@Bagata u nas też osteopata super się sprawdził. Szkoda , że wcześniej posłuchałam opinii tu na forum, że to szarlataństwo i zagrożenie duchowe. Mam wrażenie, że do wszystkiego czego człowiek nie ogarnia umysłem, albo czego nie rozgryzł jak działa zaraz jakaś łatka przyklejana jest, ośmieszane itp. Przykładowo strasznie dużo osób potępia biorezonas. Widziałam jednak badania, że skuteczny przy niektórych schorzeniach (badania przeprowadzone w labolatorium, żeby nie było). Wszystko zależy jak dokładny jest aparat-bo jest ich multum, jaka konstrukcja, jak dobrze dobrane są czestotliwości. Wiele osób zeznaje, że im pomogło. Może placebo? Kto wie, ale działa na niektórych i to jest fakt. (sama nie stosowałam i póki co nie mam potrzeby).
Dużo czytam opinii innych co pomogło i w jaki sposób. Dla przeciwstawienia słucham tez drugiej strony. Dobre są jakieś fora tematyczne, gdzie ktoś się wgryzł lepiej w temat, przetestował, potem jak inni tez sprawdzili na sobie coś. Słucham argumentów za i przeciw. Wszystko to jednak pochłania dużo czasu. I też ma prawo się jakaś alternatywna metoda nie sprawdzić tak jak wiele się nie sprawdza w medycynie akademickiej. W sensie że choroby teraz to tylko przewlekłe i leczenie ma poprawić jakość życia tylko, wprowadzić stabilizacje, ale nie prowadzić do wyleczenia. Obserwuje to wśród bliskich. Na zasadzie- to już starość, tak ma być/lepiej nie będzie, w pani wieku co się dziwić, taka uroda, lepiej nie ruszać tego, może samo się naprawi itp itd.(słowa lekarzy). Takie odebranie chęci walki o zdrowie i rozsiewanie rezygnacji, żeby pacjent posłusznie stosował zalecenia i brał leki. A z drugiej strony zdziwienie lekarzy jak ktoś metodami naturalnymi wyleczył się z 'nieuleczalnej' choroby- niemożliwe, przypadek, cud!
@Bagata generalnie zaczynam od wyszukiwarki, żeby zobaczyć, jaki jest ogólny przekrój info w temacie, potem oczywiście staram się wyławiać te bardziej naukowe i medyczne, ale tzw. alternatywne też czytam, mam jak @Hanq i @InSpe, staram się poznać temat z różnych puntków widzenia. Czasami niektóre zagadnienia najlepiej sa omówione na forach i blogach sportowych i poswięconych fizjoterapii, bo tym ludziom naprawdę zależy, żeby dany problem rozwiązać Ale to raczej w kwestii urazów itp., a nie tzw. interny.
Stosuję w szukaniu info online tzw. metodę zbierania grzybów, jak to ładnie moja polonistka mówiła o pisaniu esejów, zaczynasz, idziesz od grzybka do grzybka i nie wiesz, którędy do końca pójdziesz i gdzie skończysz
Nie wiem czy pomogłam, ale przekonałam się, że w kwestii własnego zdrowia najlepiej procentuje rzetelna dociekliwość w temacie
Dzięki, @pustynny_wiatr , zmotywowana przez Ciebie, wrzuciłam w Google parę słów po angielsku i już mam jakiś trop, znów pojawiło się światełko w tunelu
A ja mam pytanie; Chcę się polożyć spać na lewym boku i nie da się. Strasznie kłuje jakby w sercu. Tylko na plecach albo na prawym.... Ktoś coś? Pierwszy raz tak mam... Do tej pory tylko takie kłucia czułam...... Teraz jestem rozluźniona i nie jestem zdenerwowana i boli na lewym boku....
A ja mam pytanie; Chcę się polożyć spać na lewym boku i nie da się. Strasznie kłuje jakby w sercu. Tylko na plecach albo na prawym.... Ktoś coś? Pierwszy raz tak mam... Do tej pory tylko takie kłucia czułam...... Teraz jestem rozluźniona i nie jestem zdenerwowana i boli na lewym boku....
38 stopni i silny bol glowy u 4,5 latki. Co sprawdzic, na co zwrocic uwage? Czy czekac na rozwoj sytuacji? Zaczelo sie poprzedniej nocy, wybudzala sie z powodu bolu glowy. Ale ona czesto sie budzi i marudzi, to nie pomyslalam o zmierzeniu temp, domyslam sie, ze juz miala. Tej nocy dostala ibuprofen, bo znow ja bardzo glowa bolala i rano wstala z 38.
Zasadniczo po 3 dniach gorączki do lekarza. Ale jak ja tak głową boli to bym poszła od razu. Sprawdź sztywność karku na leżąco przygnij brodę do klatki.
Może ktoś ma pomysł dlaczego swędzi palec wskazujący? Nie jest to jakiś wielki problem, ale drapię się od chyba czterech dni. Brak wysypki, zaczerwienienia, skóra jest normalna. Alergii nie mam, nie używałam mocnych detergentów. Zaczyna mnie już powoli męczyć.
38 stopni i silny bol glowy u 4,5 latki. Co sprawdzic, na co zwrocic uwage? Czy czekac na rozwoj sytuacji? Zaczelo sie poprzedniej nocy, wybudzala sie z powodu bolu glowy. Ale ona czesto sie budzi i marudzi, to nie pomyslalam o zmierzeniu temp, domyslam sie, ze juz miala. Tej nocy dostala ibuprofen, bo znow ja bardzo glowa bolala i rano wstala z 38.
Mieliśmy tak kilka tygodni temu. Najpierw starsza, potem mlodsza wiec pewnie wirus. Gorączka i ból głowy przez 2-4dni a potem doszła biegunka i ból brzucha. Na szczęście po mniej więcej tygodniu było po wszystkim.
@Bridget mi pani w aptece też powiedziała, że po kolei jej się różne dawki kończą. Ponoć jakieś przejściowe problemy bo coś tam się zmnienilo prawnie i jakiś nadruk muszą mieć czy coś. Tak mówiła przynajmniej. Dostałam Letrox zamiast. Wczoraj endo była zdziwiona jak jej powiedziałam. Nic nie słyszała wcześniej. Ale inną dawkę wczoraj w tej samej aptece dostałam bez problemu. Nie wiem czy się zmieniło, czy tej dawki akurat jeszcze mieli zapas.
Boli mnie kręgosłup.. odcinek dolny chyba krzyż. Nie mogę nosić schylać się Wogole mało mogę.. a wszystko muszę. Taka dzis wstałam.. co robić
Na doraźnie, schylać się na ugiętych nogach do pozycji kucki jak coś musisz podnieśc, oraz mi bardzo pimaga taka pozycja przez kilkanaści eminut, tylko ja to robię na twardej podłodze.
Tez leżałam .. pomogło leżenie w cieplej wannie wody.. ale jak posiedzialam potem godzinę i podchodziłam to znów zgięta w pół.. ból podobny do tego przy porodzie krzyżowego. Nawet mam wrażenie ze podbrzusze się włącza czasem .. liczę ze po nocy pójdzie jak przyszło bo inaczej jutrzejszego dnia nie widzę..
Komentarz
Stosuję w szukaniu info online tzw. metodę zbierania grzybów, jak to ładnie moja polonistka mówiła o pisaniu esejów, zaczynasz, idziesz od grzybka do grzybka i nie wiesz, którędy do końca pójdziesz i gdzie skończysz
Nie wiem czy pomogłam, ale przekonałam się, że w kwestii własnego zdrowia najlepiej procentuje rzetelna dociekliwość w temacie
Chcę się polożyć spać na lewym boku i nie da się. Strasznie kłuje jakby w sercu. Tylko na plecach albo na prawym.... Ktoś coś?
Pierwszy raz tak mam...
Do tej pory tylko takie kłucia czułam...... Teraz jestem rozluźniona i nie jestem zdenerwowana i boli na lewym boku....
Obstawiałabym kręgosłup.
Co sprawdzic, na co zwrocic uwage? Czy czekac na rozwoj sytuacji?
Zaczelo sie poprzedniej nocy, wybudzala sie z powodu bolu glowy. Ale ona czesto sie budzi i marudzi, to nie pomyslalam o zmierzeniu temp, domyslam sie, ze juz miala. Tej nocy dostala ibuprofen, bo znow ja bardzo glowa bolala i rano wstala z 38.
U was też??
@madzikg?
ja już bez ćwiczeń nie funkcjonuje, mój kręgosłup też:)
ćwiczyć. codziennie.