Są różne rozwiązania: mieszkania, gotowe domy, domy w stanie surowym. Albo mieszkanie nie tak duże, a za to mieć możliwość wyjazdu na weekend do jakiegoś jednorodzinnego budownictwa, jakiegoś pensjonatu itp.
Ale po co w szafie, jeśli można mieć łóżko wolnostojące...? Chyba po to żegnamy meblościanki, tapczaniki, rozkładane fotele do spania, żeby móc się położyć...
Fajny pomysł z tym łóżkiem w szafie! Na małe przestrzenie idealne rozwiązanie. Albo przy większej liczbie dzieci w pokoju Takie rozwiązanie trochę ala Ikea, tzn. pomysł na zyskanie przestrzeni. Nie wygląda też na niewygodne, wręcz przeciwnie. Dla siebie bym nie wybrała, bo akurat mamy całkiem dużą sypialnię, ale do pokoju dzieci będę miała na uwadze.
Tak się zastanawiam po co? Jeśli jednak nie będziemy się budować, to sobie myślę, po co całe noce ostatnio czytałam o blachodachówkach, papodachówkach, papie, styropapie, stropach lanych, więźbach dachowych, rekuperacjach, ogrzewaniach podłogowych, drzwiach wewnętrznych...????????
No, to jest myśl... Szkoda mi, ale fakty finansowe są takie, że ich chyba nie przeskoczymy. Przechylamy się do zmiany opcji (nie budowa). Przy krótszym czasie kredytowania rata jest zabójcza. A jeszcze muszą zarobić ci wszyscy kierownicy, wykonawcy, odbiorcy, wydający różne zgody i uzgodnienia, odbiory itp. itd.
Silny stres też bardzo źle wpływa na zdrowie, moje zdrowie. To już z dotychczasowego życia wiem.
Gdybym kiedyś nie wziął kredytu, teraz pewnie bym wynajmował lub miał małe mieszkanie. Mam ratę 600, która obecnie jest porównywalna z czynszami. @PawelK
ale gdy inwestorzy są starsi, to czas spłat krótszy, a wtedy rata wyższa.
Nieduże mieszkanie kosztuje tyle co domek, ale budowany przez siebie. Pierwszy dom jaki budowałem miał 80m2, ludzie się pukali po głowie, ale przynajmniej w 100 tys się zmieściłem. Ostatni kredyt brałem mając 40, więc do emerytury potrwa. Natomiast nie brałbym nigdy kredytu dużego.
My z odświeżeniem domu z rynku wtórnego, małym remontem, dostosowaniem i przeprowadzka byliśmy już dosyć wypruci. Budowa (wiemy to już) jest totalnie nie dla nas, chyba że deweloper. Są plusy i minusy.
AgaMaria ta wiedza może Ci się przydać gdy np będziecie chcieli kupić coś, wtedy wiesz trochę więcej niż przeciętny człowiek. Albo ktoś zapyta o radę. Nigdy nie wiadomo. Polecam modlitwy do sługi Bożego o. Wenantego. Podobno szybki i skuteczny (tak o nim mówią) w załatwianiu różnych spraw w tym finansowych.
@camille AgaMaria ta wiedza może Ci się przydać gdy np będziecie chcieli kupić coś, wtedy wiesz trochę więcej niż przeciętny człowiek. To samo pomyślałam. Na przykład, że przy kupowaniu mieszkania mogę być trochę dociekliwym klientem .
@Elunia Zwykłe 3-4 pokojowe mieszkanie z płyty na starym osiedlu. Najlepiej na parterze lub z windą. Salonik z mnóstwem książek, długi przedpokój z półkami na książki na jednej ścianie, pokój do pracy dla dwojga z półkami na podręczne książki oraz mała sypialenka z normalnym łóżkiem.
My teraz mieszkamy w ciasnym ale z cegły, do tego dawno, dawno temu jako panna wymieniłam okna na nowe, drewniane.
A znacie temat domów gotowych drewnianych całorocznych? Czy rzeczywiście są one tak tanie w realizacji? Ktoś mi o tym powiedział i jeszcze badamy temat. Kuszą reklamą, że wykonanie domu poniżej 100 m2 kosztuje 200 000 czyli w cenie mieszkania. Zapoznawaliście się z tematem?
Komentarz
Łóżko w szafie składane, absolutnie nie. Od 15 lat śpię na dużym łożu i jeśli będę dalej mogła, to nie chcę inaczej.
Chyba po to żegnamy meblościanki, tapczaniki, rozkładane fotele do spania, żeby móc się położyć...
Nas też czeka taka opcja
Czy ta wiedza jeszcze kiedykolwiek mi się przyda?
że istnieją takie rzeczy.
Mąż: Kupmy dom z rynku wtórnego, żeby żona mogła się wykazać i wykorzystać tę wiedzę.
@AgaMaria kolega się budował i stwierdził, że mógłby się teraz z tego doktoryzować także może po prostu zmienisz dziedzinę?
Szkoda mi, ale fakty finansowe są takie, że ich chyba nie przeskoczymy. Przechylamy się do zmiany opcji (nie budowa). Przy krótszym czasie kredytowania rata jest zabójcza. A jeszcze muszą zarobić ci wszyscy kierownicy, wykonawcy, odbiorcy, wydający różne zgody i uzgodnienia, odbiory itp. itd.
Silny stres też bardzo źle wpływa na zdrowie, moje zdrowie. To już z dotychczasowego życia wiem.
https://www.olx.pl/oferta/lozko-w-szafie-szafa-antyk-140-200-CID628-IDAz8oT.html?fbclid=IwAR35nZL746DcRwtDHemaJoa7wWM3EUPJ6LKxVIYn0YOFt0LDBy6tENnSN_8#339298e6ff
Mam ratę 600, która obecnie jest porównywalna z czynszami.
@PawelK
ale gdy inwestorzy są starsi, to czas spłat krótszy, a wtedy rata wyższa.
Ostatni kredyt brałem mając 40, więc do emerytury potrwa.
Natomiast nie brałbym nigdy kredytu dużego.
AgaMaria ta wiedza może Ci się przydać gdy np będziecie chcieli kupić coś, wtedy wiesz trochę więcej niż przeciętny człowiek. Albo ktoś zapyta o radę. Nigdy nie wiadomo.
Polecam modlitwy do sługi Bożego o. Wenantego. Podobno szybki i skuteczny (tak o nim mówią) w załatwianiu różnych spraw w tym finansowych.
AgaMaria ta wiedza może Ci się przydać gdy np będziecie chcieli kupić coś, wtedy wiesz trochę więcej niż przeciętny człowiek.
To samo pomyślałam. Na przykład, że przy kupowaniu mieszkania mogę być trochę dociekliwym klientem .
Zwykłe 3-4 pokojowe mieszkanie z płyty na starym osiedlu. Najlepiej na parterze lub z windą. Salonik z mnóstwem książek, długi przedpokój z półkami na książki na jednej ścianie, pokój do pracy dla dwojga z półkami na podręczne książki oraz mała sypialenka z normalnym łóżkiem.
My teraz mieszkamy w ciasnym ale z cegły, do tego dawno, dawno temu jako panna wymieniłam okna na nowe, drewniane.
Ktoś mi o tym powiedział i jeszcze badamy temat. Kuszą reklamą, że wykonanie domu poniżej 100 m2 kosztuje 200 000 czyli w cenie mieszkania.
Zapoznawaliście się z tematem?