Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Co dziś jedliście na obiad?

1249250252254255265

Komentarz

  • edytowano października 2018
    Lazania z sosem warzywno pieczarkowym!
  • Kurczak na ostro. Ziemniaczki. Salata:)

  • Gar grochówy nagotowałam .
    I gar bigosu.
    A bigos dlatego że duzo w lodówce było różnosci bigosowych.
    Podziękowali 2In Spe agatak
  • In Spe powiedział(a):

    gotowany ryż (lubię taki o nazwie Kimpo)

    ostatnio często jem tylko ryż z mieszanką ziaren 
    mieszam wszystkie dostępne ziarna : kaszę pęczak, kaszę jaglaną, komosę ryżową czarną, białą i czerwoną, sorgo, czarny dziki ryż i co tam tylko kupię 


    powstaje kilka kg wartościowej mieszanki i dodaję tego do ryżu w proporcji 1:4, 1:5
    O, ja coś takiego daję gryzoniom :smiley:  Tyle że na surowo ;)

    A te różne ziarna nie mają różnego czasu gotowania? Trzeba je przyrządzać jakoś specjalnie?
    Podziękowali 1In Spe
  • In Spe powiedział(a):
    zupa Hipokratesa
    Co to? :o
    Podziękowali 1In Spe
  • @Katia zauważyłam właśnie, że wiele odżywczych rzeczy na  Allegro sprzedaje się jako pokarm dla zwierząt. Przykładowo suszone sardynki z których w Azji robią bazę do zup  u nas jedzą psy i koty (?).
    Moja mieszanka ryżowa jest wspaniała.Przyznam nieskromnie.Dochodziłam do tego przepisu przez lata. Kupuję kilogramy kasz, ryżu i mieszam. Gotuję opłukane i zmieszane w takim specjalnym garnku do gotowania ryżu i wszystko jest miękkie.  Szczególnie pyszne są ziarenka czarnego ryżu i pęczaku. Dzieci bardzo chętnie jedzą bo wszystko tak fajnie się rozgryza. No i codziennie organizmowi dostarcza się różne potrzebne składniki.Polecam spróbować jednym słowem, a nuż zasmakuje :) 
     

    a zupa Hipokratesa to ostatnie odkrycie... :) 
    mój nastolatek ostatnio jest bardzo fruto-wege-fit 
    gotowanego nie chce za bardzo jeść
    przejrzałam trochę blogi i natknęłam się na zupę dr Gersona
    ugotowałam i okazała się fajna i smaczna jak dla niego (dla mnie też)
    Podziękowali 1Katia
  • Osobiście czasem gotuję jaglankę pół na pół z hreczką, spróbuję więc i innych mieszanek :)
    Podziękowali 1In Spe
  • edytowano listopada 2018
    Bridget powiedział(a):
    Gar grochówy nagotowałam .
    I gar bigosu.
    A bigos dlatego że duzo w lodówce było różnosci bigosowych.
    Bridget a dała byś lopatologiczny przepis na grochowke? Ale tylko na tę część dotycząca grochu, reszte zupy ogarnę .
  • @elunia poczułam się winna ze nie przygotowałam se wcześniej jarzynki. :-) No i z zazdrością na pomidory.. ja w tym roku nie dałam rady zrobić a teraz już chyba za pozno
  • Jarzynki nie zrobię. Raz robiłam była fajna ale dużo dawałam a miałam wrażenie ze nic to nie daje (smaku) może coś złe nie wiem. Pomidorów za to żal ale wstrzeliły się w termin w tym roku mi. 
  • undarię pierzastodzielną   przyrządzam :)
    Podziękowali 2Bridget Katia
  • zupa z wodorostów:) 
    takich
    Zobacz obraz rdowy
  • edytowano listopada 2018
    oj zjadłabym soczewicową, ale dzieciaki trochę gorączkują więc dla nich gotuję tę zupę  ich ulubioną
  • na odrobinie oleju sezamowego podsmażam czosnek, wrzucam opłukane wodorosty, dolewam wodę lub wywar z sardynek
    gotuję prawie godzinkę

    potem trochę soli lub sos sojowy 

    liście z zupy jemy z pastą paprykową



  • jak coś to ta odmiana wodorostów jest u nas znana pod nazwą japońską WAKAME
  • o to  fajnie :) 
    bo jak pewnie wiesz te wszystkie wodorosty są naprawdę zdrowe

    a sama przyrządzasz?
  • Cycki z kaczusi z alkoholizmem i mniodkiem :love: 
  • Włoska pizza :)
    Na deser winogron. 
    Mniam
  • mam pytanko do tych, którzy znają się na włoskiej kuchni :) 

    jakiś czas temu wyczytałam, że w Imperium Romanum 
    najpopularniejszą przyprawą było ..garum - sos rybny
    czy Włosi jeszcze używają takiego sosu czy całkiem poszedł w zapomnienie?
  • ten sos rybny to był dokładnie sos ze sfermentowanyvh ryb :) a technika produkcji była taka,  że ryby zakopywano na miesiąc  a potem poddawano dalszej obróbce  -  o ile dobrze zapamiętałam referat koleżanki w LO nt.  kuchni rzymskiej
    Podziękowali 1In Spe
  •  że też  to pamiętasz :)  pewnie przez te sfermentowane ryby :) 

    faktycznie, pachnie niepięknie ale jest niezbędny np. do kimchi
    bardzo się zdziwiłam, że Rzymianie używali tego sosu
    tak jak cała Azja do dziś w sumie
    ciekawi mnie czy on przetrwał w przepisach, czy go używają   czy tylko kojarzą nazwę
  • jak na Wielkopolankę z urodzenia przystało...
    ziemniaki z masłem i solą
  • edytowano listopada 2018
    Tak mnie te pisdzielce wkurzyły ze nie ma dziś obiadu. Fast food będzie. 
  • Pierogi ruskie
    Podziękowali 1Bridget
  • Pizza
    Tym razem domowa
  • To ja poprosze o przepis na ta babke ziemniaczana. Moze byc w kuchennym watku.
  • knedle z truskawkami i śliwkami 
  • Schab ze śliwka z makaronem i buraczkami a na pierwsze 3 okienka gorzkiej czekolady. Sukces bo to dzis jedyny słodycz
  • Pieczony pstrąg, ziemniaki i brokuły :)
    Podziękowali 1Bridget
  • Leniwe. Za to na drugie śniadanie sushi. Jak post to post ;-)
    Podziękowali 1Bridget
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.