a jabłka miałam obrane od poniedziałku i siedziały w lodówce bo ciągle myślalam co jeszcze dołożyć do tego aż wczoraj wymyśliłam tartę to się razem upiekło
ale spróbuję jednak podgotować kaszę i potem połączyć
a swoją drogą, jakie warzywo jest podobnie mokre do jabłek? można by taki chlebek na wytrawnie zrobić
Mąka pszenna ma to do siebie, że wymaga wyrabiania, żeby uruchomić zawarty w niej gluten. Z kolei żytniej wyrabiać nie trzeba, za to dobrze jej robi przekwaszenie. Można dodać drożdży ale jak żytnia mąka nieprzekwaszona, to marnie na tych drożdżach rośnie. Takiej jest moje doświadczenie. Jak robić pół na pół pszenną i żytnią, to urośnie na drożdżach, a z samej żytniej - twardy gniot.
Agnieszkamama, ja wiem, ze to wydatek, ale gdybyś miała coś do mielenia zboża, to taniej jest kupić ziarno orkiszu. My kupiliśmy teraz po 5 zł, ładne ziarenka. Czasem ktoś sprzedaje połamane, bo orkisz trudno jest oddzielić od plew. Orkisz jest cudowny w obróbce - ciasto na chleb z tej mąki jest wspaniałe do obróbki, takie plastyczne jak masełko.
Bagata,idź do potraw wielkanocnych,tam też jest przepis, na bazie mąki kukurydzianej, a na górę można dać to, co w mazurku pomarańczowym, przepis też w tamtym wątku- i cały mazurek jest wtedy Twój
1 szklanka ugotowanej białej fasoli 2 łyżki wody 1 łyżka octu winnego ok. pół szklanki oliwy lub oleju (ja użyłam oleju lnianego i oliwy z oliwek) sól, pieprz
Fasolę zmiksować z wodą, octem i oliwą. Możecie też użyć fasoli z puszki, wtedy odcedźcie i już nie dolewajcie wody, bo jest wystarczająco namoknięta, wtedy nie trzeba też chyba dosalać. W czasie miksowania dolewać tyle oleju, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Majonez dekoracyjny? Proszę bardzo! Doprawić i gotowe.
zapewne zdrowiej jest zrobić to samemu niż puszkowe ale smakowo niestety puszkowe było lepsze gładsze, kwaśniejsze i w ogóle fajne (a pozatym co sobie bedziesz dokładać roboty )
nie pamiętam, ale chyba w pierwszych tygodniach nie a potem już tak zresztą mała się non stop darła, więc w końcu odpuściłam diety bo czy ją miałam czy nie to i tak wrzask był (no po odstawieniu mleka był mniejszy więc to odstawiłam)
Ja zrobiłam dwa spody z mąki kukurydzianej i margaryny,można ciut wody,jeśli słabo się lepi. Fajne jest !!! Ale-ważna uwaga-nie wyciągać c iasta z formy przed polaniem masą,udekorowaniem lukrem itp. o jest meeega-kruche.
Komentarz
a jabłka miałam obrane od poniedziałku i siedziały w lodówce bo ciągle myślalam co jeszcze dołożyć do tego aż wczoraj wymyśliłam tartę to się razem upiekło
ale spróbuję jednak podgotować kaszę i potem połączyć
a swoją drogą, jakie warzywo jest podobnie mokre do jabłek? można by taki chlebek na wytrawnie zrobić
Wegański majonez fasolowy bez jajek
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
2 łyżki wody
1 łyżka octu winnego
ok. pół szklanki oliwy lub oleju (ja użyłam oleju lnianego i oliwy z oliwek)
sól, pieprz
Fasolę zmiksować z wodą, octem i oliwą. Możecie też użyć fasoli z puszki, wtedy odcedźcie i już nie dolewajcie wody, bo jest wystarczająco namoknięta, wtedy nie trzeba też chyba dosalać. W czasie miksowania dolewać tyle oleju, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Majonez dekoracyjny? Proszę bardzo! Doprawić i gotowe.
http://pinkcake.blox.pl/2012/12/Salatka-warstwowa-i-weganski-majonez-bez-jajek.html
i sałatka jarzynowa jest z nim przepyszna rok temu jak nie mogłam jaj to robiłam taki majonez i sos czosnkowy
ale smakowo niestety puszkowe było lepsze gładsze, kwaśniejsze i w ogóle fajne
(a pozatym co sobie bedziesz dokładać roboty )
no ja jadłam (Mila miała wtedy jakieś 3 miesiace)
zresztą mała się non stop darła, więc w końcu odpuściłam diety bo czy ją miałam czy nie to i tak wrzask był
(no po odstawieniu mleka był mniejszy więc to odstawiłam)
ale teraz to bym zjadła bigosik mniam
- gryczaną
- ryżową
- kukurydzianą
- ekstra uniwersalny zastępnik mąki
- owsianą bg
Czym zastąpić jajo?
a jakie mniej wiecej proporcje?