Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Kącik działkowca

11819212324193

Komentarz

• ciężka, gliniasta.
  • A, siejąc marchew robisz tak: rząd marchwi, rząd cebuli dymki (takiej małej cebulki co wiosną kupuje się w siateczkch w ogrodniczych) i tak na zmianę. Cebula chroni przed połyśnicą marchwianką, a marchew chroni cebulę przed cebulanką. Zapachy tych roślin są nie do zniesienia przez szkodniki.
  • ciężka, gliniasta.
    To lepsze niż moje piachy. ;) Poprzez dawanie obornika powoli będziesz ulepszać/rozluźniać jej strukturę. Potrzeba na to czasu.
  • edytowano stycznia 2013
    @Savia - bardzo dziękuję. Będę powoli zgłębiać temat i później będę Cię męczyć. :)
    Dobrej nocy,
    k.
  • Wracajac jeszcze do powyższego inspektu. Umiejscawiajac przy budynku trzeba mieć pewność czy tam deszcz pada.  Jeśli byłoby pod okapem - dodatkowy problem nawadniania.
  • @Savia - bardzo dziękuję. Będę powoli zgłębiać temat i później będę Cię męczyć. :)
    Dobrej nocy,
    k.
    Polecam się!

Ja też umykam. :-)

Dobranoc.
  • Działkowcy...poruszyliście zabliźnioną zimą ranę.... :((
    @Savia - szacun za wiedzę rolniczą. 
    Idę przegladać ogłoszenia z zapuszczonymi działkami....

• Pytanie o sałatę - znalazłam nasiona, mam inspekt ale wiem, że niby na jesień trzeba siać, zęby na wiosnę mieć własne rozsady. Czy opcja wysiania w domu, w korytku w lutym ma sens, czy sobie odpuścić
    ?
  • Oczywiście, że z sałatę można wysiać w domu.
  • Tylko musi mieć chłód. Najlepiej jakieś okno w garażu. Jak będzie za ciepło to się wyciągnie.pisze o rozsadzie oczywiście by później do inspektu. Tylko nie wcześniej jak w połowie lutego. Jak długi maja okres wegetacji Twoje sałaty? Bo jesienna mozemiec dłuższy.
  • Problem w tym, że opis z tyłu jest do tylnej części ciała -żadnych typowych parametrów umieszczanych na nasionach.
  • A jaka to odmiana? Poszukaj w sieci danych o odmianie. Nazwa jest czasem na zgrzewie.
  • Bea, to trochę mały tunel. Dla rodziny zawsze ptorzeba trochę różnych warzyw i tunel zawsze okazuje się za mały. Do tego jego wysokośc - on jest niski. rozumiem, że te 1,95 to w najwyższym punkcie? Do pomidorów może być za niski. Chybam ze zawsze tak będzie planowała uprawy, by w środku były odmiany najwyższe, a po bokach niższe.
  • Bea, mimo wszystko niski. Ja w szczycie mam 2.5m i było na styk,a metr w bok juz nisko. Poza tym mój ma powierzchnie 25m2 i to mało... Polecam Ci stelaże po namiotach wojskowych.
  • kurczę, tym wątkiem narobiłyście mi smaku na ogródek-ja chcę już wiosnę ;)
    póki co tak mój ogródek wygląda, haha,daleko mu do wiosny ;)
  • Ja kupowałam u nas, w Górze Kalwarii, ale facet na allegro się ogłaszał. Tam szukaj.
  • Bea tu masz przykładowy:
    http://allegro.pl/namiot-ns-6-garaz-szklarnia-tunel-stelaz-komplet-i2960033908.html
    ważne by miał elementy poziome, a nie same łuki.
    I tak trzeba pomalować podkładem, a później na biało. Jakby co to poinstruuję.
  • a nasiona jakich firm polecacie? Wiem, że ziemia u nas byle jaka ale b. często nic mi nie wzrasta albo kiepsko plonuje... a te pomidorki Savi takie cudne...
  • @MartynaN ;my zastanawiamy się nad tym. Zwłaszcza, że potem niedrogo folię można dokupićhttp://www.rewot.pl/?p=productsMore&iProduct=1546&sName=tunel-foliowy-dlugosc-4m-x-szerokosc-3m-x-wysokosc-1-95m-oraz-folia-uv2-w-komplecie

Wg.mnie ten stelarz ma lekką konstrukcję i bardzo ale to bardzo niepraktyczne wejście .
    Z uwagi ,że w sezonie się czesto wchodzi i wychodzi ,wietrzy ,nie wyobrażam sobie takich "drzwi '.
    Ponieważ ostatnimi czasy wiatry się nasilają bałabym się o szybkie uszkodzenie lub zniszczenie.
  • No ja już planuję kolejny sezon w ogródku :D
    powiedzcie, co, oprócz oczywistych pomidorów i ogórków, mogę zacząć hodować w domu, żeby potem wysadzić do gruntu? W tamtym roku super mi się udało z dynią, ale co jeszcze?
    Aksamitki,prawda?
    a wilec? potrzebuje gruntu, czy urośnie mi w donicach i przeżyje sezon? Bo chcę sobie porozstawiać na tarasie-prosto do gruntu nie chcę,bo pies zniszczy plus chwasty.
  • A podrzucicie jakiś link do tabeli, kiedy co można wysiewać do gruntu? Bo przecież nie wszystko dopiero po przymrozkach.

• Wg.mnie ten stelarz ma lekką konstrukcję i bardzo ale to bardzo niepraktyczne wejście .
    Z uwagi ,że w sezonie się czesto wchodzi i wychodzi ,wietrzy ,nie wyobrażam sobie takich "drzwi '.
    Ponieważ ostatnimi czasy wiatry się nasilają bałabym się o szybkie uszkodzenie lub zniszczenie.
    W sezonie w ogóle drzwi nie są potrzebne. Ja moje wrota zdejmuję od maja aż do późnej jesieni. Im większy otwór tym mniejsze ryzyko chorób i lepsza wentylacja.

• Wiosną zapachniało. Cukinia, kabaczki, patisony   

• A podrzucicie jakiś link do tabeli, kiedy co można wysiewać do gruntu? Bo przecież nie wszystko dopiero po przymrozkach.
    pytasz o kwiaty czy warzywa?
  • dzięki!!!
    ale jeszcze dopytam o tego wilca- chciałabym w głębokie donice i tak na cały sezon,urośnie?
  • edytowano stycznia 2013
    @Jadwiga groch zimna się nie boi. Można siać i w czerwcu i bedzie piekny krzak, ale.... Cały myk z grochem polega na tym, ze im wcześniej zakwitnie tym większe szanse bez robaków, bo strączki muszą powstać zanim pasożyt obleci. Nie na darmo stare przysłowie mówi o grochu: siejesz w błoto, zbierasz złoto. lub Kto sieje groch w marcu, gotuje go w garncu, a kto w maju, ten gotuje w jaju.
    pytasz o kwiaty czy warzywa?

Warzywa
  • W listopadzie można marchew siać?!
  • Najwcześniej groch, sałatę, rzodkiewki. Poza tym marchew, pietruszkę, koper, bób.

Buraki dopiero w kwietniu.

Kapustne też się wcześnie wsadza, ale z rozsady.

Pozostałe w koniec kwietnia/maj.
  • Super ta druga lista, Jadwigo! Dziękuję!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.