Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Dieta bezmleczna, bezjajeczna i bezglutenowa też

1282931333442

Komentarz

  • Pyszne ciastka zrobiłam ...tak mnie naszło.

    Jedne z Olgasmile   a drugie swoje 


    Przepis na pierwsze to z olgasmile : ciasteczka owsiane z bananem - bezmleczne, bez cukru ( no ja troche miodu dałam ) bezglutenowe 

    Drugie:  sezamko-kokosanki:( bezmleczne, bezglutenowe ) 

    3/4 szklanki cukru ( ja dałam  zmielony nierafinowany cukier trzcinowy 1/2 szklanki) 
    7 białek 
    200 g wiorkow kokosowych 
    garsc sezamu zmielonego 

    opcjonalnie : rozpuszczona gorzka czekolada   


    Moje dzieciaki polubiły te ciastka a płatkow owsianych niezbyt lubią ...kokosanki zaś okazaly sie ich ulubionymi ciastkami jak do tej pory. 



  • szukam przepisu na ciasto drożdżowe które mogę zrobić teraz i przez noc urośnie a rano upiekę

    tylko nie mam ani mleka ani jajek ;)
    da się?
  • jak ktoś jest uczulony na jajka i gluten to na pewno uczulony jest na drożdże, nie ma się co łudzić
  • A u mnie się właśnie pieką ciasteczka:
    rozgniecione banany
    płatki owsiane
    siemię
    pokrojone suszone morele
    trochę miodu.
    W przepisie były tylko banany i płatki.

    To tak,jakby ktoś miał ochotę na popołudniowe conieco i nic w szafkach :D
  • W biedrze bywa kukurydziany po 4 zeta.
  • image

    najlepsze kluski dyniowe na świecie!!! by @Katarzyna
  • @Taja - Mój syn się upomina, żeby napisać, że te kluski, to głównie on robił :-D
    Niezależnie od tego - bardzo dziękuję za uznanie. Jak dostaniesz dynie, to sama zrobisz sobie jeszcze lepsze.
  • przepis i pomysł Twój! ale fakt! jestem zastępcą w funclubie kuchni Twojego J.! lubię bardzo Jego dania! i podziwiam jak Ci pomaga! serio!
  • @Taja - nie mój przepis. @Malia kiedyś go podała na forum, tyle, że w wersji z mąką pszenną. Ja tylko zmieniłam mąkę na ziemniaczaną.
    @AB - robię jak kluski śląskie, tylko zamiast gotowanych ziemniaków daję pieczoną dynię Hokkaido. Dynię rozpoławiam, wywalam pestki i piekę ze skórką (pół godziny w 180 st). Jak przestygnie mielę przez maszynkę do mięsa (razem ze skórą). Dodaję mąki ziemniaczanej 1/4 tego, co było pieczonej dyni. Robię ciasto, a z ciasta kluski (mogę być też kulki albo inne fikuśne kształty, byle wszystkie równe, żeby się równo gotowały). Gotuje się 2 minuty od wypłynięcia. I już.
  • A co robicie z wytłokami od wiórków kokosowych użytych do robienia mleka? Bo moja poznańska dusza nie pozwala mi wyrzucać, a ciasteczka jakieś wstrętne wychodzą. Udało mi się dziś wykombinować "deser rafaello" jogurt naturalny, wytłoki, ksylitol. Ale co jeszcze?
  • edytowano października 2014
    mamaa - makę kokosową. Trzeba wytłoki wysuszyć w piekarniku ( ok. 150 st. C.) i zmielić.
    Ja mielę Thermomixem.  Przechowywać trzeba w zamkniętym słoiku, bo  łapie wilgoć.
    "Mąka kokosowa ma więcej białka niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika, więc idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych. Wykazano, że błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Z tego powodu jest korzystny dla diabetyków. Jeżeli chcesz ochronić swoje serce przed różnymi chorobami, Twoja dieta powinna obfitować w dietetyczny błonnik, który chroni przed zawałami serca i wylewami. Działa on niczym miotła, usuwając z przewodu pokarmowego uboczne produkty przemiany materii, a to skutecznie zapobiega powstawaniu komórek rakowych."
  • nasze dzieci po prostu to zjadają z płatkami owsianymi/żytnimi
  • BabUska - a bez Thermomixu?
  • Sądzę, że blender czy też młynek zmielą wysuszone wiórki, tylko będzie to trwało trochę dłużej.
  • Dziewczyny, czy macie jakis sprawdzony przepis na Chleb bezglutenowy, ale tez bez drożdży i nie na mące Sychar ???
  • Moze byc nabial i moga byc jajka, byle bez drozdzy i glutenu....

    ziarna musze miec miksowane, nie joge jesc ziarem w nirmalnej postaci.... ale jakos sobie poradze!
  • Muszę tylko tez zakwas zrobić...
  • krakersy, ale autorka używa płatków owsianych (sprawa dyskusyjna jeżeli chodzi o gluten)


  • @ProMama - ja robię chleb gryczany na zakwasie, ale jest to modyfikacja własna zrobiona na podstawie kilku przepisów dostępnych w necie, proporcji dokładnych niet - robię na oko. podstawą jest mąka gryczana (na dużą podłużną blachę- ok. 1 kg), do tego daję po kilka łyżek mąki z amarantusa, ryżowej, ew. kukurydzianej czy cieciorkowej, do tego ok. 4 łyżki siemienia zaparzonego i zmiksowanego, kilka łyżek gotowanych ziemniaków zmiksowanych z wodą (bardzo ważne - chleb jest wilgotniejszy i dłużej świeży, prawie jak żytni na zakwasie), ziarenka: dynia, słonecznik, sezam, no i oczywiście zakwas (u mnie gryczany, ale ponoć i ryżowy można zrobić), sól i woda. mi nie rośnie tak dobrze jak żytni, ale wychodzi całkiem fajny i zjadliwy. Z ziemniakami lepszy niż bez. Jak ktoś piecze na drożdżach - też warto dodać ziemniaki - wydatnie poprawiają strukturę i wilgotność.
  • Czy ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na spody do tortu (a'la biszkoptowe) bez jajek czy nabiału i cukru? Mąkę mam półrazową orkiszową, ewentualnie mix bezglutenowy do pieczywa.
  • A może być czekoladowe? @Taja, to Twoje by się nadało,no nie? Można przekroić ;ub upiec kilka cienkich placków.
  • mam ogromną prośbę na szybko
    chcę coś słodkiego na ostatkowy wieczór tylko bez mleka i glutenu i jajek

    chętnie z kakao
    (i chętnie bez mąki gryczanej)

    no cokolwiek może być pieczone, smażone, surowe ;)

    właśnie gotuję jaglankę może być coś z jaglanki ;)


    wypadłam zupełnie z obiegu dietowego
  • Teraz to pewnie już za późno, ale skoro masz jaglankę to pewnie kulki kokosowe AniD. byłyby dobre :)
  • Witam w tym mrocznym wątku. Przeczytawszy 43 strony, dołączam i daję sobie czas do Wielkanocy, żeby buzia mojej starszej nieco się poprawiła...
  • Ola, a u Was było ok i dopiero teraz się pojawiło?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.