Znowu zrobiłam ciasto z tego przepisu, tylko dałam mąkę ryżową samą, mleko kokosowe frakcję płynną z odrobiną zmiksowanej frakcji stałej, na wierzch nie dałam polewy tylko przed pieczeniem odrobinę duszonego jabłka z cynamonem - wyszło mi coś na kształt babki piaskowej (tylko z jabłkiem); tylko na następny dzień zaczyna się strasznie kruszyć
Potrzebuję czegoś łatwego (bo jestem noga kuchenna) na muffinki ala trocik. Tzn Gucio kończy roczek i chcę dla alegików zrobić muffinki a dla gości normalne ciasto...
Śmietanę pomijałam, ewentualnie dodawałam gluta z siemienia
a na farsz @Katarzyna kiedyś podawała przepis żeby poddusić cebulę na oleju i tym zagęścić to co tam chcesz mieć (ta cebula zamiast śmietany w farszu) ja robiłam najczęściej ze szpinakiem
a z tym kremem jaglankowym na tort coś poradzisz? Ostatnio jak robiłam szarlotkę z kaszy jaglanej to skała mi wyszła...prawie nie do zjedzenia, i boje się ze z kremem bedzie to samo:)
ja już robię na oko, miksuję ciepłą kaszę z czymś słodkim, potem dosypuję smak (kakao kawę) potem trochę stałego tłuszczu (margaryna, masło itp) miksuję i już
@Wanda dzeki za przepis! ja sie "popsulam" i nie umiem zrobic porzadnychc fajnych nalesnikow, zawsze cosminie wychodzi, tak kombinujr - troche tego troche tamtego. sprobuje te.
a ile tej kaszy sypiesz? ile z tegp nalesnokow wychodzi?
I jeszcze muszę pochwalić mojego Męża - wymyślił świetną panierkę z mąki z czerwonej soczewicy. Wypróbowalimy już ją do ryb, kurczaka i kotletów- świetna jest Ależ mam mądrego Męża, @Serengeti
Drogie Matki. Co Wy dajecie dzieciom, które nie mogą mleka - tak żeby im wapnia starczyło? Z białkiem jest trochę prościej, ale ten wapń mnie przygniata. Znam listę produktów wysokowapniowych, ale jakoś nie wyobrażam sobie, żeby mogły zastąpić mleko. Łatwiej jest wypić szklankę tegoż napoju niż wrąbać szklankę sezamu lub siemienia lnianego...
Moje dzieci od urodzenia nie tolerują mleka krowiego i nigdy go nie dostawały. Niczym szczególnym nie uzupełniamy wapnia. Staramy się jeść dużo warzyw i pełnoziarniste produkty zbożowe, czasem jakieś orzechy i pestki, trochę strączków. Za to unikamy cukru. Nie uważam, żeby dieta bezmleczna wymagała jakiejś szczególnej suplementacji wapnia czy białka.
Wczoraj słuchałam wykładu tego pana (trochę kaleczy jęz. polski, ale wybaczam ) i ten pan przedstawia badania pokazujące, że suplementacja (poza wit B12, która ma pochodzenie zwierzęce) diety jest szkodliwa. Wystarczy zdrowo czyli pełnowartościowo się odżywiać roślinami i nie trzeba żadnej (poza wit B12) suplementacji
Przepraszam, ale nie wiem, chyba przeoczyłam czy ktoś podawał z Was jakiś SPRAWDZONY przepis na coś jakby chleb bezglutenowy?? Tzn. chodzi mi o coś takiego, co można byłoby ukroić, wziąć kromkę i zapakować w papier.
Komentarz
z mąki ryżowej i odrobiny gryczanej i amarantusowej; zamiast mleka napój ryżowy waniliowy z rosmana; polewa z palmą z kruszwicy
Znowu zrobiłam ciasto z tego przepisu, tylko dałam mąkę ryżową samą, mleko kokosowe frakcję płynną z odrobiną zmiksowanej frakcji stałej, na wierzch nie dałam polewy tylko przed pieczeniem odrobinę duszonego jabłka z cynamonem - wyszło mi coś na kształt babki piaskowej (tylko z jabłkiem); tylko na następny dzień zaczyna się strasznie kruszyć
a na farsz @Katarzyna kiedyś podawała przepis żeby poddusić cebulę na oleju i tym zagęścić to co tam chcesz mieć (ta cebula zamiast śmietany w farszu)
ja robiłam najczęściej ze szpinakiem
tu był wątek o tych tartach
(ale tamten nie sprawdzony)
i tu jeszcze jest: http://www.olgasmile.com/krem-kawowy.html
te są sprawdzone i dobre
ja już robię na oko, miksuję ciepłą kaszę z czymś słodkim, potem dosypuję smak (kakao kawę) potem trochę stałego tłuszczu (margaryna, masło itp) miksuję i już
od razu mąka woda i na patelnie
to przepis Ani D podawała kilka stron wcześniej w tym wątku
Ależ mam mądrego Męża, @Serengeti
Nie uważam, żeby dieta bezmleczna wymagała jakiejś szczególnej suplementacji wapnia czy białka.
Zmielony nieoczyszczony sezam posypywany po wszystkim. Po odrobinie, np. łyżeczka naraz.
chyba już mnie kasza jaglana nie zadziwi !