I w zasadzie zupełnie nie wiem po co ta dyskusja bo jakby już pisałam że to naprawdę nie filozofia dowiedzieć się ile ktoś zarabia. Mniej więcej. Zaskoczyć mogą tylko motywacyjne Cała reszta jawna.
Syn właśnie pisze pracę z informatyki - odpuścili im to, bo nie zdaje z niej matury, a oceny potrzebne - ma ja wysłać jutro, podejrzewam, że ze względu na strajk. A w poniedziałek wolne, przynajmniej nie chcą żeby przyjeżdżać.
Ula muszą dZisaj bo w trakcie straju nie będzie działa dziennik elektroniczny więc nie da się wystawić oceny. A jak się strajk do klasyfikacji przedłuży to dyrektor wystawi z ocen.
W Warszawie nauczyciel w liceum, 4 letni staż pracy ma 3 000 na rękę ale w tym kilka godzin nauczania indywidualnego i kilka godzin zastępstw. Za bycie wychowawca jest 350 zł brutto.
W Warszawie nauczyciel w liceum, 4 letni staż pracy ma 3 000 na rękę ale w tym kilka godzin nauczania indywidualnego i kilka godzin zastępstw. Za bycie wychowawca jest 350 zł brutto.
Ja mam tyle po 19 latach. Za wychowawstwo w Gdańsku około 100 na rękę.
Ja mieszkam w małym miasteczku, Karolinka. 17 tyś. za 10 godz/tyg mąż ma ponad 1600
Mało kto wie, jak płatne są 'planowe nadgodziny' nauczycieli. To że ktoś ma podstawę za etat 1800, nie oznacza,.że jak będzie miał 18+9h tablicowych (1,5 etatu teoretycznie) to zarobi 1800+50% z 1800. No nie wychodzi tak. Mój Mąż za te połówkę etatu dodatkowa + zastępstwa sporadyczne dostaje od 550 do 650zl w zależności od miesiąca. Raz chyba wyrobił 700zl. Płatne w ostatnim dniu miesiąca osobnym przelewem, wiadomo. W grudniu była przerwa świąteczna - przyszło 400z groszem, bo lekcje się nie odbyły. Tak, tak. Kapsułki Ariela i płatne wakacje, nie ma co narzekać
Planowane nadgodziny liczy się z podstawy bez dodatków.nirj więcej dla kontraktowego liczy się następująco. 1800 podstawy netto, podzielić na liczbę godzin czyli w przypadku przedmiotowca na 18, następnie podzielić na 4.16 (tyle tygodni teoretycznie jest w miesiącu) razy ilość nadgodzin. Czyli za 9 nadgodzin w miesiącu wrześniu ( najczęściej się rozlicza tygodniami, czyli za 4 tygodnie bez dni wolnych) powinien dostac 865 zl.
Nie dostaje, też chcecie wyciąg z konta? Muszę znaleźć jakiś świstek i sprawdzić ile dokładnie ma za wychowawstwo. Ja tylko ogarniam przelewy i widze sumy i różnice na koncie
Ale Dorota, to coś jest nie tak. Akurat liczyć pensje się nauczyłam doskonale bo każda mam z błędem. I każda mi muszą wyrównywać. Na pasku wszystko powinno być. Tutaj nie ma znaczenia z jakim gminy szkoła. Liczy się tak o koniec i tyle powinno być. Kontraktowy przedmiotowość ma koło 24 zł za każdą godzinę nadliczbową. Wychowawstwo w Gdańsku to śmiech na sali, chyba koło 100 zł. @beatak motywacyjny też jest śmieszny a w pierwszym roku pracy ( na pewno w semestrze) może go.wcale nie być. Ale nawet jak jest to jest minimalny. I stażowy jeszcze. 1 procent za.rok pracy.
Nie. Nie robi. Tutaj nie mogę wkleić ale znajdź sobie uchwałę rady miasta o wynagrodzeniach dla nauczycieli. W Sopocie wychowawstwo też od 100 do 230 zł brutto płatne. Motywacyjnego brak przez pierwsze 6 miesięcy zatrudnienia. Później nie mniejszy niż 200 a nie większy niż 500. Ale z tego co rozumiem może go nie być wcale. Nadgodziny wylicza się dokładnie jak mówiłam. Jeżeli więc twój mąż jest kontraktowy z pełnym wykształceniem czyli magisterka i uprawnienia pedagogiczne a ma 9h nadgodzin w tygodniu, w miesiącu kiedy nie ma wolnego a tak naprawdę w ciągu 4 tygodni powinien dostac: 1885 pensji podstawowej (2611 brutto), plus 906 zł na 36 nadgodzin. Plus coś za wyvhowawstwo i procenty które mu przysługują za staż pracy. Pi razy oko 3000.
@Kociara, a zauważyłaś, jak niegrzecznie jest napisane to, co wklejasz? To z pozycji JaCudownyMądryŚwiatłyDobrzeWychowanyNauczyciel i rodzic, taki nieogarnięty, nieco patologiczny, roszczeniowy i ogólnie nie taki. Jeśli sam nauczyciel tworzy coś takiego, to czego wymaga od innych?
@Kociara, a zauważyłaś, jak niegrzecznie jest napisane to, co wklejasz? To z pozycji JaCudownyMądryŚwiatłyDobrzeWychowanyNauczyciel i rodzic, taki nieogarnięty, nieco patologiczny, roszczeniowy i ogólnie nie taki. Jeśli sam nauczyciel tworzy coś takiego, to czego wymaga od innych?
stara jestem poważnie. w moim świecie uważano za oczywiste, że człowiek mądry i wyedukowany zna dzieła Szekspira, wie kim byli Balzac i Moniuszko, odróżni dzieło Picassa od dzieła Chopina. i nie ważne czy to hydraulik, lekarz, nauczyciel czy kasjer w sklepie - posiadacz matury (nie mówiąc o absolwencie studiów wyższych) powinien posiadać pewne obycie i wiedzę o świecie.
Nauczanie indywidualnie jest akurat bardziej przyjemne od nauczania w klasie (wg mnie), a płatne jest tak samo.
Tak zaczęłam się interesować zarobkami nauczycieli w związku z tym strajkiem i niestety mam wrażenie że poza nielicznymi osobami większość nauczycieli podaje tylko pensje zasadnicza, nie uwzględniając różnych dodatków które są stałe i jednak stanowią często sporą jej czesc. To jest jakaś manipulacja. Ja tam nigdy nie podaje jaka mam podstawę netto ale to co wpływa mi na konto i to jest ponad 1000 zł netto więcej więc robi różnicę. I owszem 3000 zł to jest za niska pensja dla nauczyciela ale też nie jest to 1800 jak podają niektórzy...
@Kociara, konkretnie to przenoszenie szczegółu na ogół. Do tego niegrzeczne przenoszenie.
O kurcze. To czym jest to wszystko,co tu padlo pod adresem nauczycieli i moim? W tym wypadku można przenieść szczegol na ogół? A spojrzenie z innej strony jest juz niegrzeczne? No ciekawe
Tak zaczęłam się interesować zarobkami nauczycieli w związku z tym strajkiem i niestety mam wrażenie że poza nielicznymi osobami większość nauczycieli podaje tylko pensje zasadnicza, nie uwzględniając różnych dodatków które są stałe i jednak stanowią często sporą jej czesc. To jest jakaś manipulacja. Ja tam nigdy nie podaje jaka mam podstawę netto ale to co wpływa mi na konto i to jest ponad 1000 zł netto więcej więc robi różnicę. I owszem 3000 zł to jest za niska pensja dla nauczyciela ale też nie jest to 1800 jak podają niektórzy...
Jesli jesteś fejsbukowa,to jest cos w stylu pasek nauczyciela czy jakoś tak. Tam są konkretne paski wyplat,z dokładnym wyszczególnieniem wszystkich dodatków. Ja z dodatkow mam stażowy ( zdaje sie w calym budżecie jest) i motywacyjny 140 zl. Dodatki motywacyjne są ustalane przez gminy. Za wychowawstwo tez ustalają gminy. Są dodatki za warunki pracy ( specjalne), nocne dyżury w placowkach opiekuńczych. Większość szkół to placówki publiczne,typowe szkoly czy przedszkola.
A tak w odniesieniu do programow nauczania,podstaw programowych - mam wrażenie, ze od wielu lat ich konstruowanie to jak robienie zakupów w środę przed dlugim weekendem na ktory nie masz zadnych planow: ani nie wiesz z kim go spedzisz,gdzie go spedzisz i co bedziesz jesc,więc wrzucasz wszystko,jak leci i na co spojrzysz. A moze to jeszcze tamto...o i tamto. I problem w tym,ze nie konsultuje się tego z nauczycielami i uczniami ,do tego jest zawsze problem,co ważniejsze.
Komentarz
Cała reszta jawna.
Czyli jednak uczy nauczyciel , przebranżowiony, bądź nie.
http://www.wykop.pl/ramka/4705817/jak-ci-sie-nie-podoba-to-zmien-prace-idiotko-myslitery/
Tak, tak. Kapsułki Ariela i płatne wakacje, nie ma co narzekać
Muszę znaleźć jakiś świstek i sprawdzić ile dokładnie ma za wychowawstwo. Ja tylko ogarniam przelewy i widze sumy i różnice na koncie
Tutaj nie mogę wkleić ale znajdź sobie uchwałę rady miasta o wynagrodzeniach dla nauczycieli. W Sopocie wychowawstwo też od 100 do 230 zł brutto płatne. Motywacyjnego brak przez pierwsze 6 miesięcy zatrudnienia. Później nie mniejszy niż 200 a nie większy niż 500. Ale z tego co rozumiem może go nie być wcale. Nadgodziny wylicza się dokładnie jak mówiłam. Jeżeli więc twój mąż jest kontraktowy z pełnym wykształceniem czyli magisterka i uprawnienia pedagogiczne a ma 9h nadgodzin w tygodniu, w miesiącu kiedy nie ma wolnego a tak naprawdę w ciągu 4 tygodni powinien dostac: 1885 pensji podstawowej (2611 brutto), plus 906 zł na 36 nadgodzin. Plus coś za wyvhowawstwo i procenty które mu przysługują za staż pracy. Pi razy oko 3000.
w moim świecie uważano za oczywiste, że człowiek mądry i wyedukowany zna dzieła Szekspira, wie kim byli Balzac i Moniuszko, odróżni dzieło Picassa od dzieła Chopina.
i nie ważne czy to hydraulik, lekarz, nauczyciel czy kasjer w sklepie - posiadacz matury (nie mówiąc o absolwencie studiów wyższych) powinien posiadać pewne obycie i wiedzę o świecie.
W tym wypadku można przenieść szczegol na ogół?
A spojrzenie z innej strony jest juz niegrzeczne?
No ciekawe
Ja z dodatkow mam stażowy ( zdaje sie w calym budżecie jest) i motywacyjny 140 zl. Dodatki motywacyjne są ustalane przez gminy. Za wychowawstwo tez ustalają gminy.
Są dodatki za warunki pracy ( specjalne), nocne dyżury w placowkach opiekuńczych. Większość szkół to placówki publiczne,typowe szkoly czy przedszkola.
A tak w odniesieniu do programow nauczania,podstaw programowych - mam wrażenie, ze od wielu lat ich konstruowanie to jak robienie zakupów w środę przed dlugim weekendem na ktory nie masz zadnych planow: ani nie wiesz z kim go spedzisz,gdzie go spedzisz i co bedziesz jesc,więc wrzucasz wszystko,jak leci i na co spojrzysz. A moze to jeszcze tamto...o i tamto.
I problem w tym,ze nie konsultuje się tego z nauczycielami i uczniami ,do tego jest zawsze problem,co ważniejsze.