Z wyrośnietych to ja robię przecier ogorkowy. Tarkuję ogórki na duzych oczkach dodaję sól koper mieszam i w słoiki. Ukisi się samo i ma pyszny smak w zupie.
Z wyrośnietych to ja robię przecier ogorkowy. Tarkuję ogórki na duzych oczkach dodaję sól koper mieszam i w słoiki. Ukisi się samo i ma pyszny smak w zupie.
Mój patent na placki dla dużej rodziny to puszczanie ziemniaków przez maszynkę do mięsa. Ponoć ma to tępić ostrze, nie wiem, u mnie na razie ok. Ale ostrzegam jakby co.
Nie wyobrażam sobie trzeć ziemniaków dla nas... Ale oni jedzą naprawdę masakryczne ilości.
Ja mam dwa patenty:
1. do maszynki Zelmera mozna dokupic tarke, w zestawie jest tez takie ostrze jak do ziemniakow
2. thermomix/lidlomix na najwyzszych obrotach bardzo dobrze rozdrabnia
Mnie babcia uczyla, ze z mlodych ziemniakow ciezko sie placki ziemniaczane robi, bo maja duzo wody a mniej skrobii( przerywają sie, przywieraja) i zawsze dodawala kilka starych ziemniakow do masy. Chodzilo o to, żeby nie sypac maki do masy tylko zlac wode jak ziemniaki puszcza, zebrac ta skrobie z dna i dolaczyc. Babcia dodawala sody tak na koniec noza i troche bulki tartej - placki byly przepyszne i chrupiace jak ta lala. I smazyla na smalcu. Jejuuu, czuje ten zapach i smak...mmmmm prima!
A może ma ktoś sprawdzony przepis na brownie z malinami. Jutro będę miała maliny i mam ochotę na takie ciasto.
@OlaN. ja akurat za brownie nie przepadam ale znajoma która przepada była zachwycona tym z przepiseu Nigeli
200 g gorzkiej czekolady 200 g masła
250 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo) 3 jajka 110 g mąki cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g świeżych malin (mogą być mrożone)
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C. Blaszkę 20x30 wyłożyć papierem.
Masło i czekoladę razem rozpuścić w garnuszku (jak ktoś bardzo ostrożny może rozpuścić na parze).
Uwaga-ostrożnie z czosnkiem,bo różne mają różną "moc"
Na jedną kupkę:
2-3 pomidory ( te brzydsze, nawet miękkie – byle nie popękane, za to baaardzo dojrzałe), 2 krótkie ogórki , cebula 1 zwykła , 1 czerwona, 5 ząbków czosnku. 4-5 kromek chleba tostowego bez skórki (może być bez chleba) 1 litr soku pomidorowego ( może byc z kartonu, byle dobrej jakości) 1/2 szklanki oliwy z oliwek ExV, najlepiej hiszpańskiej 1-2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu jerez sól, pieprz do smaku
Na drugą kupkę: 2 – 3 najpiękniejsze pomidory, ogórek, papryka 2 papryki czerwone
Wykonanie:
Warzywa
z pierwszej kupki zmiksować (zblendować) i nawet przetrzeć przez grube sito ( na
sicie zostaną pestki i włókna cebuli)
Przecier wlać z powrotem do
malaksera (lub naczynia w którym się blenduje),
dodać 4 -5 kromek tostowego chleba bez skórki -zmiksować.
Dodać oliwę ( 1/2 szklanki) i ocet – do smaku (
zwykle starcza 1,5 łyżki).
Całość przelać do dużego naczynia, dolać 1 litr soku pomidorowego (może być z kartonu).
Pozostałe warzywa pokroić w kostkę,dodać do zmiksowanej masy.
Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny.wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.
Potrzebuję zrobić czekoladowy krem do przełożenia blatów na tort bez bez. Mam gorzką czekoladę, mleko kokosowe w puszce i mleko roślinne. Robił ktoś coś takiego? Nie mam już teraz możliwości na eksperymenty, a czterolatek bardzo się napalił na ten tort
Potrzebuję zrobić czekoladowy krem do przełożenia blatów na tort bez bez. Mam gorzką czekoladę, mleko kokosowe w puszce i mleko roślinne. Robił ktoś coś takiego? Nie mam już teraz możliwości na eksperymenty, a czterolatek bardzo się napalił na ten tort
@czekolada czekoladę rozpuszczasz na parze,czekasz aż trochę przestygnie.
Z mleka w puszce ubijasz krem.
Do ubitego kremu dodajesz czekoladę,mieszasz.
I jest .
Tu masz dokładnie napisane jak ubijać mleko kokosowe .
Zupa zwyczajnie ugotuj włoszcxyznę na czym lubicie. Można zeszklic na maśle np. Dodaj fasolkę pokrokrojoną pogotuj do miękkości. Zapraw smietanką i na koniec pokrojona natke pietruszki.
Proszę o szybka poradę. Mam jutro przyjaciółkę corki w ramach urodzinek jej. Bezglutenowa. Miałam zrobić beza pawlowej czekoladowego ale tam w składzie czekolada i kakao. Myślałam ze większość bezglutenowych ale czytam ze i Wawel i wedel mogą zawierać. Jej mama mówi ze kakao musi być specjalne bezglutenowe a czekolady bez nie znalazła. Gdzie się kupuje takie bezglutenowe kakao i czy ktoś coś wie o czekoladzie?
Komentarz
Jednego roku nie i tez nic sie nie stalo.
Tylko w słoiki tak nie do pełna pakowac.
A jesli ktos laskaw, to poprosze o przepis. Skoryguje, czy moj jest dobry.
1. do maszynki Zelmera mozna dokupic tarke, w zestawie jest tez takie ostrze jak do ziemniakow
2. thermomix/lidlomix na najwyzszych obrotach bardzo dobrze rozdrabnia
Obie ok.
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
3 jajka
110 g mąki
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone)
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Blaszkę 20x30 wyłożyć papierem.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/brownie-z-truskawkami
2 krótkie ogórki ,
cebula 1 zwykła , 1 czerwona,
5 ząbków czosnku.
4-5 kromek chleba tostowego bez skórki (może być bez chleba)
1 litr soku pomidorowego ( może byc z kartonu, byle dobrej jakości)
1/2 szklanki oliwy z oliwek ExV, najlepiej hiszpańskiej
1-2 łyżki czerwonego octu winnego lub octu jerez
sól, pieprz do smaku
Na drugą kupkę:
2 – 3 najpiękniejsze pomidory,
ogórek,
papryka 2 papryki czerwone
Wykonanie:
Można zeszklic na maśle np.
Dodaj fasolkę pokrokrojoną pogotuj do miękkości.
Zapraw smietanką i na koniec pokrojona natke pietruszki.
Edit. Celiakia wiec śladowe ilości nie przejdą