Dziewczyny, jarmuż jadaliśmy całą prawie zimę, on świetnie zimuje w grunci. Jada się go, jak się chce. B. dobry wg mnie: usunąć nerwy, listki umyć, sparzyć. Cebulę zeszklić razem z posiekanym czoasnkiem, wrzucić jarmuż i dodać trochę pomidorów. Dusić pod przykryciem mieszając. Doprawić solą, gałką muszkatołową, kolendrą, kurkumą, słodką i ostrą papryką. Można go robić jako danie warzywne, jako farsz do należników, zupę. Jarmuż jest super, tylko ma zdecydowany smak, nie każdemu może odpowiadać.
Myślę, że należniki mogą być hitem Elunia, tak, nawet takie małe zimują bez problemu. A dopiero mamy lipiec, jarmuż jeszcze będzie rósł. Można go tylko albo przerwać albo porozsadzać. Jak jest posiany gęsto, to rośnie mały i nędzny. Ja siałam zwykle go na rozsadniku i potem pikowałam. Doskonale znosi przesadzanie, to odporna roślina. Sadziłam go najwyżej co jakieś kilkanaście cm. Jarmuż może spory urosnąć.
No wlasnie, mi tez urosły spore, do tego częsc zakwitła i ma juz nasiona, ale czesc, ktora nie zakwitla zrobiła sie duza. jakos byłam przyzwyczajona, ze to zimowe warzywo i dobrze, zeby sie przemroziło, bo jest lepsza i jakos nei mam smiałosci, zeby go zbierac i robic teraz :>
W przepisie na jarmuż zapomniałam dodać jeszcze jeden ważny składnik - czosnek.
Tak, z jarmużu zrywa się liście na bieżąco. Dla nas to warzywo zimowe, wolimy je jeśc dopiero jak zimno. Ja też lubię go na surowo, ale reszta rodziny nie bardzo. Jarmuż rozrywam na małe kawałki, dodaję dynię (lub marchew) pokrojoną na zapałkę i dodaję olej/oliwę z czosnkiem i cytryną. Chwile sobie stoi i można się delektować.
Bea,u mnie było to samo, jeden zjedliśmy,reszta zżółkła,nic nie zrobiłam, teraz są kolejne,póki co zielone. Może kwestia wilgoci-temperatury?U nas teraz chłodniej jest...
nie mam pewności, co jest czym, posiałam okrągłe cukinie i owalne dynie, a pytanie moje brzmi, niedojrzałe dynie mozna jeść? i tak juz jakies zjedlim, ale czy cos niedojrzałe maja, że sie nie powinno?
Niedojrzałe dynie można jeść, nic nie mają szkodliwego. Mają tylko słabszy smak, taki wodnisty i delikatny. Są dynie, co nabierają smaku po leżakowaniu, maximy np. po ok. miesiącu, a z tych, co ja uprawiałam są takie, że nabierają smaku po kilku miesiącach.
A u mnie ogórki rosną jak na drożdżach na grządce. Nie nadążam ze zrywaniem. Pomidorów dużo, ale jeszcze zielone. Mam ogromną nadzieję, że nacieszymy się pomidorami bez zarazy w tym roku.
jak pokazałam mężowi zdjęcia ogrodu @Skatarzyna i powiedziałam ,że chcę mieć takie "korytka" na zioła , to powiedział ,że mnie z tego forum wypisze .... strach się bać, normalnie
Jadwiga, wow! Siane z nasion,czy rozsady? Moje z nasion baaaaaardzo małe. A cukinie też są wczesne, późne itp? Ja się cieszę,bo mi słoneczniki rosną. Ze dwa lata nie siałam,ale w tym roku znowu mi się zachciało tych słońc w ogródku
Komentarz
należniki mi się podobają
Elunia, tak, nawet takie małe zimują bez problemu. A dopiero mamy lipiec, jarmuż jeszcze będzie rósł. Można go tylko albo przerwać albo porozsadzać. Jak jest posiany gęsto, to rośnie mały i nędzny. Ja siałam zwykle go na rozsadniku i potem pikowałam. Doskonale znosi przesadzanie, to odporna roślina. Sadziłam go najwyżej co jakieś kilkanaście cm. Jarmuż może spory urosnąć.
bo dostałam sadzonkę - tzn że jej obrywam liście na bieżąco? A dalej sobie rośnie?
Idę zdjęcie mojego zrobić :P
Tak, z jarmużu zrywa się liście na bieżąco. Dla nas to warzywo zimowe, wolimy je jeśc
dopiero jak zimno. Ja też lubię go na surowo, ale reszta rodziny nie bardzo. Jarmuż rozrywam na małe kawałki, dodaję dynię (lub marchew) pokrojoną na zapałkę i dodaję olej/oliwę z czosnkiem i cytryną. Chwile sobie stoi i można się delektować.
i tak juz jakies zjedlim, ale czy cos niedojrzałe maja, że sie nie powinno?
pomidorków dużo, ale jeszcze zielone wszystkie, jak się zaczerwienią, pomyślę o Dąbrowskiej...
Ja się cieszę,bo mi słoneczniki rosną. Ze dwa lata nie siałam,ale w tym roku znowu mi się zachciało tych słońc w ogródku
@AniaD. ?
Taka duża jak piłka do nogi - żółta. Co prawda nie wiem jaki to gatunek. )
jedna co to miała być hokkaido jest zielona w białe pasy - wygląda jak arbuz.
...może to arbuz? @-)