to prawda , ale widziałam ostatnio kilka kobie , które ładnie wyglądały w takich sukienkach - może one są jednak trochę taliowane może to jakiś trik krawiecki - ja nie krawcowa to się nie znam
Savia, u mnie (tez mi brzuch wystaje) dobrze sprawdzaja sie tuniki wszelakie. Pod spod rajstopy (kryjace), legginsy, spodnie (proste) w zaleznosci od dlugosci tuniki. Zawsze bardziej kobieco sie wyglada, a wygodniej niz w spodnicy. Chociaz kupilam sobie ostatnio swietna spodnice do samej ziemi (rozszerzana ku dolowi), bede testowac po porodzie, czy dam rade w tym chodzic
No, niekoniecznie martensy. Masywne to takie, których jest więcej Adidasy np wolę masywniejsze, szersze, a nie wąskie, szczuplutkie. Balerinki odpadają.
@rusalka, K jest super Jest książka i tam na stronie zamieszczają raz w tygodniu chyba propozycje strojów dla różnych sylwetek (ceny, co prawda czasem z kosmosu, ale od czego mamy kreatywność i wyobraźnię?
W książce stoi tak: wyrzucić z szafy wszelkie duże bluzy, szerokie swetry i żakiety, cienkie lub śliskie materiały, małe torebki, mini naszyjniki, grube bransolety, falbany, plisy. Zawsze podkreślać talię.
Dobrze będą wyglądać: żakiet na jeden guzik, do bioder, ołówkowe spódnice do połowy kolana z niezbyt cienkiego, ciemnego materiału, bez wzorów, kardigany z dekoltem w serek, trencze z dekoltem w serek, przewiązane w talii, taliowane koszule bez guzików, proste spódnice do kolan, duże, proste, długie naszyjniki, mocno dopasowane sukienki z podkreśloną talią, kloszowane na dole lub proste, sukienki i bluzki kopertowe, duże, oryginalne torby, duże, długie kolczyki, solidne buty, sandały na koturnie, platformy na słupku.
eh za każdym razem mi inny typ sylwetki wychodzi już sama nie wiem czy mam talię czy jej nie mam szkoda że nie można tam podać w cm wtedy by się automatycznie dopasowało
@Savia, wyrzucić: cienkie materiały, spodnie rurki, wszelkie bluzki, żakiety dłuższe niż do bioder, błyszczące tkaniny, długie (!) spódnice. Na tak: żakiet na jeden guzik lub z paskiem w tym samym kolorze, krótka kurtka dopasowana w ramionach, topy z drapowaniami, dopasowane topy typu bokserka, delikatnie opadające na ramiona bluzki z dekoltem,przewiązane paskiem z tego samego materiału, odcinane pod biustem tuniki, asymetryczne spódnice, spodnie z miękkiego materiału, duża, wyrazsta torba, sukienki portfelowe, SUKIENKI Z WBUDOWANYM WZMOCNIENIEM TALII, Z GRUBSZEGO MATERIAŁU ( ja bym tu: http://modbis.pl/ poszukała), oryginalne kolczyki, płaszcze odcinane pod biustem, kozaki z szeroką cholewą, sandały na koturnie.
Na tytułowe pytanie odpowiem: Nie, już od jakichś 4 lat. W szafie pozostały mi tylko stare rozlazłe spodenie dresowe na nie wiem jaką dramatyczną okazję. Powód? Z grubsza kilka:
1) Zaczęło się od poszukiwania katolickich wytycznych, które z trudem ale znalazłam. Mocne wrażenie wywarła na mnie nieugięta postawa Św. o Pio co do spodni, minispódniczek, który wszak zmarł nie aż tak dawno. Wcześniej gdzieś w jednym ze swoich kazań św. Jan Maria Vianney odnosił się do strojów kobiecych, choć wtedy spodnie bynajmniej jeszcze nie były plagą społeczną.
2) Jako matka pragnę zaszczepić w córce te wytyczne. I wiecie, że to działa?! Im młodsza latorośl tym łatwiej, a czym skorupka za młodu...
3) Ksiądz - poświęcił jedno kazanie jako wykład na temat godziwego stroju do kościoła. Jako posłuszna owieczka nie miałam kłopotu z dostosowywaniem się, efekt był natychmiastowy.
4) Gender - nie noszenie spodni to mój protestsong przeciwko tej chorej ideologii. Niehc kobieta będzie kobietą, a mężczyzna mężczyzną! Niech wyraża się to m. in. poprzez strój.
5) Biorę to na umartwienie. Czasem mam pod górkę. Ale co mi tam Czas ucieka, wieczność czeka!
Moim zdaniem w dlugich spódnicach dobrze wyglądają tylko bardzo szczupłe, wysokie dziewczyny. Ewentualnie niższe, ale filigranowe. A jeśli spódnica kończy się nad kostką, to już w ogóle masakra.
Komentarz
spodnie mają ten walor, że ściskają pod sobą oponki (spodnie z wysokim stanem)
zobaczymy co przyjdzie
Chociaz kupilam sobie ostatnio swietna spodnice do samej ziemi (rozszerzana ku dolowi), bede testowac po porodzie, czy dam rade w tym chodzic
bym sobie taką kupiła, bo szyją na różne rozmiary biustu, tylko za krótka...
wskazówki:
fasony:
- topy z drapowaniami z dżerseju
- spódnice asymetryczne
- spodnie z miękkiego materiału
- masywne buty
No i mam niebawarystycznie dekolt podkreślać.No, ale masywne buty to od dawna zauważyłam i dobrze mi w nich.
Sukienek chyba nie powinnam nosić, bo przemilczeli
Adidasy np wolę masywniejsze, szersze, a nie wąskie, szczuplutkie. Balerinki odpadają.
W książce stoi tak: wyrzucić z szafy wszelkie duże bluzy, szerokie swetry i żakiety, cienkie lub śliskie materiały, małe torebki, mini naszyjniki, grube bransolety, falbany, plisy. Zawsze podkreślać talię.
Dobrze będą wyglądać: żakiet na jeden guzik, do bioder, ołówkowe spódnice do połowy kolana z niezbyt cienkiego, ciemnego materiału, bez wzorów, kardigany z dekoltem w serek, trencze z dekoltem w serek, przewiązane w talii, taliowane koszule bez guzików, proste spódnice do kolan, duże, proste, długie naszyjniki, mocno dopasowane sukienki z podkreśloną talią, kloszowane na dole lub proste, sukienki i bluzki kopertowe, duże, oryginalne torby, duże, długie kolczyki, solidne buty, sandały na koturnie, platformy na słupku.
już sama nie wiem czy mam talię czy jej nie mam szkoda że nie można tam podać w cm wtedy by się automatycznie dopasowało
Na tak: żakiet na jeden guzik lub z paskiem w tym samym kolorze, krótka kurtka dopasowana w ramionach, topy z drapowaniami, dopasowane topy typu bokserka, delikatnie opadające na ramiona bluzki z dekoltem,przewiązane paskiem z tego samego materiału, odcinane pod biustem tuniki, asymetryczne spódnice, spodnie z miękkiego materiału, duża, wyrazsta torba, sukienki portfelowe, SUKIENKI Z WBUDOWANYM WZMOCNIENIEM TALII, Z GRUBSZEGO MATERIAŁU ( ja bym tu: http://modbis.pl/ poszukała), oryginalne kolczyki, płaszcze odcinane pod biustem, kozaki z szeroką cholewą, sandały na koturnie.
topy z drapowaniami
sukienki portfelowe
co to jest? @-)
w spodniach materiałowych wyglądam okropnie :P
jedyna moja nadzieja, bo moje łaciate nogi zakrywały
(
Sukienka portfelowa: https://www.google.pl/search?q=sukienka+portfelowa&client=firefox-a&hs=reZ&rls=org.mozilla:en-US:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=IR0LU9zsFMqt7QaEyoFY&ved=0CCwQsAQ&biw=1366&bih=640#facrc=_&imgdii=_&imgrc=C3kSvCFWKnsT6M%3A;Gq0tiUZuYqIS6M;http%3A%2F%2Fwww.burda.pl%2Fgfx%2F00%2F00%2F33%2F4e%2FtechnicalSketch-051buxj_jpg%2Fthumb_800x600_10.jpg;http%3A%2F%2Fwww.burda.pl%2Fwykroj%2F2011-burda-10-123-a;400;378
Długie spódnice na bank Cię przytłaczają. Ale spódnica do kolan + rajstopy 40 DEN?