Chcemy mieć jakiegoś iglaka w ogródku ale nie wyrobiłam sie z kupnem w lato. Pomyslałam ze moze wzięłabym na święta jodłę w ogrodniczym z korzeniami zeby potem wsadzić do gruntu. Bedzie mozna wsadzić w styczniu czy to raczej słaby pomysł?
Będzie można. Choć my z dobrym skutkiem trzymamy chojaka do wiosny i dopiero wtedy wysadzamy, lubiy mieć ubrane drzewko do 2. lutego, a po takim czasie już by zmarzło wystawione na zewnatrz.
Nam własnie 2 do 3 sie nie udało (sasiedzi nam swoje oddawali) i szukam lepszej metody na ten sezon Czyli podlewasz normalnie, jak kwiatek pokojowy. I ma przyrosty juz?
@annabe z choinkami wszelakimi w doniczkach przed Swiętami trzeba uważać, bo często są to dopiero co wykopane z nędznym korzeniem rośliny z gruntu, które mają marne szanse na przyjęcie. Jeśli będziesz kupowała w donicy, to zwróć uwagę, czy jest dobrze przekorzeniona - w otworach na spodzie donicy powinny być widoczne korzenie.
@Hania juz sie niestety kiedys natknęliśmy na taką w doniczce co to niby korzenie miała mieć... Ale wzięłabym w ogrodniczym a nie u sprzedawców choinek..
@annabe w ogrodniczym a nawet w szkolkach trzeba zajrzec pod spod donicy i sprawdzic czy korzenie widac. Przed BN niestety sprzedaja co sie da. My sie tak nawet w szkolce oszukalismy
Teoretycznie moznaby ubrać choinkę 24 a zaraz 27 rozebrać i jeśli ziemia nie zamarnieta całkiem i da radę dołek wykopać to wysadzić do ziemi. Chodzi o to by nie wypuściła młodych pedow w cieple w domu. Jak postoi do sylwestra to puści młode liście i już nie bardzo można wysadzić. Nam sie przyjęło ale wolimy dłużej trzymać w domu. Lubię choinkę.
@annabe Jesli bedziecie kupowac teraz na swieta to zwroccie uwage co sie dzieje na donicy od spodu. Jesli beda korzonki przez dziurki wygladaly to powinna sie pozniej przyjac w ogrodzie. Zawsze jest prawdopodobienstwo że sie nie przyjmie, ale moze kilka dyszek w kieszeni zostanie jesli uwaznie sie bedzie wybieralo
@Jadwiga, a jak pięłas fasolke po czeresni? Zwyczajnie posadziłas przy pniu ( w pojemnikach?) ? Sama sie czepiała, czy trzeba podwiazywać? Wystarczy słońca pod takim drzewem? Nie zaszkodzi drzewu? (jakie małe/duże drzewo) ? Mam starą czeresnię i bym ja wykorzystała do czegoś, skoro już jest i my nic z niej nie mamy... (czeresnie są zjadane przez ptaki, zanim owoce dojrzeja... )
Srodek zimy, ale za jakiś miesiąc bede przycinac winorośl. Zaatakowała mi ja szara plesń (tak to wyglada na oko), w zeszłym roku zniszczyła mi większość owoców, była tez na liściach. Spotkałam sie z opinią, ze z takie rośliny juz nic nie bedzie i trzeba ja w całości wyciąć w cholere. oczywiści mi szkoda, bo ta winorośl jest w zacisznym miejscu przy domu, nie przemarza, ładnie sie rozrosła, ma smaczne deserowe owoce (jesli mam co zbierać). Moge ja dośc radykalnie przyciac a potem czymś pryskac - macie jakieś doświadczenia?
Komentarz
hhttp://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/byliny/liliowiec-ogrodowy,5_153/
na ewntualna wymianę - moge wykopac i podesłac.
Mam jeszcze irysy, ale sa w trakcie rozrastanai sie - dostałam od taty, i goździki. http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/byliny/gozdzik-siny,5_497/
będę też miała astry nowobelgijskie takie wysokie, fioletowe, ja już nie mam na nie miejsca, te wyrastają do max 1,2 m
a wysokie czy te niskie ?
Bedzie mozna wsadzić w styczniu czy to raczej słaby pomysł?
@Karolinka , wysłałam priva w sprawie kwiatków, bo tu temat juz uciekł...
Mam starą czeresnię i bym ja wykorzystała do czegoś, skoro już jest i my nic z niej nie mamy... (czeresnie są zjadane przez ptaki, zanim owoce dojrzeja... )
Miej wyrozumiałośc dla raczkujacego ogrodnika...