Rozumiem- sok z wódką i cukier, ale jakieś proporcje bo to moja pierwsza nalewka, kiedyś robiłam wino malinowe i robiło robiło robiło, bo za dużo cukru dałam..
A co do cebuli, to potwierdzam, pielona słabiej rośnie, moja też zatrzymała się, gdy ją w lipcu oczyścić z chaszczy chciałam, a tak ładnie się zapowiadała
@ola-g jadaliśmy tylko te ogromne pomarańczowe wyłącznie w postaciu placuszków dyniowych albo bani w occie wszyscy znajomi inne traktowali jako ozdobne
Właśnie oczyściłam swoje grządki, tzn. wyrwałam fasolkę i cukinię, bo już plony zebrane. I fasolka, i cukinia pięknie obrodziły. Ogórki tak sobie, też już uprzątnięte.
Pięknie mi rosną dynie makaronowe. Skąd wiadomo, kiedy dojrzałe?
Za to pomidory - masakra. Na początku były piękne, a potem wdała się zaraza. Szkoda bardzo. Rok temu były takie piękne.
Jedynie koktajlowych pomidorków zatrzęsienie. Wysiewają mi się same z kompostu. Zresztą na kompoście też rosną. Pyszne.
Chyba grzyb zaatakowal mi cukinie, ogorki, dynie. Mam taki bialy nalot na lisciach, Pô czym liscie schna. Cukinia ma jeszcze mâle owoce, wiec zastanawiam sie, czy wszystko wyrwac, czy prysnac jakims srodkiem, czy tez teraz to juz sa pozno. Nie wiem rowniez, czy zrywac dynie, ktore sa duze, ale maja jeszcze miekka skorke. Czy t'en grzyb moze zaatakowac mi te dynie? I czy przechowa sie na za rok?
Pomozcie, kto madry, bo strace tyle plonow, a tak sie cieszylam z pierwszego, samodzielnie uprawionego warzywniaka.
W zasadzie co roku jest plaga mączniaka. I tak tegoroczne ogórki długo się utrzymały. Ja nigdy nie pryskam. Zbieram ile się da. Raz tylko przeszedł mi na dynie, ale to upiorny rok był . Zazwyczaj one nie łapią.
mączniak na liściach widać na owocach nigdy nic nie miałam, jedynie same rośliny zamierały, przestawały kwitnąć ale strat w owocach nie było tak więc spokojnie niech dyńki dochodzą :-)
@hipolit, włączyłam sobie' ful site' na dole. trochę to było męczące ale po wyczyszczeniu ciasteczek na szczęście wróciło do normalnej mobilnej wersji:-D
no a co do kwiata doniczkowego, niech będzie, jak to to podlewać często? ja jestem laik totalny. wszystko mi zdycha...
No właśnie zawsze klikam w full site, zeby zdjęciowy oblukać w telefonie.
Zaś się czegoś dowiedziałam/nauczyłam
Oh! ten org
Dorotka to rodziaj figowca
Po wyguglowaniu wydaje się być figowcem tępym
Figowiec tępy, fikus ginseng (Ficus microcarpa, F. retusa, F. nitida). Rodzaj Ficus obejmuje 800 gatunków zimozielonych krzewów, drzew i pnączy. Figowiec tępy ma błyszczące, lekko wydłużone, ciemnozielone liście, a jego główną ozdobą są grube i poskręcane korzenie powietrzne, przypominające korzeń żeń-szenia. Kora jest ciemnoszara z białawymi wypustkami. Gatunek często wykorzystywany do formowania bonsai.
Rozmiary Wysokość 35-300 cm.
Kwitnienie W domowych warunkach nie kwitnie.
Stanowisko Mieszanka ziemi gnojowej, kompostowej, torfu i piasku (4:2:2:1). Zapewniamy drenaż na dnie doniczki w postaci keramzytu, żwiru, itp. Miejsce w pełni słoneczne, ale chronimy przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Temperatura w zimie 13-15oC, latem maksymalna 24oC.
Wilgotność powietrza Wymaga codziennego zraszania przy temperaturze powyżej 15oC.
Podlewanie i nawożenie Latem podlewamy umiarkowanie, do 2 razy w tygodniu, zlewając nadmiar wody z podstawki. W zimie co 7-10 dni. Woda do podlewania powinna być miękka i letnia. Figowiec nie znosi nadmiaru wody, przy którym liście żółkną i opadają. Zasilamy płynnym nawozem wieloskładnikowym, co 14 dni, w okresie wzrostu.
Pielęgnacja Roślina wspaniale nadaje się na bonsai - jest bardzo wytrzymała na zabiegi kształtowania (cięcie, drutowanie). Figowiec nie lubi przeciągów, zmiany miejsca i nagłych zmian temperatury, na co reaguje zrzuceniem liści. Zimą dobrze jest zapewnić mu chłodniejsze warunki. Należy często przemywać liście (zraszanie).
Przesadzanie Młode figowce przesadzamy do większej doniczki co roku, na wiosnę, a starszym wymieniamy tylko wierzchnią warstwę ziemi.
Rozmnażanie Sadzonki pędowe. Po ścięciu wstawiamy sadzonki do ciepłej wody, by usunąć wypływający sok mleczny.
Najczęstsze choroby i szkodniki Mączliki, przędziorki, tarczniki i miseczniki.
Komentarz
-------------------------------------
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
X_X
jadaliśmy tylko te ogromne pomarańczowe
wyłącznie w postaciu placuszków dyniowych
albo bani w occie
wszyscy znajomi inne traktowali jako ozdobne
ale to był głeboki PRL
Pięknie mi rosną dynie makaronowe. Skąd wiadomo, kiedy dojrzałe?
Za to pomidory - masakra. Na początku były piękne, a potem wdała się zaraza. Szkoda bardzo. Rok temu były takie piękne.
Jedynie koktajlowych pomidorków zatrzęsienie. Wysiewają mi się same z kompostu. Zresztą na kompoście też rosną. Pyszne.
do tej pory wszystko, lacznie ze storczykami i źyworodka ukatrupiłam...
Pomozcie, kto madry, bo strace tyle plonow, a tak sie cieszylam z pierwszego, samodzielnie uprawionego warzywniaka.
na owocach nigdy nic nie miałam,
jedynie same rośliny zamierały, przestawały kwitnąć
ale strat w owocach nie było
tak więc spokojnie
niech dyńki dochodzą :-)
;;)
)
no a co do kwiata doniczkowego, niech będzie, jak to to podlewać często? ja jestem laik totalny. wszystko mi zdycha...
Figowiec tępy, fikus ginseng (Ficus microcarpa, F. retusa, F. nitida). Rodzaj Ficus obejmuje 800 gatunków zimozielonych krzewów, drzew i pnączy. Figowiec tępy ma błyszczące, lekko wydłużone, ciemnozielone liście, a jego główną ozdobą są grube i poskręcane korzenie powietrzne, przypominające korzeń żeń-szenia. Kora jest ciemnoszara z białawymi wypustkami. Gatunek często wykorzystywany do formowania bonsai.
Rozmiary Wysokość 35-300 cm.
Kwitnienie W domowych warunkach nie kwitnie.
Stanowisko Mieszanka ziemi gnojowej, kompostowej, torfu i piasku (4:2:2:1). Zapewniamy drenaż na dnie doniczki w postaci keramzytu, żwiru, itp. Miejsce w pełni słoneczne, ale chronimy przed bezpośrednim nasłonecznieniem. Temperatura w zimie 13-15oC, latem maksymalna 24oC.
Wilgotność powietrza Wymaga codziennego zraszania przy temperaturze powyżej 15oC.
Podlewanie i nawożenie Latem podlewamy umiarkowanie, do 2 razy w tygodniu, zlewając nadmiar wody z podstawki. W zimie co 7-10 dni. Woda do podlewania powinna być miękka i letnia. Figowiec nie znosi nadmiaru wody, przy którym liście żółkną i opadają. Zasilamy płynnym nawozem wieloskładnikowym, co 14 dni, w okresie wzrostu.
Pielęgnacja Roślina wspaniale nadaje się na bonsai - jest bardzo wytrzymała na zabiegi kształtowania (cięcie, drutowanie). Figowiec nie lubi przeciągów, zmiany miejsca i nagłych zmian temperatury, na co reaguje zrzuceniem liści. Zimą dobrze jest zapewnić mu chłodniejsze warunki. Należy często przemywać liście (zraszanie).
Przesadzanie Młode figowce przesadzamy do większej doniczki co roku, na wiosnę, a starszym wymieniamy tylko wierzchnią warstwę ziemi.
Rozmnażanie Sadzonki pędowe. Po ścięciu wstawiamy sadzonki do ciepłej wody, by usunąć wypływający sok mleczny.
Najczęstsze choroby i szkodniki Mączliki, przędziorki, tarczniki i miseczniki.
seriopytam. nie chce mieć tu jakiegoś buddyzmu czy czegoś... tak jak sów nie mam...