A @mamababcia wysypiasz się? A może trzeba skorygować dawki leków na ciśnienie... Abo nie masz problemów z moczem (tj. czy nie częściej odwiedzasz WC)...
@mamababcia Co to znaczy, że cukier OK? Co badałaś - glikemię na czczo, reakcje na pbciążenie glukozą, hemiglobinę glikowaną? - co znaczy, że tarczyca OK? Badałaś tylko tsh (ile?), czy również ft3 i ft4? - jak duży niedobór żelaza i na podstawie jakiego badania (żelazo czy ferrytyna?) i czy przekłada się na anemię (jakie rbc, hgb, hct?) - jakie masz ciśnienie na tych lekach? Jakie tętno? - badałaś poziom D3 i B12?
Brałam Wit D3 i nie było lepiej. Lek na ciśnienie nie zmienił się, a wyniki pomiarów zawsze dobre. TSH 4,665, a pozostałych nie robiłam. To żelazo wyszło mi z wyników krwi, ale nie mam anemii, w rozmazie tylko wyszło, choć też delikatnie. Wysypiam się i to, jak się czuję jest niezależne od tego, jak długo śpię. Zaczynam się zastanawiać, czy ja przypadkiem nie odreagowuję wieloletniego stresu. Teraz od wielu miesięcy jest dobrze. Może za dobrze?
Dziękuję wszystkim. Spiszę, co powinnam zbadać, sprawdzę, co mogę u nas na wsi. Zbadam się na pewno. @Agnicha , dzięki za wspomnienie o wieku, to jakoś mi uciekło, że mogą być różnice. @olgal , krów nie mam, ale u nas na wsi jeszcze są.
Jeśli nie był podawany antybiotyk w kroplach, to też bym liczyła że za chwilę samo się zrobi zupełnie ok. Antybol w kroplach do 2-3 dni jeszcze Po ustąpieniu objawów trzeba dawać
Moje dzieci przeszły ospę. Dwójka ma jeszcze takie plamy, przebarwienia po wykwitach. I moje pytanie - czy z takimi plamami można wychodzić na dwór? A na słońce? I czy coś się z nimi robi, by przyspieszyć zanikanie czy samo zanika? A do szkoły to raczej gdy już śladów nie będzie?
A ja mam pytanie: Czy usuwać znamiona, które wg dermatolog są niegroźne? I jeśli bym usuwała to czy karmienie piersią jest przeciwwskazaniem? Jedno znamię jest na piersi.
Ja bym usuwała tylko te co są szczególnie narażone na obtarcia czy zahaczenie i uszkodzenie przez to. Znieczula się miejscowo więc myślę, że nie jest to przeciwskazanie(kp).
@Dorotak na krwotoki z nosa duże dawki witaminy c codziennie. Gdy jest już krwotok to oczyścić porządnie (wydmuchać)nos, żeby nie było w nim żadnych grudek i docisnąć płatek nosa silno do przegrody na całej długości aż po kość i cierpliwie czekać i sprawdzać co jakiś czas czy już się zasklepiło pęknięcie.
Jako dziecko miałam często krwotoki i rodzice bawili się właśnie w jakieś zimne okłady i tampony do nosa co było niezbyt skuteczne. dopiero u laryngologa pokazano im co robić i to jest skuteczna metoda na krwotoki.
A ja mam pytanie: Czy usuwać znamiona, które wg dermatolog są niegroźne? I jeśli bym usuwała to czy karmienie piersią jest przeciwwskazaniem? Jedno znamię jest na piersi.
Jeżeli masz dobrego dermatologa to bym nie usuwala. Nie ma takiej potrzeby. Jak jesteś z w-wy to ekipa dr Rutkowskiego tam stacjonuje i ich należy sie zapytać co usunąć a co nie.
Komentarz
Co to znaczy, że cukier OK? Co badałaś - glikemię na czczo, reakcje na pbciążenie glukozą, hemiglobinę glikowaną?
- co znaczy, że tarczyca OK? Badałaś tylko tsh (ile?), czy również ft3 i ft4?
- jak duży niedobór żelaza i na podstawie jakiego badania (żelazo czy ferrytyna?) i czy przekłada się na anemię (jakie rbc, hgb, hct?)
- jakie masz ciśnienie na tych lekach? Jakie tętno?
- badałaś poziom D3 i B12?
TSH 4,665, a pozostałych nie robiłam. To żelazo wyszło mi z wyników krwi, ale nie mam anemii, w rozmazie tylko wyszło, choć też delikatnie.
Wysypiam się i to, jak się czuję jest niezależne od tego, jak długo śpię. Zaczynam się zastanawiać, czy ja przypadkiem nie odreagowuję wieloletniego stresu. Teraz od wielu miesięcy jest dobrze. Może za dobrze?
dobrze byłoby zrobić cały komplet,jak pisze Katarzyna a nawet usg.
MCHC 31,5
PDW 21,3
NEU 2,16
NEU% 43,3
EOS % 5,9
BASO O, O1
To były flagi.
TSH u nas norma 0,550 - 4,780. Teoretycznie norma.
Pytanko mam szybkie, krwotoki z nosa,.jak zapobiegać, jak reagować? Męczą mnie niemiłosiernie. Przykładam zimne, ale.ciagle i ciągle wracają...
@mamababcia chyba krów nie ma?
@Agnicha , dzięki za wspomnienie o wieku, to jakoś mi uciekło, że mogą być różnice.
@olgal , krów nie mam, ale u nas na wsi jeszcze są.
Antybol w kroplach do 2-3 dni jeszcze Po ustąpieniu objawów trzeba dawać
Przebarwienia u nas są nadal, a ospa była w lutym
Czy usuwać znamiona, które wg dermatolog są niegroźne?
I jeśli bym usuwała to czy karmienie piersią jest przeciwwskazaniem? Jedno znamię jest na piersi.