Ale radocha, ale radocha, że rodzice nie mają co z dziećmi zrobić.... Rodzice sobie poradzą i zakłady pracy pomagają, męża zatrudnił jakieś animatorki i dzieci można przyprowadzać. Wszędzie idą na rękę. Gorzej będzie nauczycielom w szkole z mlodzmłodpracoeac po tych strajkach. Ale za parę lat dzieci się zmienia, a te co sa to nieważne, nie?
Ale się uczepiliscie tych miernych nauczycieli. Oni są. Ale nie w takiej skali, jak to wynika z dyskusji - i sporo z nich szybko z zawodu odchodzi,.szczególnie tych młodych.
Czekam na wieści z Męża szkoły jakoś tak pusto dziś wszędzie się wydaje.
Oczywiście że tak bo nauczyciel nie powinien zarabiać mniej niż fizyczny. Nie w cywilizowanym kraju!
Oczywiście, że nie. Bardzo dobry fachowiec od płytek moze zarabiać więcej jeśli jest bardzo dobry i ludzie chca za to płacić. Miernemu nauczycielowi patrząc tylko na dyskusję tutaj , nie chce płacić nikt.
Oczywiście że tak bo nauczyciel nie powinien zarabiać mniej niż fizyczny. Nie w cywilizowanym kraju!
Oczywiście, że nie. Bardzo dobry fachowiec od płytek moze zarabiać więcej jeśli jest bardzo dobry i ludzie chca za to płacić. Miernemu nauczycielowi patrząc tylko na dyskusję tutaj , nie chce płacić nikt.
Dobremu tez.
To chyba nie czytasz że zrozumieniem. Kilka osób pytało dlaczego wszystkim, w tym tym miernym , jak leci po 1000. Do tej pory nie doczekano się odpowiedzi.
Bo w każdym innym zawodzie jest takie rozgraniczenie, prawda?
No nie wiem dlaczego i tym miernym podwyżkę dac Ale jak poczytam jaki problem jest z opieką dla dzieci gdy rodzice pracują to CHYBA podwyżka i dla tych gorszych nauczycieli nie jest złym pomysłem , przecież zwłaszcza te młodsze dzieci sa w szkole często dłużej niż trwają lekcje Chociaż ja osobiście wolę strajki o Obniżenie podatków nie tylko tych od dochodu ale też tych posrednich Ustalenia takich godzin pracy żeby dało się i zrobić zakupy i załatwić sprawę w urzędzie Mniej durnych procedur w KAŻDYM zawodzie Mniej tych idiotycznych papierów zaświadczen Krótszy okres magazynowania tego przez osoby prywatne Żeby np uczeń podnosił konsekwencje zlego zachowania nie jego rodzice i reszta klasy Możliwość robienia klas dla dzieci z problemami gdzie poziom nauczania by byl dostosowany itd itd itd
Dobremu tez.
To chyba nie czytasz że zrozumieniem. Kilka osób pytało dlaczego wszystkim, w tym tym miernym , jak leci po 1000. Do tej pory nie doczekano się odpowiedzi.
1. Trudno stworzyć zobiektywzowane i wymierne kryteria oddzielenia jednych od drugich.
2. Pod tym względem środowisko jest solidarne, nie lubi być oceniane.
Dobremu tez.
Bo w każdym innym zawodzie jest takie rozgraniczenie, prawda?
Akurat w tym konkretnym zawodzie tak , Marnych fachowców nikt nie chce brać. Wszyscy do remontu domu , mieszkania czy budowy szukają dobrych i pracowitych , bo za to płacą. No , chyba , ze Ty go tych prac szukasz kogokolwiek byle było.
Nikt nie chce brać, do złych lekarzy tez nikt nie chce chodzić, ze złymi urzędnikami tez nikt nie chce mieć do czynienia , jednak wciąż narzekamy na wszystkie te grupy.
Ustawowe zarobki są tak żałosne, że nawet mi się komentować nie chce tych podwyzek. 3tys to dobra pensja dla młodego człowieka po szkole żeby się zorientowal, że królem życia za to on nie zostanie
W 8 klasie jest tylko polski, matma i angielski. Jesli ktoś jest bardzo dobry z chemii i biologii, z polskiego slabszy a z matmy taki sobie, to ma słabsze szanse i nie powinien w takiej sytuacji mieć wyboru między hydraulikiem a fryzjerem. Moglibyśmy stracić dobrego lekarza.
Ładnie brzmi ta teoria ale znasz kogoś, kto jest świetny z chemii ale nie poradzi sobie z egzaminem jakimś 8klasisty czy gimnazjalnym z matematyki?Aktualnego lekarza, który o włos a by nie zdał takiego egzamin z polskiego???
nowa, ci co radzili nauczycielom zmienić pracę, a dziś mają problem - mają próbkę - niech zostawią dziś dziecko kafelkarzowi i kasjerce. powodzenia
Ale zauważ że niestety nikt nie płacze, że dziecko zostanie w domu i przepanie mu wspaniała lekcja i oto dziecko będzie uboższe w wiedzę, której samo bądź z rodzicem nie nadrobi. Ludzie narzekają, że nie mają z kim dziecka zostawić gdy idą do pracy. Bo nauczyciel to przede wszystkim opiekunka.
Potem i tak żeby pójść na medycynę, trzeba zdać polski i matmę na maturze. Matma liczy się do punktacji na większość uczelni medycznych i ci, co się dostają, zdają ją na ok.100% z podstawy.
O, na rekrutacji do szkół wyższych też się znasz. Fajnie. Zazdro
Potem i tak żeby pójść na medycynę, trzeba zdać polski i matmę na maturze. Matma liczy się do punktacji na większość uczelni medycznych i ci, co się dostają, zdają ją na ok.100% z podstawy.
Przecież u nas wszyscy znaja sie na medycynie i szkole bo każdy jakąś skończył i do lekarza tez każdy kiedyś był.
Wiesz mając maturzystę to się człowiek trochę musi orientować. Ja osobiście czytałam o zasadach rekrutacji na studia w pierwszej LO syna bo musiał podac rozszerzenia i pomagałam mu na coś sie zdecydować aby nie było to od czapy do tego co będzie potrzebował do swej wizji przyszłości. Dokładnie życie zweryfikuje za rok czy dobrze wybraliśmy ale cos tam wiemy... No chyba, że nie będzie mnie ta rekrutacja zbyt wiele interesowała bo w przyszłą sobotę finał olimpiady mu wyjdzie i indeks tam gdzie chce to i tak będzie miał jak tylko zda maturę...
Moje młodsze dzieci nadrabiaja zaległości szkolne w domu. Starszakow wysłałam na rowerach do teściów robić testy i pomóc dziadkom. Na stanie mam dodatkowo chrzesniakow. Rano byliśmy w spowiedzi. Zaraz obiad i ruszamy do lasu. Pogoda cudna. Starszakow czekają jeszcze okna.vRozważam poważnie Ed, choć moje dzieci z tych bardziej towarzyskich. Ale przecież mają Sm.
W sumie, po nic nam taka szkola, potrafimy sami wykształcić dzieci. Tylko szkoła straci, bo 5 fajnych uczniów to już konkret. Serio, myślę że wielu rodziców może się po prostu wkurzyc i zabrać dzieci ze szkoły. To kogo będą nauczyciele uczyć?
Komentarz
Czekam na wieści z Męża szkoły jakoś tak pusto dziś wszędzie się wydaje.
przeraża mnie ta polityczna gra na narodzie
wyczuwam ducha kolejnych wcieleń PO
biada nam
Do tej pory nie doczekano się odpowiedzi.
*
Ale ja mam spaczone zdanie, znam więcej świetnych, niż miernych. A to jak widać zmienia perspektywę.
Były obawy, że będzie trzeba łączyć klasy, a tu w klasie 3 osoby, w drugiej 10...
Walka polityczna zaostrza się, to jasne. Była i będzie zawsze. Ignorowanie tej oczywistości, to naiwność.
Ale jak poczytam jaki problem jest z opieką dla dzieci gdy rodzice pracują to CHYBA podwyżka i dla tych gorszych nauczycieli nie jest złym pomysłem , przecież zwłaszcza te młodsze dzieci sa w szkole często dłużej niż trwają lekcje
Chociaż ja osobiście wolę strajki o
Obniżenie podatków nie tylko tych od dochodu ale też tych posrednich
Ustalenia takich godzin pracy żeby dało się i zrobić zakupy i załatwić sprawę w urzędzie
Mniej durnych procedur w KAŻDYM zawodzie
Mniej tych idiotycznych papierów zaświadczen
Krótszy okres magazynowania tego przez osoby prywatne
Żeby np uczeń podnosił konsekwencje zlego zachowania nie jego rodzice i reszta klasy
Możliwość robienia klas dla dzieci z problemami gdzie poziom nauczania by byl dostosowany itd itd itd
@beatak
2. Pod tym względem środowisko jest solidarne, nie lubi być oceniane.
3tys to dobra pensja dla młodego człowieka po szkole żeby się zorientowal, że królem życia za to on nie zostanie
No chyba, że nie będzie mnie ta rekrutacja zbyt wiele interesowała bo w przyszłą sobotę finał olimpiady mu wyjdzie i indeks tam gdzie chce to i tak będzie miał jak tylko zda maturę...
W sumie, po nic nam taka szkola, potrafimy sami wykształcić dzieci. Tylko szkoła straci, bo 5 fajnych uczniów to już konkret. Serio, myślę że wielu rodziców może się po prostu wkurzyc i zabrać dzieci ze szkoły. To kogo będą nauczyciele uczyć?