My do kieszonek wkładamy dobre uczynki. Później, w pierwszy dzień Świąt robimy z nich ładną paczuszkę i po Mszy Świętej "podrzucamy" Jezusowi do szopki. Taki nasz prezent urodzinowy dla Niego. Zawsze maja frajdę.
To jest dobra myśl. A myślicie że jeden element wystarczy w kieszonce, czy dla każdego po jednym. Bo z kolei kłótnie będą.. ech. Co za problemy mam.
Wczoraj mi do głowy przyszło żeby jakieś takie prace ręczne robić, byłam w empiku i zwariowałam Tyle jest zestawów żeby coś robić razem. I tak jak na co dzień przysłowiowych już jeżyków nie robię, tak atmosfera nadchodzących Świąt aż prosi się o prace ręczne.
Kupiłam jeden zestaw- powycinane elementy z takiej pianki, do zrobienia bałwanków. Myślę że dla moich maluchow odpowiednie.
Tak się właśnie zastanawiałam, czy ktoś wypatrzy, co tam jest napisane ;-)
Na zdjęciu nie widać, ale obok wisi druga taka tabliczka, na której jest napisane - "Mój dom lśnił czystością tydzień temu, szkoda, że wtedy nikt nie przyszedł" :-)
Ja dla mojego niespełna trzylatka też wymyśliłam naklejki (ale czekoladki też) . W lidlu sa fajne naklejki świateczne. Myslałam o postaciach do szopki i nawet mam ale chyba dla niego to za trudne, myślę że nie zrozumie. W tym roku ten pierwszy kalendarz adwentowy taki mało religijny będzie - powieszę choinkę wyciętą z bristolu i codziennie oprócz czekoladki i zadania będzie naklejka z jakąś ozdobą choinkową, do świat choinka będzie przystrojona. A w ramach zadań będziemy czytac o Bożym Narodzeniu, św Mikołaju, ustawiać szopkę, dekorowac dom, piec pierniczki, robic kartki , prezenty (pachnące kule do kąpieli), wycinać skórki z cytrusów, robić łańcuch i aniołki, ozdabiac okna serwetkami, sztucznym śniegiem-obrazki z szablonów, pomagać w sprzątaniu. A kalendarz adwentowy w tym roku kupiłam w tchibo za 45 zł, na sznurku 24 lniane woreczki ozdobione motywami świetcznymi i numerami. Zamówiłam tez materiały (filc) i na przyszly rok będę szyć ręcznie kalendarz na ścianę.
pamięta ktoś, gdzie jest taki pomysł na kalendarz adwentowy z obrazkową historią Jezusa? ktoś go już to podawał, ale znaleźć teraz oczywiście nie mogę...
ten na drzwi zrobiłam inspirując się zdjęciem które tu kiedyś wkleiłam
styropianowe kółko (może być słomiane, lub skręcone z gazet) obwinęłam paskiem płótna, wycięłam z filcu 3 gwiazdy przyszpiliłam do niego, kilka listków, koralików i już jutro zrobię zdjęcie
ładniej wygląda z gałązek brzozowych,ale najbliższe brzozy mam dość wysokie, dość dlaeko, zeby "nocą" pójść i pozrywać , więc ratowałam się tym co rośnie pod domem
jaśmin (chyba) dopadłam
na stykach skleiłam klejem na gorąco i obwiązałam sznurkiem
dokleiłam bombki, pomarańczki suszone, czerwone koraliki do gałązek
pobieliłam na szybko farbą w spray'u , poprzecierałam gąbką i już
Nie miałam zupełnie pomysłu na jakiś bardziej wyszukany wianek
W tym roku użyję koła z wikliny, czy tam innych suchych gałązek ( nie znam się )
podoklejam ozdoby, dodam wstążki
coś mnie w tym roku wzięło na czerwień i zieleń po wielu latach bieli, bieli z zielenią, turkusem
Komentarz
Dziewczyny, proszę pomożcie mi.
Miałam problem w zeszłym roku z każdym dniem, co włożyć do kieszonki dla 3 i 4 latka?
Nie chcę wrzucać słodyczy. Pod koniec kalendarza wrzucam figurki do szopki ale to tylko kilka dni wychodzi.
No nie mam inwencji w ogóle.
Fajny pomysł Asiu, z tymi uczynkami muszę w tym roku coś zrobić, bo rozpuściłam trochę dzieci
Ale też będą oczekiwać czegos dla siebie.. codziennie rano będą biec i szukać w kieszonce czegoś fajnego..
Znajdę dziś może jak go z szafy wygrzebię
@annabe - może kupić coś z drewna do składania jakąs układankę drewnianą lub element szopki i każdego dnia kawałek tego dawać? A potem razem składać?
http://www.drewniaczek.eu/product-pol-526-Drewniane-puzzle-swiateczne-Szopka.html
To jest dobra myśl. A myślicie że jeden element wystarczy w kieszonce, czy dla każdego po jednym. Bo z kolei kłótnie będą.. ech. Co za problemy mam.
Wczoraj mi do głowy przyszło żeby jakieś takie prace ręczne robić, byłam w empiku i zwariowałam Tyle jest zestawów żeby coś robić razem.
I tak jak na co dzień przysłowiowych już jeżyków nie robię, tak atmosfera nadchodzących Świąt aż prosi się o prace ręczne.
Kupiłam jeden zestaw- powycinane elementy z takiej pianki, do zrobienia bałwanków. Myślę że dla moich maluchow odpowiednie.
Tak się właśnie zastanawiałam, czy ktoś wypatrzy, co tam jest napisane ;-)
Na zdjęciu nie widać, ale obok wisi druga taka tabliczka, na której jest napisane - "Mój dom lśnił czystością tydzień temu, szkoda, że wtedy nikt nie przyszedł" :-)
A kalendarz adwentowy w tym roku kupiłam w tchibo za 45 zł, na sznurku 24 lniane woreczki ozdobione motywami świetcznymi i numerami. Zamówiłam tez materiały (filc) i na przyszly rok będę szyć ręcznie kalendarz na ścianę.
dziś zrobiłam wianek na drzwi z filcowymi gwiazdami betlejemskimi
a jutro zamierzam zrobić adwentowy, tylko po gałązki do lasu muszę się wybrać
A i poprosić nie ma kogo
Chciałabym zrobić wianek na drzwi, ale boję się, że nie znajdę niczego, co się nada.
styropianowe kółko (może być słomiane, lub skręcone z gazet) obwinęłam paskiem płótna, wycięłam z filcu 3 gwiazdy przyszpiliłam do niego, kilka listków, koralików i już
jutro zrobię zdjęcie