Dwóch moich najstarszych 7 i 8 latek ma całą skore pokryte „kaszką” w cielistym kolorze, czuć jak się przejedzie ręką, okropnie się drapią. Mają to już chyba ze 2tyg ale wcześniej nic nie mówili a ja dopiero odkryłam to pare dni temu..myslalam ze zejdzie ale nic nie schodzi. Co może być podłożem? Generalnie alergikami akurat Ci nie są.
Fa to najbardziej histeryczne dziecko nasze. To zdziersnie bolało jak diabli mnie starababe.. To jest wystające ale malutkie bialutkie. Dziś widzę już te czarne główki korzenie czy co tam. Oczytałam się o skórce z cytryny w occie- może na taką małą pomoże.
1,5 roczne dziecko tydzien temu zlapalo ostra jelitowke. Po 2 dniach wymioty ustaly. Pojawila sie goraczka na 1 dobe. Nastepnie w jamie ustej wysyp plesniawek a dzis lekarka dodatkowo stwierdzila zapalenie oskrzeli. Na oskrzela zapisala antybiotyk a do jamy ustnej przeciwgrzybiczna Nystatyne. Mama wolalaby uniknac antybiotyku. Czy po (ewentualnym) podaniu go nie nasili sie grzybica w ustach? Moze warto zaryzykowac i probowac tylko "wyklepac" wydzieline z oskrzeli? @Katarzyna ?
Pediatra powiedziala, ze przy takich ustach lepiej nie inhalowac. Tym bardziej dziwne wydaje sie zalecenie przez nia antybiotyku. I badz tu matko madra... Tyle sie slyszy, ze antybiotyki nie lecza oskrzeli..
Czy popuszczanie niewielkich ilości stolca przy oddawaniu gazów należy jakoś bardziej diagnozować? Chodzi o dziecko, sytuacja nie zdarza się codziennie ale powiedzmy 1-3 razy w miesiącu.
Testy skórne tylko kurz i roztocza delikatne podwyższone. Zaparcia raczej nie choć jako jedyny wypróżnia się regularnie ale co drugi dzień. To co z tym fantem,? Dietę ma raczej wysoko resztkowa, ciemne domowe pieczywo sporo kasz, kocha jabłka.
Wysypka na brzuchu i klatce piersiowej drobna czerwona u 9-latki. Dzisiaj bardziej szorstka mniej czerwona. Do tego 3 dzień boli ją czubek jezyka i też jakby miała na nim wysypke Ma ktoś jakiś pomysł?
Od powrotu ze szpitala z noworodkiem starsza córka (3l) często się podsikuje w dzień (ale tylko w domu, w przedszkolu np nie). Do tej pory odkąd była odpieluchowana nigdy praktycznie nie było niespodzianek. Myślicie że to związane ze stresem że pojawił się noworodek?
U mnie nigdy nie było tak ze odpieluchowalam i koniec tematu. Często z różnych powodów były regresy. Potem mijały. Przestałam się już zadręczać tym. Bardzomnie męczyło zamartwianie się ze coś znowu zrobiłam nie tak. W końcu mija.
Wysypka na brzuchu i klatce piersiowej drobna czerwona u 9-latki. Dzisiaj bardziej szorstka mniej czerwona. Do tego 3 dzień boli ją czubek jezyka i też jakby miała na nim wysypke Ma ktoś jakiś pomysł?
coxackie może być. Wirus. A jakieś inne objawy? Gorączka, bóle, wysypki na buzi nie ma? Węzełki jakieś?
Mój 7 latek skarżył się od tyg na ból zęba, poszliśmy przedwczoraj do dentysty- zrobiła wypełnienie między zębami- po powrocie do dnia następnego okropnie go dalej bolało- wróciliśmy do dentysty- po rozwiercaniu zęba okazało się ze próchnica jest w srodku- nie było jej widać- zatruła. Jak wróciliśmy do domu i w dziś w nocy płakal ze bardzo go boli- przez tel ( nie mogłam podjechac) dr kazała mi wyjąc wacik z lekarstwem jak się uda i powiedziała ze może nas przyjąć ale ja zdecydowałam ze pojadę jutro z samego rana. Młody płacze, ze go boli- chce mu dac kolejna dawkę ibuprofenu na noc, ale zastanawiam się czy dobrze zrobiłam...ze każe mu wytrzymać z ostrym bólem do rana...
Czy wogole można czekać z czymś takim ? No nie wiem czy dobra decyzje podjęłam.. czy jednak z takim bólem powinnam dziś pojechać? Czymś to grozi?
Mialam cała piątkę dziś i nie miałam siły pakować wszystkich i do dentysty trzeci raz..
Jak u mojego kiedyś mega bolało i puchl, to na szybko pojechałam do obcego wysokoplatnego dentyst i skończyło się wyrwaniem zęba - to był mleczk a pod nim zrobil się ropien.
Naderwanie zerwani cholera wie mięśnia czworoglowego Jakie postepowanie? Mieliacie takie doświadczenie? Corka lat 12
Tak na już to odciążyć nogę, najlepiej ułożyć wyżej, przyłożyć okład z lodu. Jeśli jest naderwane, to leczenie zwykle jest bezinwazyjne, jeśli zerwane zwykle leczy się operacyjnie.
trwajacy 3tyg, kaszel z dolu, wykrztuśny zielony gęsty... Katar tygodniowy czasem przezroczysty, czasem zielony. Zatoki nie bola poki co. Od wczoraj bol mięśni, dreszcze gorączka, w gardle nic nie boli. Jakby grypa, juz przechodzi. Stres zyciowy 8/10 pewnie sie przyczynil.
Leze.Monodieta dopiero teraz, dużo pije z 4l. Co jeszcze mogę? Karmię toddlera 17mcy.
Czy ten kaszel zielony gesty z dolu, to juz na bank lekarz i antybiotyk?
czy cukier 98 na czczo o czyms świadczy? - pobrany 2,5h po wstaniu, piłam wodę i w mocnym stresie byłam dziś (ciśnienie miałam 135 gdzie normalnie rzadko kiedy mam wyższe niż 100-110..
czy cukier 98 na czczo o czyms świadczy? - pobrany 2,5h po wstaniu, piłam wodę i w mocnym stresie byłam dziś (ciśnienie miałam 135 gdzie normalnie rzadko kiedy mam wyższe niż 100-110..
zwykle miewałam niski cukier 70-80
A z glukometru czy laboratorium? Jeśli to pierwsze to bym powtórzyła w laboratorium a jeśli to drugie to jakie masz normy na wyniku? (Zakres normy może się nieco różnić w zależności od metody i aparatu,miejsca z ktorego krew została pobrana więc to też może mieć znaczenie).
Komentarz
Nastepnie w jamie ustej wysyp plesniawek a dzis lekarka dodatkowo stwierdzila zapalenie oskrzeli.
Na oskrzela zapisala antybiotyk a do jamy ustnej przeciwgrzybiczna Nystatyne.
Mama wolalaby uniknac antybiotyku.
Czy po (ewentualnym) podaniu go nie nasili sie grzybica w ustach?
Moze warto zaryzykowac i probowac tylko "wyklepac" wydzieline z oskrzeli?
@Katarzyna ?
Tym bardziej dziwne wydaje sie zalecenie przez nia antybiotyku.
I badz tu matko madra...
Tyle sie slyszy, ze antybiotyki nie lecza oskrzeli..
To co z tym fantem,? Dietę ma raczej wysoko resztkowa, ciemne domowe pieczywo sporo kasz, kocha jabłka.
przez tel ( nie mogłam podjechac) dr kazała mi wyjąc wacik z lekarstwem jak się uda i powiedziała ze może nas przyjąć ale ja zdecydowałam ze pojadę jutro z samego rana. Młody płacze, ze go boli- chce mu dac kolejna dawkę ibuprofenu na noc, ale zastanawiam się czy dobrze zrobiłam...ze każe mu wytrzymać z ostrym bólem do rana...
Czy wogole można czekać z czymś takim ? No nie wiem czy dobra decyzje podjęłam.. czy jednak z takim bólem powinnam dziś pojechać? Czymś to grozi?
Mialam cała piątkę dziś i nie miałam siły pakować wszystkich i do dentysty trzeci raz..
Stawy mam niestabilne oba. Idąc do lekarza podwinęła mi się znowu noga na szczęście się nie wywaliłam.
Ma ktoś taki przypadek ?Dostałam skierowanie na 3 zabiegi kinezyterapii i mam ćwiczyć, chodzić na palcach itp.
Katar tygodniowy czasem przezroczysty, czasem zielony. Zatoki nie bola poki co.
Od wczoraj bol mięśni, dreszcze gorączka, w gardle nic nie boli. Jakby grypa, juz przechodzi. Stres zyciowy 8/10 pewnie sie przyczynil.
Leze.Monodieta dopiero teraz, dużo pije z 4l. Co jeszcze mogę?
Karmię toddlera 17mcy.
Czy ten kaszel zielony gesty z dolu, to juz na bank lekarz i antybiotyk?
zwykle miewałam niski cukier 70-80
Jeśli to pierwsze to bym powtórzyła w laboratorium a jeśli to drugie to jakie masz normy na wyniku?
(Zakres normy może się nieco różnić w zależności od metody i aparatu,miejsca z ktorego krew została pobrana
więc to też może mieć znaczenie).