To wszystko przez tegoroczną zimę-niezimę. Nie ma co ukrywać - jakby tak solidnie choć przez kilka dni pomroziło, to by wybiło część tego paskudztwa. I jeszcze wiosenna pogoda też nie sprzyja - wilgotno, deszczowo, raczej chłodno + przymrozki, które rośliny osłabiają.
@MartynaN - brzoskwinię Ci zżera kędzierzawość. W tym roku już nic nie zrobisz, ale w kolejnym bardzo wczesną wiosną, albo nawet jeszcze zimą, ale przy temperaturze powyżej 6 stopni opryskaj Miedzianem. Bardzo istotne jest, żeby ten zabieg przeprowadzić jeszcze przed pękaniem pąków i bardzo dokładnie pokryć roślinę fungicydem.
@Hania miedzian Ci pomaga? U mnie niezawodny na brzoskwinię jest silit. I - co ważne - trzeba pryskać dwa razy w roku: jesienią gdy liście opadną i wiosną na pąk, o czym pisała już Hania. I pryskać trawę pod brzoskwinią. Najlepiej wpierw skosić. Brzoskwinie to jedyne drzewka, które pryskam.
@bea serio? Turkuc pod ochrona? Nie slyszalam u mnie tego od groma i tepie. Chociaz ostatnio dwa lezaly do gory brzuchem mozliwe zeby zaszkodzila im trutka na mrowki? Bo akurat w tej okolicy byly. Krety niestety z ogrodka wyganiam. Mam za to prawie oswojona jaszczurke, ale ona chyba na turkucia nie poluje co? @groszek ja wykopywalam swegk czasu te turkucie, ale bylo to tak zmudne ze dalam spokoj. Trzeba szukac korytarzy ktore ida pionowo w dol. Najlepien po deszczu, na swiezo wzuszonej przez turkucia ziemi bo wtedy dobrze widac gdzie te korytarze sa.
@Savia - nie mam brzoskwiń. Piszę wg tego, czego uczyli mnie na studiach i co stosował mój tata - fakt, że tata już dawno brzoskwiń nie ma i wtedy mogło Syllitu po prostu nie być Ale wiem, że ten Miedzian był skuteczny, tylko bardzo trzeba tego terminu oprysku pilnować.
A da się zawalczyć z zarazą pomidorów bez chemii? Dwa ostatnie lata to była porażka. A nie chcę pryskać chemią, bo po to mam te 10 krzaczków na krzyż, żeby mieć niepryskane. Jak bym chciała pryskane, to na targu i w sklepie zawsze mogę kupić.
IrenaB przede wszystkim okryć daszkiem przed deszczem. Są jakies grzybnie które zwalczają grzyby zarazy, trzeba by pogooglac. Z tym, ze zaszczepia sie je na etapie rozsady.
Jesli raz czy dwa psikniesz to i tak 10 razy mniej niż sprzedawcy.
A ja sieje betalux. Praktycznie uniknelam zarazy w zeszlym roku bez pryskania i robienia czegokolwiek innego. Zaraza je dopadla w niewielkim stopniu przy koncowce sezonu. Mozna tez pryskac ekologicznie Timorexem (timorex gold) to wyciag z drzewa herbacianego. Jest tez wyciag z grejpfruta, ale nie wiem jak sie nazywa.
Ja w ramach ochrony pod każdy krzaczek daję gałązke pokrzywy i by dobrze rosły skórke od banana (akurat w tym roku nie mialam).
ah zapomnialam dodać, że inne pomidory niz betalux (czyli malinowe) zaraza zjadła doszczętnie.
Miedziany drucik powoduje ze uwalnia sie miedz do obiegu (działa jak miedzian). Tyle ze po miedzianie jest karencja by sie wyplukalo, a drucik caly czas jest i zwiazki utrzymują sie w roslinie i owocach non stop.
@Jadwiga,masz wiśnie? Bo u mnie sporo malutkich na drzewku,ale boję się,że mi jakieś ptaszyska wyżrą,bo u mnie mnóstwo różnych lata. Odstraszasz jakoś? No i czy wiśnię się jakoś zasila, co by łądne i duże owoce były?
@Jadwiga,az poszłam obejrzeć. B"yły dwie wisienki częściowo zgnite,takie brązowe,usunęłam. Ciekawe,czy to nie to..... A-i borówka chyba jedna mi padła. W ciągu kilku dni prawie wszystkie listki opadły @-) do wycięcia, czy poczekać, co będzie za rok?
@Jadwiga moze to jak z antybiotykami im wiecej stosujesz tym mniej dzialaja. Ale z drugiej strony moj Tato zawsze mowil ze wszyscy do okola pryskali. Tylko srodkow bylo mniej i po prostu nie uwazalo sie tego za chemie. ... Sa jakies sposoby na to bym zdazyla zjesc rzodkiewke przed robakami?
Mszyce fasole bardzo lubia. Ja bym zmianila miejsce . Sprobuj jeszcze mydla potasowego na mszyce. Ponoc dziala tez cola. U mnie nie podzialalo bo mialam oblezenie, a ostatecznie sasiadka bez mojej wiedzy potraktowala bob chemia wiec mszyce zniknely. Efekty wiec innych, naturalnych substancji ciezko wiec oceniac.
Komentarz
A to rododendron
Mama twierdzi, że to rugi to przez to , e go przenawoziła, ale nie wiem czy ma rację
Pomóżcie, co z tym robić?
I jeszcze wiosenna pogoda też nie sprzyja - wilgotno, deszczowo, raczej chłodno + przymrozki, które rośliny osłabiają.
@MartynaN - brzoskwinię Ci zżera kędzierzawość. W tym roku już nic nie zrobisz, ale w kolejnym bardzo wczesną wiosną, albo nawet jeszcze zimą, ale przy temperaturze powyżej 6 stopni opryskaj Miedzianem. Bardzo istotne jest, żeby ten zabieg przeprowadzić jeszcze przed pękaniem pąków i bardzo dokładnie pokryć roślinę fungicydem.
Bo akurat w tej okolicy byly. Krety niestety z ogrodka wyganiam.
Mam za to prawie oswojona jaszczurke, ale ona chyba na turkucia nie poluje co?
@groszek ja wykopywalam swegk czasu te turkucie, ale bylo to tak zmudne ze dalam spokoj. Trzeba szukac korytarzy ktore ida pionowo w dol. Najlepien po deszczu, na swiezo wzuszonej przez turkucia ziemi bo wtedy dobrze widac gdzie te korytarze sa.
Jesli raz czy dwa psikniesz to i tak 10 razy mniej niż sprzedawcy.
Mozna tez pryskac ekologicznie Timorexem (timorex gold) to wyciag z drzewa herbacianego. Jest tez wyciag z grejpfruta, ale nie wiem jak sie nazywa.
Ja w ramach ochrony pod każdy krzaczek daję gałązke pokrzywy i by dobrze rosły skórke od banana (akurat w tym roku nie mialam).
ah zapomnialam dodać, że inne pomidory niz betalux (czyli malinowe) zaraza zjadła doszczętnie.
Bezpieczniej psiknac i odczekać odpowiedni czas a nawę dluzej.
A-i borówka chyba jedna mi padła. W ciągu kilku dni prawie wszystkie listki opadły @-)
do wycięcia, czy poczekać, co będzie za rok?
Ale jednak bylo warto poczekac bo teraz nie mialam oporow wyrzucic.
Ale z drugiej strony moj Tato zawsze mowil ze wszyscy do okola pryskali. Tylko srodkow bylo mniej i po prostu nie uwazalo sie tego za chemie.
...
Sa jakies sposoby na to bym zdazyla zjesc rzodkiewke przed robakami?
Sprobuj jeszcze mydla potasowego na mszyce. Ponoc dziala tez cola. U mnie nie podzialalo bo mialam oblezenie, a ostatecznie sasiadka bez mojej wiedzy potraktowala bob chemia wiec mszyce zniknely. Efekty wiec innych, naturalnych substancji ciezko wiec oceniac.