Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kącik działkowca

1159160162164165193

Komentarz

• Posadziłam dostane pomidory :)
  • Jak dobrze mieć sąsiada!
    Dostałam 15 szt sadzonek cukinii i 2 dynie :)
  • Niestety na naszym piaszczystym podłożu niepodlanie w upalny dzień skutkuje sianem już na następny. 
  • edytowano maja 2018
    Dostałam kawałek ogródka który muszę zwolnić we wrześniu (zaorzą pole po żniwach pszenżyta). Jakie warzywa mogę zasiać/posadzić by zdążyć je zebrać do września?
    Dziś zasiadłam ogórki, buraczki, koper, marchew wczesną,  pietruszkę, fasolę szparagową.
    Mam posadzoną cebulę, pomidory koktajlowe, kalarepę, por.

Zależy mi na zielenie do koktajli.

Jakie kwiaty mogę zasiać lub posadzić by zdążyć nacieszyć się bukietami w domu?
  • annabe powiedział(a):
    Niestety na naszym piaszczystym podłożu niepodlanie w upalny dzień skutkuje sianem już na następny. 
    Toteż w upalne dni podlewać trzeba codziennie. Takie rzadsze podlewanie warto ustawić czy wiosną, czy jesienią wczesną, trawa się wtedy lepiej zakorzeni i lepiej będzie znosić upały.
  • No wiosny w tym roku u nas nie było... od razu lato. 
  • Wiem, ale nie zawsze tak jest ;)
  • To zaraz. Trza i na robaki i na mszyce? Owoce już są. 
  • edytowano maja 2018
    https://piorin.gov.pl/sygn/start.php 

Pod powyższym adresem jest mapa - trzeba wybrać wojewodztwo, a potem powiat i będzie lista obecnie występujących agrofagow. W Poznaniu już nasionnica jest, czyli czas na oprysk.
    Podziękowali 1Agax4
  • @AleksandraB wspaniałe na letnie bukiety sa astry i cynie, moja mama co roku je sieje, takie wdzieczne polskie kwiaty.
    Podziękowali 2AleksandraB Agax4
  • A wez nasadz tam w tych betonowych donicach aksamitek. Kochaja pelne slonce, pieknie sie rozrastaja, sa wprawdzie jednoroczne ale dlugo ciągną, do pierwszych przymrozkow spokojnie :) Nic przy nich nie trzeba robic, nie sa wymagajace. Zbierasz potem z takiego przekwitlego kwiatu dojrzale nasiona, wkladasz do papierowej torebki i na wiosne nastepnego roku siejesz je sobie prosto do gruntu :)
    W tym roku posadzilam sobie na fragmencie ziemi aksamitki w trzech odcieniach, tak kaskadowo( zlociste, z lociste z brazowym srodkiem i rude z brazowym srodkiem), bo mam taki nieduzy skalniaczek. 

Podziękowali 1celinka
  • @Bea a może liliowce jakieś? Tylko zimą donice będą puste, bo one znikają na zimę.

Z krzewów to mi do głowy przychodzi ewentualnie tawuła japońska 'Little Princess' - skoro lawendy za szybko urosły. Albo jakiś malutki berberys Thunberga - np. Atropurpurea Nana, albo jeszcze mniejszy 'Bagatelle' - tylko one nie kwitną.
  • Bea powiedział(a):
    Ooo, dzięki <3 <3 <3
    O tawułach mi przypomniałaś. Kochana jesteś.
    Te little princes sobie chyba posadzę.uwielbiam tawuły. Zwłaszcza w okresie kwitnienia.

Offtop dotarły @Hania karty? Nic nie piszesz...
    Nie, nic nie dostałam :/ A poleconym szło?
  • Jutro będę na poczcie, to zapytam, czy tam nic nie leży.
  • A może poziomk?
  • W donicach przed domem? 
  • Skoro masz dwa rzedy, jeden rzad wyzej drugi nizej to moglabys zrobic taki myk, ze do tych donic z wyzszego rzedu posadzilabys sobie te tawuly natomiast w tych nizszych - na pierwszym planie jakies piekne, bujne kwiaty i co roku tylko te donice z pierwszego planu zmienialyby zawartosc: jak Ci sie po roku jakies kwiatki opatrza - ciach i w nastepnym roku sadzisz sobie inne i nie ma nudy. A jak nie chcesz kwiatkow to na tle zoltej tawuly pieknie wyglada czerwona odmiana berberysow, no i wieloletnie sa, z tym ze nie sa zimozielone. Z zimozielonych jesliby to nie bylo poludnie - polecilabym Ci bukszpan, choc on woli polcien. Jest rosliba wieloletnia, elegancki i zielony przez okragly rok, formujesz jak chcesz, nic mu sie nie dzieje na mrozie.
  • Czereśnie podobno pryska się wtedt kiedy kwitnie akacja. U nas juz kwitnie. Wtedy jest wylot robactwa. Wieloletnia koincydencja.
  • Ale na mszyce czy na robali? I czym mam to pryskac. Ja pojęcia nie mam mój chłop serca do tego musiałabym chociaż wiedzieć co ma kupic
  • @MAFJa kup Mospilan - on i mszyce zwalcza i inne. A do tego działa systemicznie - czyli krąży w roślinie, więc nawet gdy nie opryskacie dokładnie, to podziała dokładniej. Karencja - czyli okres w którym nie wolno zbierać owoców to 14 dni.
  • Czyli robaczki też zwalczy?  W Castorama nie było tylko agricol jakiś alemozezdobede ten mospilan
  • edytowano maja 2018
    MAFJa powiedział(a):
    Czyli robaczki też zwalczy?  W Castorama nie było tylko agricol jakiś alemozezdobede ten mospilan
    Tak, robaki też zwalczy. A to nie był Agrecol Mospilan? Bo jest kilku chyba producentów tego Mospilanu dla użytkownikow nieprofesjonalnych. Jeszcze chyba Target też ma Mospilan w ofercie.
    Podziękowali 1MAFJa
  • Trzeba je poszczuć mrówkami :)
  • Rejczel powiedział(a):
    Trzeba je poszczuć mrówkami :)
    Biedronkami raczej ;) Mrówki hodują sobie mszyce, bo żywią się ich spadzią. Naprawdę :) 
  • Aaaa to takie madrale....U mnie na brzozach mrowki kursuja wte i we wte do tych mszyc, myslalam, ze je zzeraja :) 
  • Raczej codzienne podlewanie nie powinno mu szkodzić, o ile woda nie będzie tam stała. Czyli jeśli nie masz gliny pod spodem, to nie powinna stać. Bardziej bym się obawiała codziennego zraszania - czy nie będzie przez to podatny na choroby. Choć akurat bukszpan raczej mało choruje,  szkodniki go męczą jak juz. Ewentualne objawy nadmiaru wody, to żółknące liście. 
  • Wchodza nam mrowki, bo mamy mieszkanie na parterze.....
    jaki skuteczny preparat, co warto?
  • Takie zyjątka rozpanoszyły sie na mojej grządce z miętą. I jak widac sukcesywnie ją zjadają. Co z tym fantem zrobić szanowna redakcjo???
  • Czy ktos rozwiąże mój problem?
  • Jeśli tego nie ma dużo, to bym prostu ręcznie zbierala przez kilka dni. Chemiczne zwalczanie takich chrząszczy jest trudne, bo one ruchliwe są. 
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.