Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Strajk nauczycieli

13839414344122

Komentarz

• Rozek dobrze pisze. Ja jestem coraz bardziej wkurzona na broniarza. W ramach protestu zglosze sie jutro do komisji egzaminacyjnej. Niech ta moja podyplomowka chociaz raz w zyciu sie do czegos przyda.
    Podziękowali 4Berenika Kazio Klarcia kiwi
  • Dorota powiedział(a):
    Rozek dobrze pisze. Ja jestem coraz bardziej wkurzona na broniarza. W ramach protestu zglosze sie jutro do komisji egzaminacyjnej. Niech ta moja podyplomowka chociaz raz w zyciu sie do czegos przyda.
    Jesli jesteś czynnym nauczycielem,to tak
  • Nie musze byc czynnym. Mam podyplomowke pedagogiczna skonczona kilka lat temu. Ze wszystkimi praktykami i takie tam. Kuratorium w moim wojewodztwie szuka. Tak sie sklada ze mam dziecko ktore ma pojutrze zdawac egzaminy.
    Podziękowali 3Berenika Aniela Klarcia
  • edytowano kwietnia 2019
    Elunia powiedział(a):
    Nie musi być czynnym, musi mieć uprawnienia. 
    Niekoniecznie
    Kuratoria co prawda taką informację przekazują, natomiast ewentualnych kandydatów i tak musi zweryfikowac dyrektor placówki. 
    Dodatkowym,o ile dobrze pamietam  utrudnieniem jest  to,ze obecnie w szkole nie mozna zatrudnić inaczej,niz na umowę o pracę lub na mocy porozumienia pomiędzy dyrektorami. 
    Co prawda men stoi przy swoim, jednak prawo nie zostalo zmienione w zakresie wymagan co do osob zatrudnionych w szkolach-min świadectwo niekaralności oraz niefigurowanie w rejestrze przestepcow seksualnych. 
    Tak z grubsza.
    Poszukam,bo mozliwe,ze cos niedokladnie napisalam

Edit: https://www.rp.pl/Nauczyciele/304049949-ZNP-MEN-wprowadza-dyrektorow-w-blad-ws-czlonkow-komisji-na-egzaminy.html
  • O Broniarz znowu sie wypowiada..
    Wiesz ja bardzo bym sie ucieszyla gdybym zadzwonila i okazaloby sie ze mnie nie potrzebuja bo maja komplet. A dyrektor nie musi mnie zatrudniac. Moge isc jako wolontariuszka. Maz mnie utrzymuje... Wroc.. Niepelnoletnie dzieci w liczbie pięciu. W lipcu podwyzke dostane..
  • No to oki. 
  • Dorota powiedział(a):
    Nie musze byc czynnym. Mam podyplomowke pedagogiczna skonczona kilka lat temu. Ze wszystkimi praktykami i takie tam. Kuratorium w moim wojewodztwie szuka. Tak sie sklada ze mam dziecko ktore ma pojutrze zdawac egzaminy.
    Ja dzisiaj wysłałam zgłoszenie :)

Podziękowali 1Klarcia
  • joachm1 powiedział(a):
    indeks tam gdzie chce to i tak będzie miał jak tylko zda maturę...

A co będzie, jeżeli w strajkujących szkołach matury w tym roku zostaną odwołane?
  • nowa powiedział(a):
    Ciekawe jaka to by była kwota tego bonu edukacyjnego?
    Ktoś napisał że ok 500 zl na miesiąc

Myślę, że nie byłaby to gotówka, a właśnie bon do oddania w szkole jaką rodzice lub młodzi wybiorą.
  • Tola powiedział(a):
    Za Artur Dziambor , Facebook:

Szanowni nauczyciele, chcecie zarabiać więcej i być znów jedną z najbardziej zaufanych i szanowanych grup zawodowych? Oto rozwiązanie: 
    - likwidujemy kartę nauczyciela
    - wprowadzamy bon oświatowy
    - przekształcamy szkoły w spółki wzorem przychodni lekarskich
    - uwalniamy rynek dla nauczycieli zezwalając dyrektorom / właścicielom spółek / fundacji / stowarzyszeń prowadzącym szkołę na zróżnicowanie płac
    - wykorzystujemy program 500+ również do wsparcia podstawowej edukacji dzieci 
    - przywracamy egzaminy wstępne do szkół średnich i wyższych
    - rezygnujemy z odgórnie narzucanych programów nauczania przedmiotów
    To na początek. Dobry początek. Polecam!"

Podoba mi się ten projekt - bardzo!
  • W Opolu strajkują wszystkie szkoły publiczne , natomiast niepubliczne nie . A z przedszkoli tylko 4 nie strajkują .
  • Słusznie napisał Artur Dziambor, ale to nie przejdzie. Bo temat jest głębszy. Należałoby przyjrzeć się całemu systemowi społecznemu, którego jedną z części jest właśnie system nauczania.

Napiszę wprost: złe są założenia systemu nauczania. Zakłada on, że wszystkie dzieci mają  lub powinny mieć kobiecy mózg. To błąd. Kobiety są zupełnie bezradne jeżeli chodzi o relacje międzyludzkie. To co jest ich silną stroną, jest też ich piętą achillesa.

No bo umysł kobiety ma:
    -lepszą pamięć (większy hipokamp)
    -lepszą wielozadaniowość (lepsze wykorzystanie istoty białej)
    -koncentrację non-stop (lepsze ukrwienie)
    -lepszą wymowę (obszar odpowiedzialny za mowę zajmuję dużą objętość na obu półkulach)
    Tak wydaje się, że kobieta jest w wielu aspektach, pod kontem umysłu, doskonalsza. Te cechy głównie rozwija szkoła. Ale ten system uszkadza całą społeczność ludzką, gdyż zaniedbuje, wręcz uszkadza charakterystyczny dla mężczyzn sposób rozwiązywania sporów.

Pisząc "męski sposób" nie mam na myśli mordobicia, jak błędnie wypromował to system filmowy - też część systemu społecznego. Rozstrzygając trudny spór powinien ktoś z męskim mózgiem. A ten spór będzie rozwiązywany jak kiedyś baby na wsi rozwiązywały problemy i co jest charakterystyczne dla polityków. Dużo gadania tak że  nieudolność systemu nauczania w tym utonie.

Ten system nauczania rzutuję na całe życie tak ukształtowanych ludzi. Np na rodzinę. Gdy jeszcze weźmiemy pod uwagę normy społeczne, że facet powinien głównie zdobyć kasę, aby utrzymać rodzinę, to ze względu na to, że męski umysł ma wyjątkowo duże możliwości koncentrowania się na jednym zadaniu, rodzina idzie w odstawkę i marnieje.

Jak kogoś zainteresowałem, to polecam:
    https://www.ceneo.pl/35257198#tab=reviews

Podziękowali 1Klarcia
  • Dzieci mi mówią , że szkoda , że nie chodzą do publicznych szkół ;) Z wyjątkiem zestresowanej ośmioklasistki .
  • Ciekawe. Powoli zaczynam myśleć, kto więcej na tym strajku ugra. Strona rządowa swoją nieudolna reformę i jej marne efekty będzie mogła zrzucić na tych paskudnych nauczycieli.
    Za to mediom wystarczy jedna szkoła w skali kraju, w której testy się nie odbędą i zrobi się sajgon.
    Podziękowali 1Pola
  • Zaczynają pękać. W liceum syna dziś już lekcje a jutro normalnie odbędzie się egzamin gimnazjalny. 
  • Wystarczy zobaczyć jak stopniała ilość strajkujących szkoł od wczoraj do dzisiaj.
  • mader powiedział(a):
    Swoją drogą, ten co tworzył plan strajku zrobił to naprawdę inteligentnie. Cwanie. Trzeba to oddać.
    Jak by rząd nie zareagował tam problem. Nie ugnie się (bardziej prawdopodobne), przeciagamy strajk , nakrecamy za pomocą mediów społeczeństwo, robimy Majdan.
    Ugnie się - nakrecamy kolejną grupe zawodowa ( jak to? A my????) i paraliżujemy kraj.
    Majstersztyk.

@Zuzapola skąd te dane?

U nas nikt nie pęka, wręcz przeciwnie 
    Podziękowali 1Dorotak
  • Jedno przedszkole w okolicy wczoraj strajkowało dzisaj przyjmuje dzieci, drugie od jutra zaczyna normalną pracę. To tylko dwa przykłady z mojej podmiejskiej gminy .

Podziękowali 2Zuzapola kiwi
  • Tak bo tak jak w Gdańsku tak ma być w całej Polsce.
    Śmieszą mnie fotki z fb z górami lodowymi co widzi ktoś postronny , a jaki jest naprawdę zawód nauczyciela.
    I niby nikt nie wie że nauczyciel sprawdza prace , że klasy są przeludnione i złe programy nauczania , że muszą się doszkalać ....

To może trzeba zrobić mema czego nie widzi nauczyciel a co widzi rodzic.
    Siedzenie popołudniami i odrabianie lekcji, stresu szkolnego, równania wszystkich do szablonu, braku motywacji ucznia, branie uczniów ( zdających egzaminy) jako zakładników dla ugrania swoich interesów, że  korepetycje żeby się naprawdę nauczyć,   przelewania na uczniów swoich frustracji, niekompetencję nauczycieli i wiele wiele innych...
  • Zuzapola powiedział(a):
    Tak bo tak jak w Gdańsku tak ma być w całej Polsce.
    Wystarczy jedna szkoła. Jedna, w której pojdzie coś nie tak. Egzamin się nie odbędzie, procedury nie zostaną dopełnione. Zrobi się taki medialny sajgon, że nikt już bajzlu nie ogarnie. 
    Inna sprawa, że jeśli wymieniają nauczyciele, a nauczycieli rzeczywiście strajkuje tyle, ile podają niektóre media - to po co im egzaminatorzy? Ta połowa nie strajkująca z palcem w D. Obstawi oba egzaminy. Klasy 1-7 i 1-2 zawsze w tym czasie miały wolne, ew opiekę.
  • Naprawdę myślę sobie i mi się w głowie nie mieści jak można będąc mądrym wykształconym, ambitnym nauczycielem nie widzieć absurdu tego systemu i nie domagać się żeby doceniano tych dobrych. 
    Wygląda na to że dzieci są mądrzejsze bo nie wyobrażam sobie sytuacji w której klasa strajkuje bo chcą aby wszystkim podnieść oceny o jeden stopień, nie ważne czy ktoś się uczy czy ma wszystko w dupie.
  • Jak mi dziś pani kasjerka będzie kasować zakupy, to też jej powiem, że jakoś tak bez zaangażowania, bez miłości w sercu i czułości sunie tym moim mielonym po czytniku..co z tego, że praca wykonana,.jak taka bez uczucia i zaangażowania! 

Czy to jednak inna sytuacja i nie da się porównywać? Bo zarobki można. I średnio to wygląda. 
  • Panią w kasie też można ocenić, czasami tak wolno kasuje i tak się myli, co chwilę dzwoni, że pracy nie utrzyma.
    Podziękowali 2Odrobinka chabrowa
  • A ja jednak uważam, że odpowiedzialność za opakowanie jajek jest mniejsza, niż za edukację, zdrowie i życie mojego dziecka. Ale może się mylę :) pułap warunków zatrudnienia na starcie powinien być inny, po prostu. Dopiero potem można zająć się docenianiem tych lepszych. 
  • Odpowiedzialność za życie dziecka ma dużo większa przedszkolanka , a ona pracuje 25 godzin tyg, nie ma przerw i w wakacje ma dyżury. .. A zarabia tyle co nauczyciel szkolny.
  • I też ma pełno papierologii, do domu się nosi i nosi pełno kwitów. A w Wigilię się pracuje...
    Podziękowali 2maliwiju Odrobinka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.