Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

18911131442

Komentarz

  • no to dołożyłam jeszcze tartę :)

    a jabłka miałam obrane od poniedziałku i siedziały w lodówce bo ciągle myślalam co jeszcze dołożyć do tego :) aż wczoraj wymyśliłam tartę to się razem upiekło

    ale spróbuję jednak podgotować kaszę i potem połączyć

    a swoją drogą, jakie warzywo jest podobnie mokre do jabłek? można by taki chlebek na wytrawnie zrobić :)
  • i cukinia?
  • Zrobiłam wariację szarlotki sypanej-zamiast jabłek śliwki ze słoika,takie w syropie=też dobre !
  • Kajtek się na cóś uczulił. Po co czytałam ten wątek? Może też ze mną czytał i uznał, że to w dobrym tonie?
    W każdym razie: witaj jaglanko, na kolację, obiad i śniadanko! 
    :-w
  • Jadwiga, jak Ty dokładnie robisz te bułeczki? Ja robiłam z mąki żytniej i wyszły mi gluty/zakalce.
  • Z żytniej nieprzekwaszonej wyjdą gluty.
  • no to mam zagadkę rozwiązaną :(
  • Mąka pszenna ma to do siebie, że wymaga wyrabiania, żeby uruchomić zawarty w niej gluten. Z kolei żytniej wyrabiać nie trzeba, za to dobrze jej robi przekwaszenie. Można dodać drożdży ale jak żytnia mąka nieprzekwaszona, to marnie na tych drożdżach rośnie. Takiej jest moje doświadczenie. Jak robić pół na pół pszenną i żytnią, to urośnie na drożdżach, a z samej żytniej - twardy gniot.
  • no właśnie moje podejrzenie wzbudził już fakt, że postawiłam ciasto na słońcu na długo i nie drgnęło !!!
  • Do wypieków drożdżowych bardzo polecam orkisz.
  • Nasłuchałam się, że nawet drogie mąki orkiszowe w ekosklepach to podróby i teraz się cykam kasę wydać, a u nas jest cały jeden(sklep)
  • Dobra mąka orkiszowa jest od Babalskich. Ale droga.
  • Agnieszkamama, ja wiem, ze to wydatek, ale gdybyś miała coś do mielenia zboża, to taniej jest kupić ziarno orkiszu. My kupiliśmy teraz po 5 zł, ładne ziarenka. Czasem ktoś sprzedaje połamane, bo orkisz trudno jest oddzielić od plew. Orkisz jest cudowny w obróbce - ciasto na chleb z tej mąki jest wspaniałe do obróbki, takie plastyczne jak masełko.
  • Poddalam licznym modyfikacjom przepis Na bulki @AB I ostatecznie otrzymalam pyszne bulki z 200g maki ryzowej I 50g gryczanej :)
  • A jakiś przepis na mazurek bezjajeczno-bezmleczny macie może? Przepraszam, jak już był, nie dam rady się przekopać przez cały wątek...
  • a gdzie wy kupujecie te ziarna? ja mieszkam w Warszawie i tu chyba tego nie dostanę, musiałabym jechac ze 100 km a to bez sensu.
  • Bagata,idź do potraw wielkanocnych,tam też jest przepis, na bazie mąki kukurydzianej, a na górę można dać to, co w mazurku pomarańczowym, przepis też w tamtym wątku- i cały mazurek jest wtedy Twój :D
  • Wegański majonez fasolowy bez jajek

    1 szklanka ugotowanej białej fasoli 
    2 łyżki wody
    1 łyżka octu winnego
    ok. pół szklanki oliwy lub oleju (ja użyłam oleju lnianego i oliwy z oliwek)
    sól, pieprz

    Fasolę zmiksować z wodą, octem i oliwą. Możecie też użyć fasoli z puszki, wtedy odcedźcie i już nie dolewajcie wody, bo jest wystarczająco namoknięta, wtedy nie trzeba też chyba dosalać. W czasie miksowania dolewać tyle oleju, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Majonez dekoracyjny? Proszę bardzo! Doprawić i gotowe.


    http://pinkcake.blox.pl/2012/12/Salatka-warstwowa-i-weganski-majonez-bez-jajek.html

  • dopowiem że lepszy jest z fasoli z puszki :) taki bardziej majonezowaty

    i sałatka jarzynowa jest z nim przepyszna ;) rok temu jak nie mogłam jaj to robiłam taki majonez i sos czosnkowy
  • edytowano marca 2013
    taa? a ja myślałam, że lepiej zrobić po swojemu fasolę....?


    ej moment, moment! A karmiące mogą fasolę? Bo ja bym sobie zjadła :D
  • zapewne zdrowiej jest zrobić to samemu niż puszkowe
    ale smakowo niestety puszkowe było lepsze :) gładsze, kwaśniejsze i w ogóle fajne
    (a pozatym co sobie bedziesz dokładać roboty :p)

    no ja jadłam (Mila miała wtedy jakieś 3 miesiace)
  • no to chyba namoczę te fasolę :) 

    a bigos też jadłaś? :D
  • nie pamiętam, ale chyba w pierwszych tygodniach nie a potem już tak
    zresztą mała się non stop darła, więc w końcu odpuściłam diety bo czy ją miałam czy nie to i tak wrzask był
    (no po odstawieniu mleka był mniejszy więc to odstawiłam)

    ale teraz to bym zjadła bigosik mniam :)

  • potrzebuję wskazówek jak zrobić bezglutenowy spód do mazurka - jakiej mąki użyć? Mam:
    - gryczaną
    - ryżową
    - kukurydzianą
    - ekstra uniwersalny zastępnik mąki ;)
    - owsianą bg

    Czym zastąpić jajo?
  • edytowano marca 2013
    To wygląda super - ciastka z orzechami: Crostata di frutta secca
  • kukurydzianą możesz użyć i wyjdzie fajne żółte i kruche :)
  • zróbcie mi też i wyślijcie  :P mówię Wam jestem taki gwóźdź kulinarny, że idzie się pochlastać!
  • Haku- kukurydziana+ryżowa+cukier+margaryna bezmleczna
    super wychodzi:)

    a jakie mniej wiecej proporcje?
  • Ja zrobiłam dwa spody z mąki kukurydzianej i margaryny,można ciut wody,jeśli słabo się lepi. Fajne jest !!! Ale-ważna uwaga-nie wyciągać c iasta z formy przed polaniem masą,udekorowaniem lukrem  itp. o jest meeega-kruche.
  • a ja mam takie głupie pewnie pytanie.. ale co na to ciasto położyć? Bo ja zawsze z kajmakiem robiłam, a teraz.. :(
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.