami. Jutro będę miała maliny i mam ochotę na takie ciasto.
    @OlaN. ja akurat za brownie nie przepadam ale znajoma która przepada była zachwycona tym z przepiseu Nigeli


    200 g gorzkiej czekolady
    200 g masła
    250 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
    3 jajka
    110 g mąki
    cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    120 g świeżych malin (mogą być mrożone)

    Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
    Blaszkę   20x30   wyłożyć papierem.
    Masło i czekoladę razem rozpuścić w garnuszku (jak ktoś bardzo ostrożny może rozpuścić na parze).
    Do tego dodać cukier,poczekać aż się rozpuści.
    Przestudzić.
    Dodać resztę składników.
    Zmiksować.
    Wlać do blaszki,na górę położyć maliny.
    Piec 45-60 minut,wyjąc z blaszki po ostygnięciu.

    Podziękowali 2OlaN. Rejczel
  • To kedlam u koleżanki w wersji z malinami i jest zdecydowanie najlepszym Brownie jamie jadłam.
    https://www.kwestiasmaku.com/przepis/brownie-z-truskawkami
    Podziękowali 1OlaN.
  • Polly powiedział(a):
    Czy ktoś ma sprawdzony przepis na gazpacho?
    @Polly spisałam kiedyś z internetu.
    Uwaga-ostrożnie z czosnkiem,bo różne mają różną "moc"

    Na jedną kupkę:
    2-3 pomidory ( te brzydsze, nawet miękkie – byle nie popękane, za to baaardzo dojrzałe),
    2 krótkie ogórki ,
    cebula 1 zwykła , 1 czerwona,
    5 ząbków czosnku.
    4-5 kromek chleba tostowego bez skórki (może być bez chleba)
    1 litr soku pomidorowego ( może byc z kartonu, byle dobrej jakości)
    1/2 szklanki oliwy z oliwek ExV, najlepiej hiszpańskiej
    1-2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu jerez
    sól, pieprz do smaku

    Na drugą kupkę:
    2 – 3 najpiękniejsze pomidory,
    ogórek,
    papryka 2 papryki czerwone

    Wykonanie:

    Warzywa z pierwszej kupki zmiksować (zblendować)  i nawet przetrzeć przez grube sito ( na sicie zostaną pestki i włókna cebuli)
    Przecier wlać z powrotem do malaksera (lub naczynia w którym się blenduje),
    dodać  4 -5 kromek tostowego chleba bez skórki -zmiksować.
    Dodać oliwę ( 1/2 szklanki) i ocet – do smaku ( zwykle starcza 1,5 łyżki).
    Całość przelać do dużego naczynia, dolać 1 litr soku pomidorowego (może być z kartonu).
    Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,dodać do zmiksowanej masy.
    Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny.wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.

    Podziękowali 2Polly Laf2011
  • @kasha, dziękuję bardzo, będę działać :)
  • Potrzebuję zrobić czekoladowy krem do przełożenia blatów na tort bez bez. Mam gorzką czekoladę, mleko kokosowe w puszce i mleko roślinne. Robił ktoś coś takiego? Nie mam już teraz możliwości na eksperymenty, a czterolatek bardzo się napalił na ten tort :#
  • edytowano sierpień 2019

    Dziś,  mąż zrobił wersję tiramisu z brzoskwiniami,  przepyszna, polecam!
  • czekolada powiedział(a):
    Potrzebuję zrobić czekoladowy krem do przełożenia blatów na tort bez bez. Mam gorzką czekoladę, mleko kokosowe w puszce i mleko roślinne. Robił ktoś coś takiego? Nie mam już teraz możliwości na eksperymenty, a czterolatek bardzo się napalił na ten tort :#

    @czekolada czekoladę rozpuszczasz na parze,czekasz aż trochę przestygnie.
    Z mleka w puszce ubijasz krem.
    Do ubitego kremu dodajesz czekoladę,mieszasz.
    I jest :) .

    Tu masz dokładnie napisane jak ubijać mleko kokosowe .


  • Można to dla pewności zagęścić żelatyną.
    Podziękowali 1aqq
  • @Malgorzata32, podaj jakis przepis na osmiornice. Mąż i syn kupili. Świeża jest.
  • @MonikaN poszukaj u mnie na fb. Nie wyrabiam...
    Podziękowali 1MonikaN
  • Potem Ci może cos skopiuje z tych przepisów, które wypróbowałam
  • I po "mlaskijsku" z patelni, z czosnkiem, ziemniakami i boczkiem. 
  • Ja kiedyś robiłam fasolkę w słoikach na zimę. Musiałabym idszukac przdpis.
  • mader powiedział(a):
    I zupa, zupa.
    Zupa zwyczajnie ugotuj włoszcxyznę na czym lubicie. 
    Można zeszklic na maśle np. 
    Dodaj fasolkę pokrokrojoną pogotuj do miękkości. 
    Zapraw smietanką i na koniec pokrojona natke pietruszki. 
  • edytowano sierpień 2019
    Proszę o szybka poradę. Mam jutro przyjaciółkę corki w ramach urodzinek jej. Bezglutenowa. Miałam zrobić beza pawlowej czekoladowego ale tam w składzie czekolada i kakao. Myślałam ze większość bezglutenowych ale czytam ze i Wawel i wedel mogą zawierać. Jej mama mówi ze kakao musi być specjalne bezglutenowe a czekolady bez nie znalazła. Gdzie się kupuje takie bezglutenowe kakao i czy ktoś coś wie o czekoladzie? 

    Edit. Celiakia wiec śladowe ilości nie przejdą 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.