@joanna_91 - mi ten obraz bardziej przypomina niestety mszycę świerkową zieloną. W tym roku jest jej spore nasilenie ze względu na bardzo łagodną zimę. Niestety, w chwili obecnej nie ma sensu przeprowadzania zabiegu - największe nasilenie tych mszyc jest do połowy maja, potem ich ilość gwałtownie spada, gdyż są tępione przez organizmy pożyteczne, a zabieg przeprowadzony teraz raczej już niewiele pomoże, a zaszkodzi za to organizmom pożytecznym. Ponieważ mszyca ta jest malutka i żeruje po spodniej stronie igieł, to najczęściej efekty jej działania zauważa się dopiero, gdy igły zbrązowieją i zaczynają opadać. Charakterystyczne jest stopniowe brązowienie i opadanie igieł od pnia w kierunku szczytu pędu, przy czym najczęściej młode tegoroczne przyrosty pozostają nienaruszone. W tym roku musicie zadbać bardzo o tego świerka - intensywnie podlewać w okresach suszy, nawozić, ale ja bym proponowała bardziej uniwersalny nawóz (może być Florovit, ale do iglastych, a nie przeciw brązowieniu, bo ten przeciw brązowieniu to po prostu siarczan magnezu tylko pod inną nazwą i w zabójczej cenie ). W przyszłym roku już od końca lutego kontrolujcie go i jeśli pojawią się choć pojedyncze żółknące igły, to trzeba wykonać zaraz zabieg - najlepiej Confidorem (bo systemiczny, czyli rozchodzi się wewnątrz rośliny i do tego dobrze działa w niskich temperaturach), ewentualnie Fastac albo Decis albo Karate Zeon.
U mnie też zatrzęsienie sw tym roku. Na szczęście niew grządkach. A ja nie wytrzymałam i wyrwałam kilka buraczków, choć jeszcze mikre i zrobiłam soczku ze świeżej botwinki.mniam.
Ja rukoli nie lubię. Polubić mrówki? Naprawdę? Bardzo będę próbować. Zjadły mi trochę buraczków, rzodkiewki i fasolki szparagowej. Nie mogę jednak ich polubić
Dziś już nie mam mocy, ale może jutro na sekundę?Tak na sekundę, żeby Wam niedzieli nie kitrać? To akurat do sałtaki niedzielnej bym miała........... A masz koperek?Bo mogę Ci trochę dać.
A ja mam dość. Koperek ma 3 cm od miesiąca, bób konkuruje z mszycami, czeresnie dla ptaków a truskawki dla nornic. :-S Pietruszka ładnie zaczęła rosnąć i w wyobraźni juz szykowałam pudełeczka do mrożenia. 2/3 zniknęło!!! Podejrzewam nornice, co na truskawki przyszły...bo to obok i nowe dziury w ziemi są..... ( Jedyne, co ładnie rosnie to róże i dalie od @kropka :x A, i 2 sliwki! 2 sztuki owoców. Dwie. Juz widze tą jatkę miedzy ptactwem a gryzoniami.... )
Dziewczyny, poradźcie - dopiero teraz zjadę na mój kawałek ziemi, i dopiero teraz coś mogę w ziemi podłubać. Co mogę jeszcze wsadzić/ wsiać, żeby zdążyło urosnąć? Są jakieś np. "szybkie dynie"? No i lubczyk mam zdechnięty - chętnie bym przyjęła jakiś żywotny. (Największy lubczyk, taki do pasa prawie, to widziałam przed schroniskiem na Kudłaczach. Musiałam walczyć ze sobą, żeby pół skarpy nie wyszarpać ) k.
Do nas przyszedł pan do koszenia trawy. Nawet się nie zdziwiłam jak zrozumiałam, że mi skosił dynie. Pan nie jest zbyt bystry, a dynie były posadzone dość niefortunnie. Ale kurczę, upitolił mi całą grządkę szczypioru przy samej ziemi!
Mam pierwszą (i jedyną) cukinię!!! POzostałe dorastają do 5cm i żółcieją na końcu - o co moze chodzić? Pierwszy pomidor mi się zaróżawia Dynia za to się nieźle ma.
hmm, zdawało mi się, że je porządnie zlewam. Ale się bałam, że przeleję i że gniją, więc ostatnio mniej lałam - ok dzięki! A azofoską można teraz podsypać? Jeśli tak - lepiej rano czy wieczorem?
Skrzyp to trudny temat - ostatnio czytałam nawet, że on sobie o dziwo świetnie radzi w nawet wysokim pH - bo wytwarza sobie w strefie korzeniowej sam odpowiednie warunki. I dlatego został wyrzucony z listy naturalnych indykatorów kwaśnych gleb. A spróbuj chwastoxem Trio może - jest zarejestrowany do oprysków skrzypu w trawnikach. Jednak jeden zabieg na pewno zupełnie nie zwalczy - skrzyp będzie odrastał, ale jest szansa, że będzie coraz słabszy.
Lubczyku mam sporo, mogę wysłać jesienią. @Bea@kowalka po pas?- mój jak zakwitnie to sięga ponad głowę i sam się wysiewa. Pytanie mam o rukole. Ona wieloletnia? Jak zakwitla to przyciąć i znów będą młode smaczne listki? Czy wyrzuca się jak zakwitnietą salate?
Komentarz
W tym roku jest jej spore nasilenie ze względu na bardzo łagodną zimę. Niestety, w chwili obecnej nie ma sensu przeprowadzania zabiegu - największe nasilenie tych mszyc jest do połowy maja, potem ich ilość gwałtownie spada, gdyż są tępione przez organizmy pożyteczne, a zabieg przeprowadzony teraz raczej już niewiele pomoże, a zaszkodzi za to organizmom pożytecznym. Ponieważ mszyca ta jest malutka i żeruje po spodniej stronie igieł, to najczęściej efekty jej działania zauważa się dopiero, gdy igły zbrązowieją i zaczynają opadać. Charakterystyczne jest stopniowe brązowienie i opadanie igieł od pnia w kierunku szczytu pędu, przy czym najczęściej młode tegoroczne przyrosty pozostają nienaruszone.
W tym roku musicie zadbać bardzo o tego świerka - intensywnie podlewać w okresach suszy, nawozić, ale ja bym proponowała bardziej uniwersalny nawóz (może być Florovit, ale do iglastych, a nie przeciw brązowieniu, bo ten przeciw brązowieniu to po prostu siarczan magnezu tylko pod inną nazwą i w zabójczej cenie ).
W przyszłym roku już od końca lutego kontrolujcie go i jeśli pojawią się choć pojedyncze żółknące igły, to trzeba wykonać zaraz zabieg - najlepiej Confidorem (bo systemiczny, czyli rozchodzi się wewnątrz rośliny i do tego dobrze działa w niskich temperaturach), ewentualnie Fastac albo Decis albo Karate Zeon.
pierwszy raz posiałam w tym roku, ale zdecydowanie powtórzę za rok.
Odbiór osobisty gdzieś na mokotowie
A ja nie wytrzymałam i wyrwałam kilka buraczków, choć jeszcze mikre i zrobiłam soczku ze świeżej botwinki.mniam.
za to rukoli mam do wypęku!
A masz koperek?Bo mogę Ci trochę dać.
Nie mogę się młodych ziemniaczków doczekać.
Pietruszka ładnie zaczęła rosnąć i w wyobraźni juz szykowałam pudełeczka do mrożenia. 2/3 zniknęło!!! Podejrzewam nornice, co na truskawki przyszły...bo to obok i nowe dziury w ziemi są..... (
Jedyne, co ładnie rosnie to róże i dalie od @kropka :x
A, i 2 sliwki! 2 sztuki owoców. Dwie. Juz widze tą jatkę miedzy ptactwem a gryzoniami.... )
Co mogę jeszcze wsadzić/ wsiać, żeby zdążyło urosnąć?
Są jakieś np. "szybkie dynie"?
No i lubczyk mam zdechnięty - chętnie bym przyjęła jakiś żywotny.
(Największy lubczyk, taki do pasa prawie, to widziałam przed schroniskiem na Kudłaczach. Musiałam walczyć ze sobą, żeby pół skarpy nie wyszarpać )
k.
POzostałe dorastają do 5cm i żółcieją na końcu - o co moze chodzić?
Pierwszy pomidor mi się zaróżawia
Dynia za to się nieźle ma.
Z arbuza i melona chyba nic nie będzie
A azofoską można teraz podsypać? Jeśli tak - lepiej rano czy wieczorem?
A spróbuj chwastoxem Trio może - jest zarejestrowany do oprysków skrzypu w trawnikach. Jednak jeden zabieg na pewno zupełnie nie zwalczy - skrzyp będzie odrastał, ale jest szansa, że będzie coraz słabszy.
Pytanie mam o rukole. Ona wieloletnia? Jak zakwitla to przyciąć i znów będą młode smaczne listki? Czy wyrzuca się jak zakwitnietą salate?