@kowalka Ja ci mogę dac troche tych co Jerz bierze, polecane i sprawdzone przez MichałaW. Tylko jutro nie bedę w Krk. może S. mógłby jutro podjechać?
Byłam z synem na badaniu krwi bo ostatnio bardzo mało je. Taka morfplogia wyszła. Ma sppro poniżej normy, ale chyba nie jakoś drastycznie. Co myślicie o tych wynikach. Co warto byłoby jeszcze skontrolować?
Czy on nie jest po infekcji? - czemuś ma obniżone leukocyty. Poza tym, troszkę anemiczne te wyniki, ale nie jakoś tragicznie. Dobrze by było zadbać o prawidłową podaż żelaza w diecie i dużo warzyw (szczególnie surowych i kiszonych) Młodzieńcowi serwować. I za jakieś 2-3 miesiące powtórzyć morfologię. Pewnie, jak pokażesz pediatrze, to zaleci jakiś suplement żelaza.
Proszę o poradę... właśnie mija-sty dzień naszej diety Dąbrowskiej, mając w domu mikroskop mogę obserwować żywą kroplę krwi i przeraziła mnie... przed sietą moja krew była w rulonikach ( co świadczy o zakwaszeniu oraganizmu, prawda?, czy ma to jeszcze jakieś inne przyczyny?) Dzisiaj po dwóch tygodniach sprawdziałam znowu i właściwie krew wcale się nie zmieniła... no może w małym stopniu... co powinnam zrobić, jak temu zardzić? stram się pić wodę i i wodę z cytryną.. zakwas buraczny i nie przekraczam żadnych niedozwolonych produktów... a i tak coś jest nie tak.. czuję się zmęczona i senna, rozdrażniona... wie ktoś, co zrobić z tym " fantem"?
"Krew w rulonikach"? A to jakiś preparat specjalnie robiony,barwiony? Obraz zależy od techniki robionego preparatu,rodzaju barwienia itd. Za gęsty preparat też ułoży się w ruloniki. Takie amatorskie obserwacje i wnioski to niepotrzebne nakręcanie się... Jak masz jakieś wątpliwości i potrzebujesz bardziej fachowej oceny swojej kropli krwi to proponuję znaleźć specjalistyczne laboratorium hematologiczne
Dzieki za odpiwiedz, w porownaniu z innymi domownikami, moja krew wyglada wyraźnie na posklejana... a badana była taka sama metoda/ technika, zapytałam tylko co mogę zrobić, z domowych sposobów żeby poprawić swoje samopoczucie... dietę już stosuje, ale co jeszcze mogę zrobić? Mieszkam w Szkocji i nie mam prwyeatnych laboratoriów na wyciągnięcie ręki, tak jak w Polsce... gdyby tak było to już dawno bym to zrobiła. Do PL jedziemy na rekolekcje DK dopiero w lipcu... tak czy inaczej dziękuje za poradę.
Myślę że aby poprawić swoje samopoczucie to musisz po prostu nie oglądać i nie porownywać Dużo może być przyczyn posklejania krwinek i to zupełnie technicznych. To tak jak wróżenie z fusów...taką samą ma wartość... Zrobiłaś mi wieczór Przepraszam,no nie złośliwie...
@Katarzyna nie miał infekcji ale od jakiegoś czasu znacznie mniej je. Potrafi caly dzień na kanapce wciśniętej na śniadanie przetrwać. Ma 6 lat. Ze 2 mies. temu dawałam pyrantelum ale zastanawiam się czy czymś mocniejszym nie zadziałać. Zębami zgrzyta, tylko słodycze mógłby jeść.
@Nika76 zależy od dnia, ale około 1-litr lub 1,5litra plus sporo herbat ziołowych( czystek, melisa) i owocowych...doczytałam, ze dobrze jest dodać sól himalajska do wody, wiesz coś o tym może ?
Wode trzeba pic malymi porcjami regularnie. Wypicie jednorazowo sporej ilosci nie nawodni odpowiednio. Mozesz pic np po 1/2 litra 4 razy na dobe, lub po 200 ml 10 razy. Ilosc ta sama, ale nawodnienie rozne.
10 latka uskarża sie na bol biodra, lewego biodra. Ale boli ja tylko wtedy kiedy leży i np sie przekreca z boku na bok. Jak biega, skacze i ogólnie jest w ruchu to ja nie boli. Wiecie co to to może byc?
Biodro wygląda normalnie, nieocieplone. Żadnego urazu nie miała, tylko jak leży w łóżku i czyta książkę na boku prawym (to bolące to lewe) i się przekręca lub wstaje to mówi ze ja boli. Tal jak się rusza to bryka na całego a jak się to biodro "zastoi" to ja boli.
Komentarz
Dzięki!
Generalnie sytuacja opanowana, mała tylko chwilowo chwycilo. Będę mieć rozeznanie w temacie 'na zaś'.
Źle się czuje ostatnio. Taka otepiala jestem...
Serce ok
Byłam z synem na badaniu krwi bo ostatnio bardzo mało je. Taka morfplogia wyszła. Ma sppro poniżej normy, ale chyba nie jakoś drastycznie. Co myślicie o tych wynikach. Co warto byłoby jeszcze skontrolować?
Leukocyty 10^3/µl 4,0 - 10,0 3,87 L
Erytrocyty 10^6/µl 4,2 - 5,7 4,95
Hemoglobina g/dl 13,0 - 17,0 13,4
Hematokryt % 40 - 52 38,4 L
MCV fL 80 - 96 77,6 L
MCH pg 27 - 34 27,1
MCHC g/dl 32,6 - 36,6 34,9
RDW-SD fL 37 - 54 35,4 L
RDW-CV % 11,0 - 14,5 12,6
Płytki krwi 10^3/µl 150 - 350 254
PDW fL 9,0 - 17,0 9,7
MPV fL 9,4 - 12,4 9,2 L
P-LCR % 13,0 - 43,0 18,2
PCT % 0,17 - 0,38 0,23
Poza tym, troszkę anemiczne te wyniki, ale nie jakoś tragicznie. Dobrze by było zadbać o prawidłową podaż żelaza w diecie i dużo warzyw (szczególnie surowych i kiszonych) Młodzieńcowi serwować. I za jakieś 2-3 miesiące powtórzyć morfologię.
Pewnie, jak pokażesz pediatrze, to zaleci jakiś suplement żelaza.
Obraz zależy od techniki robionego preparatu,rodzaju barwienia itd.
Za gęsty preparat też ułoży się w ruloniki.
Takie amatorskie obserwacje i wnioski to niepotrzebne nakręcanie się...
Jak masz jakieś wątpliwości i potrzebujesz bardziej fachowej oceny swojej kropli krwi to proponuję znaleźć specjalistyczne laboratorium hematologiczne
Dużo może być przyczyn posklejania krwinek i to zupełnie technicznych.
To tak jak wróżenie z fusów...taką samą ma wartość...
Zrobiłaś mi wieczór
Przepraszam,no nie złośliwie...
Więcej niestety nie pomogę