Chcę zrobić wafle przekładane galaretką ale w wersji dla bezmlekowców. Co zatem lepiej dodać do masy zamiast mleka lub śmietany? Mleczko kokosowe? Sojowe? Doradźcie fachowcy
mam taki przepis: 0,5 kostki margaryny, szklanka cukru, 2 jajka, szklanka mąki pszennej, pół ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, aromat waniliowy, owoce
Co prawda niedawno zaczęliśmy jeść jajka, ale żal mi dodawać do ciasta. Czytałam gdzieś, że ciasto wyjdzie bez jajek. Co wy na to? To ciasto wyjdzie jak nie dodam jajek? A proszek zastąpiłabym sodą? Wyjdzie? a jak nie to podrzućcie mi proszę jakiś łatwy szybki przepis na ciasto z owocami.
Znam taką z manną, ale teraz miałam ochotę na takie "normalne" tradycyjne ciasto z czerwonymi owocami ( jednak nie takie normalne bo bez jajek) ale wyszedł mi zakalec za bardzo wodniste owoce....
Ja w każdym razie właśnie wstawiłam ciasto z przepisu z pinkcake i użyłam roztopionej margaryny zamiast oleju. Potrzebuję mieć w zanadrzu jakiś łatwy szybki przepis na ciasto. Mam nadzieję, że to wyjdzie i będę się mogła wreszcie zająć poważniejszymi sprawami
Chyba za bardzo się spinam, jakieś zakalcowate wyszło może te owoce za mokre? ale bez soku były i zostały na wierzchu nie zatopiły się. Skąd się bierze zakalec?
Komentarz
czy uważacie, że wyjdą, jeśli dodam do środka masy makowej-takiej mokrej jak do makowca?
:-?
myślę że drożdżowe bułki to możesz nawet drewnianym klockiem nadziać a i tak wyjdą
)
(P.S. mam tak samo odkąd nauczyłam się piec bez jajek szkoda mi ich dodawać do ciasta jak już możemy)
zastępowałam chodzi poprostu o tłuszcz
zastanawiam się czy w drugą stronę można, bo nie mam margaryny a mam olej
ale w pieczeniu to nie powinno przeszkadzać, no bo masy raczej z oleju nie zrobię
widać dziś nie dzień na pieczenie, nie ta faza księżyca czy coś
albo w ciąży nie należy piec ciast
czekam zatem jak ty do soboty, zobaczymy co wtedy wyjdzie, tylko że jutro mam forumowych gości i nic dla nich oprócz zakalca, no trudno ;/