Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

17810121342

Komentarz

  • Dziękuję!
  • Wszystko co przebywało w pobliżu krowiego mleka ? Nie koszer ?
    ( moje czepianie sie nie było do uczulonych na laktozę krowią)
  • Dla ścisłości:
    Laktoza nie jest krowia albo nie-krowia. To jest rodzaj cukru znajdującego się w mleku. W każdym mleku. Większość ludzi nietolerujących mleka ma problem z tolerancją białek specyficznych dla mleka danego gatunku zwierząt. Nietolerancja laktozy to margines i wiąże się z nietolerancją mleka kobiecego także.
  • I ta nietolerancja laktozy też może być efektem/objawem uszkodzenia jelit? Niby można to załatwić, dostarczając laktazy, ale jeśli to objaw poważniejszego problemu, to chyba lepiej jakos porządnie zadziałać.
  • @Marcelina - z nietolerancją laktozy jest, moim zdaniem, podobnie, jak z tą fruktozą. Może być wrodzona (genetycznie uwarunkowany brak laktazy i niezdolność do trawienia laktozy) albo nabyta. Zapewne suplementacja laktazy doraźnie pomoże, ale nie rozwiąże problemu, który był przyczyną nabycia nietolerancji. To moje zdanie.
  • no nic,już sypana u mnie w piekarniku,jaglankowe bedzie następne ;)
  • wstawiłam to z suchej jaglanki w keksówce... jak będę żałować to Wasza wina! ;)
  •  jaglankowe nie jest złe, smakuje po prostu jak kasza z jabłkami i cynamonem,mało roboty, duuuża porcja.Bułeczki @AB pychota, dałam tylko mąkę gryczaną, sypnęłam hojnie siemieniem lnianym,mięciutkie z chrupką skórką, dobre nawet na trzeci dzień, dziś wykańczałam, polecam!
  •   dziś wykańczałam, polecam!
    a z ilokrotnej porcji robiłaś?
    U nas z podwójnej starcza na maks 1 dzień :(
  • hahaha, Haku, czyli Wy z tych żartych, jak ja
    8-}
  • z 1 krotnej porcji starcza mi na 6 bułeczek, a Haczor na raz zjada 4szt.
  • A gdzie jest Twój przepis?  ;)
  • wg przepisu, wyszło 6 bułeczek, ale były przeznaczone tylko dla mnie :D

    wyjęłam z piekarnika świeżą porcję, będą na śniadanie:)

    i naprawdę błyskawiczne, robiłam z Młodym na ręku

  • http://wegetarianka.blox.pl/2010/05/tarta-ze-szpinakiem.html

    PRZEPIS WEGAŃSKI

    Składniki

    (na formę o średnicy 28 cm)

    1 i 1/4 szk mąki pszennej typ 1850

    1 i 1/4 szk mąki pszennej zwykłej

    ok 1/2 szk zimnej wody

    8 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy

    płaska łyżeczka soli

    1/2 szklanki płatków owsianych górskich

    Farsz

    300 g liści świeżego szpinaku

    szklanka orzechów włoskich

    1 szklanka mleka kokosowego (lub innego)

    1 łyżka skrobii kukurydzianej /mazeiny/ lub ziemniaczanej

    2 łyżki oliwy

    łyżeczka soli

    łyżeczka gałki muszkatołowej

    pieprz

    3 ząbki czosnku


    Wykonanie

    Orzechy zalewam wodą, moczę kilka godzin (najlepiej cała noc). Następnie płuczę i drobno blenduję.

    Mieszam mąki, sól, płatki, dodaję olej i tyle wody by składniki połączyły się w kruche ciasto. Wylepiam nim lekko natłuszczoną formę i wkładam do lodówki na 30 min.

    Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam umyte, posiekane liście szpinaku, smażę kilka minut. Wciskam czosnek przez praskę, dodaję płaską łyżeczkę soli i gałki, trochę pieprzu, mieszam. Dodaję orzechy i mleko wymieszane ze skrobią, podgrzewam chwilę. Masa ma być dość gęsta i wilgotna. Po zdjęciu z ognia można jeszcze ewentualnie doprawić jeśli uznacie to za konieczne, choć ten zestaw przypraw, który zastosowałam nada masie dobrego smaku :) Wyjmuję blaszkę z lodówki, nakłuwam widelcem dno i wstawiam do piecyka nagrzanego do ok 200st na ok 15 minut. Wyjmuję, wykładam na nie masę szpinakową i piekę jeszcze 30 minut (konkretnie to piekłam 35 min). Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, ale kroi się lepiej po wystudzeniu. Gotowe, smacznego!





    Jak ten przepis zmodyfikuję tak, że zamiast mąki pszennej dam orkiszową i ryżową. Zamiast płatków górskich dam gryczane (albo jaglane) To mi wyjdzie??? Czy ma ktoś lepszy sposób na tartę?

  • Możesz robić w ogóle bez płatków.
  • Wiesz, Ania D., zostało mi z zeszłego roku trochę nasion dyni od Ciebie, i sobie na nie łakomie patrzę. Za miesiąc z kawałkiem można już wtykać do doniczek...
    Wykiełkują, prawda? W suchym miejscu trzymane, wyglądają świeżutko.
  • Marcelina, nasiona dyni zachowują długo zdolność kiełkowania. My raczej co roku mamy w miarę świeże nasiona, więc co najmniej przez 3-4 lata powinny kiełkować. W dobrych warunkach nasiona dyni zachowują zdolność kiełkowania przez min 7 lat. Tak więc spokojnie możesz je wysiewać.
  • Znalazłam taki przepis. Szukałam kruchych ciasteczek, synowi zamarzyły się 

    Kruche Ciasteczka
    125 g masła lub margaryny
    30 g cukru
    1 żółtko
    190 g mąki ziemniaczanej + jeśli trzeba do podsypywania
    1 duży dojrzały banan (jak macie takiego lekko bazowego i już miękkiego, to nawet lepiej)
    Wykonanie:
    Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wygnieść je ręką. Z powstałej masy odrywać kawałki ciasta i rozgniatać je w rękach. Piec w temp ok 200st C do czasu aż się nie zrumienią.

  • wstawiłam to z suchej jaglanki w keksówce... jak będę żałować to Wasza wina! ;)
    i jak?

    ja się ciągle przymierzam, ale że dostałam w sobotę 2 kg jaglanki, a wczoraj 1 kg jabłek to zamierzam je zrobić :)
    czy to ciasto można kroić normalnie na kromeczki? i używać np. jako śniadanie zamiast jaglanki z jabłkiem (której w formie tradycyjnej, moja córka nie chce jeść?)
  • My tak jedliśmy. :D
  • tak, jest dość zwarte i można kroić na kromeczki, musi tylko dobrze wystygnąć
  • Dorunia, ale w tych ciastkach jest żółtko... :(
    chyba, że to dla bezglutenowców.
  • W sobotę zrobiłam ciasto owsiane tylko na płatkach owsianych, mielonych.

    Niestety dwa jaja i jogurt w nim jest. U nas dozwolone, za to jabłka są bee. 

  • O, dzięki za przepis tortu ze smakoterapii!

    zamierzam go uczynić na pierwsze urodziny Misia :)

    Właśnie wczoraj szukałam kremów do przekładania blatów i tamte są jak znalazł - niewiem tylko czy blaty tamte uczynię, czy też pozostanę przy tradycyjnych, ale to się jeszcze zobaczy :)
  • Kto zna fajny przepis na farsz do pierogów ze szpinakiem(świeżym)?
    Może też być inne danie)proste) na ciepło z tą zieleniną :)
  • podpiec w naczyniu żaroodpornym? otwartym czy zamkniętym?
    Czy z innej mąki będzie lipa?
  • AB,normalnie za wysoko mi tą poprzeczkę stawiasz-zrobić tahini, żeby zrobić z niego ciastka?!?! toż to dla super kobiet nie takich lewusów jak ja
    :-j
  • zrobiłam to jaglano jabłkowe :) dobre dobre, na śniadaie czy do kawy zupełnie ok :)
    córka zjada ze smakiem, choć wg mnie smakuje tak samo jak kasza z jabłkami z rondelka

    a dałam dużo mniej jabłek i też wyszło

    zastanawiam się czy by nie ugotować kaszy i wymieszać z jabłkami - może by się szybciej pieklo?

    jednak 90min dla jednej małej samotnej keksówki to długo grzać piekarnik
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.