@marteczka właśnie dziś przez telefon bratowa męża mówiła mi ze ona wykluczała z diety najpierw wszystko a potem powoli wprowadzala. Tak łatwiej i wygodniej- niż odczekiwac za każdym razem po 2 tygodnie. A ona juz zaprawiona mama alergików to doświadczenie ma spore.
Ps. Nie wiem czy mnie to nie czeka mojego Janka wysypalo i brzuch go boli...
Odstawiłam gwałtownie wszystko, bo Himo chlustał i się dławił mlekiem. Następnego dnia nie chlustał, trzy dni później nie miał już innych objawów uczulenia/nietolerancji (śluzu w kupie). Potem próbowałam trochę nabiału podać - porażka. Soja - druga (najgorsza), gluten śladowy przełknie (tzn w produktach z opisem "może zawierać śladowe ilości glutenu) Wyszło u nas też, że soja, ryż, ryby - także powodują nietolerancję.
Najwięcej uczuleń chyba jednak powoduje nabiał. Wykluczyć trzeba cały. Zamiast masła można stosować stężoną w lodówce oliwę z oliwek lub masło klarowane (do kupienia np. w biedronce - ale nie wszystkim służy). Sery - można kozie, o ile dziecku nie szkodzi.
Nie wiedziałam, że klarowane masło można, dzięki za info
Jaś jakichś strasznych objawów nie ma, poza trudnością ze zrobieniem kupki i dużą ilością brudzących bączków. Ulewa jak dla mnie w normie, nie więcej niż Staś, ale za to krztusi się czasem tym mlekiem... No i zaczerwienienie jest wokół pupy, chociaż wysypka na całym ciele już znikła.
Też mam cichą nadzieję, że tylko nabiał, ale jak nie będzie w najbliższych dniach poprawy to dołożę sobie następnych bezów...
Zdradźcie mi jeszcze proszę, gdzie kupujecie te wszystkie bezglutenowe mąki, dostanę coś takiego w almie? Nie mam w okolicy żadnych sklepów eko, a do zakupów przez internet się jeszcze nie przekonałam...
@Sylwunia - Ależ, nie uraziłaś. Po prostu, chciałam doprecyzować, że nie jest aż tak bardzo trudno karmić moje dzieci, bo choć nie mogą pewnych produktów (pszenica, mleko, jaja), to poza tym, czego nie mogą, są zasadniczo wszystkożerni.
@marteczka młynek do kawy można kupić za około 50zł. Tesco ma niezły dział mąk - mają ryżową za około 7.99zł za kilo. Ja jednak nieodmiennie polecam www.badapak.pl - wszystko świetne, a mąka ryżowa za jakieś 6.50 za kg
A ja polecam.. jakby ktos chcial robic jakies przetwory na zime, to na Broniszach mozna sie calkiem tanio zaopatrzyc.. i maja kasze jaglana za 13 zl za 5 kg i gryczana za 13 zl za 5 kg soczewice, pestki dyni, slonecznika, migdaly.... i co kto woli tez w korzystnych cenach
czytam książkę "Dieta bez pszenicy" i coraz bardziej @-) wytrzeszczam oczy.
Dajcie dziewczyny przepisy na sprawdzone chleby bez gluta, Młody bez kanapek w szkole nie da rady i będzie jadł co popadnie, więc jakąś kanapkę musi dostawać.
A jeśli mamy robić rewolucje w kuchni, to niech to będzie totalna zmiana bez odstępstw.
@Haku, a nie wiesz, czy w badapaku mąki bezglutenowe nie są zanieczyszczone glutenem?
Napisałam do nich maila, czekam na odpowiedź - natomiast Kropka w swojej książce kazała płukać kasze przed gotowaniem. Ponoć nawet zanieczyszczone w ten sposób można odczyścić. Gorzej z mąką
@Kerima, a u Was wyszła jednoznacznie celiakia? Będziemy robić test genetyczny w najbliższym czasie ale jak się rozejrzałam po chorujących dzieciach w rodzinie, to od mojej strony ale dalekie pokrewieństwo mamy chłopca z potwierdzoną celiakią i u męża mały brat cioteczny jest w trakcie diagnostyki
czytam książkę "Dieta bez pszenicy" i coraz bardziej @-) wytrzeszczam oczy.
Dajcie dziewczyny przepisy na sprawdzone chleby bez gluta, Młody bez kanapek w szkole nie da rady i będzie jadł co popadnie, więc jakąś kanapkę musi dostawać.
A jeśli mamy robić rewolucje w kuchni, to niech to będzie totalna zmiana bez odstępstw.
Mąkę robiłam ze 150 g zmielonej jaglanki, 150 g zmielonej gryczanej i dopełniałam jakimiś innymi bezglutenowymi mąkami, co tam akurat miałam pod ręką (ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, amarantus, quinoa)
@Emilia_K ratujesz mi życie! Dziękuje za link! Jutro zamawiam mąki i zabieram sie za dietę bez glutenu. Może w końcu trafię na to co tak fatalnie wpływa na mojego synka..
Komentarz
Ps. Nie wiem czy mnie to nie czeka mojego Janka wysypalo i brzuch go boli...
Następnego dnia nie chlustał, trzy dni później nie miał już innych objawów uczulenia/nietolerancji (śluzu w kupie).
Potem próbowałam trochę nabiału podać - porażka. Soja - druga (najgorsza), gluten śladowy przełknie (tzn w produktach z opisem "może zawierać śladowe ilości glutenu)
Wyszło u nas też, że soja, ryż, ryby - także powodują nietolerancję.
Najwięcej uczuleń chyba jednak powoduje nabiał. Wykluczyć trzeba cały. Zamiast masła można stosować stężoną w lodówce oliwę z oliwek lub masło klarowane (do kupienia np. w biedronce - ale nie wszystkim służy). Sery - można kozie, o ile dziecku nie szkodzi.
wychodził ładny proszek
Tesco ma niezły dział mąk - mają ryżową za około 7.99zł za kilo. Ja jednak nieodmiennie polecam www.badapak.pl - wszystko świetne, a mąka ryżowa za jakieś 6.50 za kg
soczewice, pestki dyni, slonecznika, migdaly.... i co kto woli tez w korzystnych cenach
Nie mam gofrownicy (
http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-bezglutenowy,-najprostszy
Mąkę robiłam ze 150 g zmielonej jaglanki, 150 g zmielonej gryczanej i dopełniałam jakimiś innymi bezglutenowymi mąkami, co tam akurat miałam pod ręką (ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, amarantus, quinoa)
Dziękuje za link! Jutro zamawiam mąki i zabieram sie za dietę bez glutenu. Może w końcu trafię na to co tak fatalnie wpływa na mojego synka..