@Malgorzata mam wrazenie, ze Ty fajne ksiazki polecasz, wiec pewnie sie zainteresuje tym Einsteinem. Ta o Hajzerze bylaby dla meza. On baaardzo malo czyta, ale "spod zamarznietych powiek" przeczytal w 4 dni , wiec kuje zelazo poki gorace
@Aniuszka , może najlepiej odpowiem cytatem z biografii. " Padł ofiarą największego oszczerstwa w historii. Był wiernym małżonkiem i oddanym ojcem, uczciwym mężem Bożym, żarliwym prawosławnym, pokornym rosyjskim chłopem czerpiącym natchnienie z boskich widzeń.(...)Fałszywy obraz Rasputina stworzono, by podburzać do rewolucji, która mogłaby wynieść do władzy ateistycznych komunistów."
Ciekawe, ciekawe... Swoją drogą to slyszalam kiedyś (nie wiem, czy to prawda), że Cerkiew Prawosławna rozważała jego kanonizacje. Jest coś na ten temat w tej biografii?
@PaniWiosna izwinitje, wez mnie walnij z liscia Myslalam, ze to tylko ja jestem 100 lat za Afroamerykanami w czytaniu Jezycjady a tu sie okazuje, ze ktos jest 101 lat za
Bohumil Hrabal - Obsługiwałem angielskiego króla Gu Hua - Miasteczko Hibiskus Jerzy Jarniewicz - Puste noce.
Tomik poetycki "Puste noce" mogę polecić miłośnikom poezji i subtelnych, niebanalnych erotyków. Pozostałe dwie pozycje dopiero zaczynam, więc opinią jeszcze się nie podzielę.
Znany amerykański publicysta i polityk konserwatywny, bezkompromisowy obrońca i orędownik tradycji katolickiej, znienawidzony przez lewicowe i demoliberalne "siły postępu" - wieszczy śmierć naszej cywilizacji.
Zachód umiera. Narody mają ujemny przyrost naturalny. W siedemnastu europejskich krajach więcej jest pogrzebów niż narodzin, więcej trumien aniżeli kołysek. Inwazja imigrantów grozi dekonstrukcją kraju, w którym wyrośliśmy, oraz przekształceniem go w konglomerat narodów, które nie mają ze sobą prawie nic wspólnego - ani historii, ani bohaterów, ani języka, ani kultury, ani wiary, ani tych samych przodków. Czeka nas bałkanizacja i ostateczny upadek narodowej suwerenności pod dyktatem rządu ogólnoświatowego. Nasz świat wywrócił się do góry nogami. To, co wczoraj było słuszne i prawdziwe, dzisiaj jest fałszem i złem. To, co niegdyś było niemoralne i karygodne - rozpusta, aborcja, eutanazja, samobójstwo - dziś stało się "postępowe" i "chwalebne". Dawne cnoty stają się grzechem, dawne grzechy - cnotami...
Komentarz
https://www.focus.pl/artykul/maria-bez-parytetow
Maja tez znizki dla stalych klientów
Ale ten Rasputin mnie zaintrygowal.
Gu Hua - Miasteczko Hibiskus
Jerzy Jarniewicz - Puste noce.
Tomik poetycki "Puste noce" mogę polecić miłośnikom poezji i subtelnych, niebanalnych erotyków. Pozostałe dwie pozycje dopiero zaczynam, więc opinią jeszcze się nie podzielę.
Wyznaje tez takie jest?
Biografia Elki z Wysp Brytyjskich. Czyli Krolowej Elzbiety
Znany amerykański publicysta i polityk konserwatywny, bezkompromisowy obrońca i orędownik tradycji katolickiej, znienawidzony przez lewicowe i demoliberalne "siły postępu" - wieszczy śmierć naszej cywilizacji.
Zachód umiera. Narody mają ujemny przyrost naturalny. W siedemnastu europejskich krajach więcej jest pogrzebów niż narodzin, więcej trumien aniżeli kołysek. Inwazja imigrantów grozi dekonstrukcją kraju, w którym wyrośliśmy, oraz przekształceniem go w konglomerat narodów, które nie mają ze sobą prawie nic wspólnego - ani historii, ani bohaterów, ani języka, ani kultury, ani wiary, ani tych samych przodków. Czeka nas bałkanizacja i ostateczny upadek narodowej suwerenności pod dyktatem rządu ogólnoświatowego. Nasz świat wywrócił się do góry nogami. To, co wczoraj było słuszne i prawdziwe, dzisiaj jest fałszem i złem. To, co niegdyś było niemoralne i karygodne - rozpusta, aborcja, eutanazja, samobójstwo - dziś stało się "postępowe" i "chwalebne". Dawne cnoty stają się grzechem, dawne grzechy - cnotami...