A, siejąc marchew robisz tak: rząd marchwi, rząd cebuli dymki (takiej małej cebulki co wiosną kupuje się w siateczkch w ogrodniczych) i tak na zmianę. Cebula chroni przed połyśnicą marchwianką, a marchew chroni cebulę przed cebulanką. Zapachy tych roślin są nie do zniesienia przez szkodniki.
Wracajac jeszcze do powyższego inspektu. Umiejscawiajac przy budynku trzeba mieć pewność czy tam deszcz pada. Jeśli byłoby pod okapem - dodatkowy problem nawadniania.
Pytanie o sałatę - znalazłam nasiona, mam inspekt ale wiem, że niby na jesień trzeba siać, zęby na wiosnę mieć własne rozsady. Czy opcja wysiania w domu, w korytku w lutym ma sens, czy sobie odpuścić ?
Tylko musi mieć chłód. Najlepiej jakieś okno w garażu. Jak będzie za ciepło to się wyciągnie.pisze o rozsadzie oczywiście by później do inspektu. Tylko nie wcześniej jak w połowie lutego. Jak długi maja okres wegetacji Twoje sałaty? Bo jesienna mozemiec dłuższy.
Bea, to trochę mały tunel. Dla rodziny zawsze ptorzeba trochę różnych warzyw i tunel zawsze okazuje się za mały. Do tego jego wysokośc - on jest niski. rozumiem, że te 1,95 to w najwyższym punkcie? Do pomidorów może być za niski. Chybam ze zawsze tak będzie planowała uprawy, by w środku były odmiany najwyższe, a po bokach niższe.
Bea, mimo wszystko niski. Ja w szczycie mam 2.5m i było na styk,a metr w bok juz nisko. Poza tym mój ma powierzchnie 25m2 i to mało... Polecam Ci stelaże po namiotach wojskowych.
a nasiona jakich firm polecacie? Wiem, że ziemia u nas byle jaka ale b. często nic mi nie wzrasta albo kiepsko plonuje... a te pomidorki Savi takie cudne...
Wg.mnie ten stelarz ma lekką konstrukcję i bardzo ale to bardzo niepraktyczne wejście . Z uwagi ,że w sezonie się czesto wchodzi i wychodzi ,wietrzy ,nie wyobrażam sobie takich "drzwi '. Ponieważ ostatnimi czasy wiatry się nasilają bałabym się o szybkie uszkodzenie lub zniszczenie.
No ja już planuję kolejny sezon w ogródku powiedzcie, co, oprócz oczywistych pomidorów i ogórków, mogę zacząć hodować w domu, żeby potem wysadzić do gruntu? W tamtym roku super mi się udało z dynią, ale co jeszcze? Aksamitki,prawda? a wilec? potrzebuje gruntu, czy urośnie mi w donicach i przeżyje sezon? Bo chcę sobie porozstawiać na tarasie-prosto do gruntu nie chcę,bo pies zniszczy plus chwasty.
Wg.mnie ten stelarz ma lekką konstrukcję i bardzo ale to bardzo niepraktyczne wejście . Z uwagi ,że w sezonie się czesto wchodzi i wychodzi ,wietrzy ,nie wyobrażam sobie takich "drzwi '. Ponieważ ostatnimi czasy wiatry się nasilają bałabym się o szybkie uszkodzenie lub zniszczenie.
W sezonie w ogóle drzwi nie są potrzebne. Ja moje wrota zdejmuję od maja aż do późnej jesieni. Im większy otwór tym mniejsze ryzyko chorób i lepsza wentylacja.
@Jadwiga groch zimna się nie boi. Można siać i w czerwcu i bedzie piekny krzak, ale.... Cały myk z grochem polega na tym, ze im wcześniej zakwitnie tym większe szanse bez robaków, bo strączki muszą powstać zanim pasożyt obleci. Nie na darmo stare przysłowie mówi o grochu: siejesz w błoto, zbierasz złoto. lub Kto sieje groch w marcu, gotuje go w garncu, a kto w maju, ten gotuje w jaju.
Komentarz
Dobrej nocy,
k.
Ja też umykam. :-)
Dobranoc.
?
póki co tak mój ogródek wygląda, haha,daleko mu do wiosny
http://allegro.pl/namiot-ns-6-garaz-szklarnia-tunel-stelaz-komplet-i2960033908.html
ważne by miał elementy poziome, a nie same łuki.
I tak trzeba pomalować podkładem, a później na biało. Jakby co to poinstruuję.
Wg.mnie ten stelarz ma lekką konstrukcję i bardzo ale to bardzo niepraktyczne wejście .
Z uwagi ,że w sezonie się czesto wchodzi i wychodzi ,wietrzy ,nie wyobrażam sobie takich "drzwi '.
Ponieważ ostatnimi czasy wiatry się nasilają bałabym się o szybkie uszkodzenie lub zniszczenie.
powiedzcie, co, oprócz oczywistych pomidorów i ogórków, mogę zacząć hodować w domu, żeby potem wysadzić do gruntu? W tamtym roku super mi się udało z dynią, ale co jeszcze?
Aksamitki,prawda?
a wilec? potrzebuje gruntu, czy urośnie mi w donicach i przeżyje sezon? Bo chcę sobie porozstawiać na tarasie-prosto do gruntu nie chcę,bo pies zniszczy plus chwasty.
Wiosną zapachniało. Cukinia, kabaczki, patisony
ale jeszcze dopytam o tego wilca- chciałabym w głębokie donice i tak na cały sezon,urośnie?
Warzywa
Buraki dopiero w kwietniu.
Kapustne też się wcześnie wsadza, ale z rozsady.
Pozostałe w koniec kwietnia/maj.