Z relacji z kolejnych rozmów znów wynika,.że to znp miało kolejne propozycje i chciał negocjować, a rząd dalej swoje, nie chce się porozumieć. To w sumie sprawa jest jasna.
Nie wiem, z czego tu się cieszyć. Że nie ma porozumienia?.to się skończy fatalnie. Już pojawiają się głosy za strajkami okupacyjnymi. Do tego retoryka świń i krów. Nikt na tym nie skorzysta.
Po egzaminie jest dalsza nauka, oceny i świadectwa. Kto je wypisze jak tak się obie strony zacietrzwią? Wiecie co się dzieje na forach nauczycielskich... Kongo.
@Dorotak przejrzyj na oczy, porozumienia nie ma bo z założenia nie miało być.
Tak. Ale czemu retoryka jest taka, że to znp ciągle proponuje nowe ustępstwa a rząd ma przepraszam, wyjebane, nie tylko na nauczycieli. Na uczniów. Rodziców. Najlepszy dowód na to,.że to oni spieprzyli sytuację .dwa lata temu swoją reforma.
Z relacji z kolejnych rozmów znów wynika,.że to znp miało kolejne propozycje i chciał negocjować, a rząd dalej swoje, nie chce się porozumieć. To w sumie sprawa jest jasna.
No jasna sprawa. ZNP chce zasłuzyć się niemieckim mocodawcom:
tzn ze jak dadza tysiaka to nagle przestana byc zacietrzewieni ? za rok lub dwa lata nie sprobuja jeszcze raz takiej formy protestu jak teraz sie uda ?
Tak to jest, zbiorowa histeria, łatwo ludzi nakręcić, gorzej odkręcić. Najważniejsze, że egzaminy się odbędą, reszte można zrobić w późniejszym terminie.
E tam nie będzie ocen, świadectw i rekrutacji... ocen już jest sporo bo w sumie bo niewiele po świętach miały być planowo propozycje a miesiąc, dwa bez pensyjki tej głodowej za strajk powinien wystarczyć i w czerwcu nastąpi poprawa wzroku...
E tam nie będzie ocen, świadectw i rekrutacji... ocen już jest sporo bo w sumie bo niewiele po świętach miały być planowo propozycje a miesiąc, dwa bez pensyjki tej głodowej za strajk powinien wystarczyć i w czerwcu nastąpi poprawa wzroku...
Ja myślę, że po świętach już będzie po strajku. Gdyby mieli jaja to by zrobili okupacyjny w święta, ale pani droga w święta, przed i po to żaden nauczyciel nie pracuje.
Współczuję. To musi być naprawde trudne, wysyłać dzieci na naukę do ludzi, którymi się tak gardzi.
Okupacyjny mogą zrobić od jutra. Jedna szkoła wystarczy. Jedna.
podaj prosze te nowe dzisiejsze propozycje ZNP - na onecie, wp, interii ani slowa ze ZNP cos dzis nowego proponowal
Okupacyjny raczej nie wchodzi w gre z powodow politycznych, zaloze sie,ze juz tam Ziobro wplynie,by odpowiedni wyrok sad wydal w zakresie nielegalnosci strajky. Takze duze pudło z tymi świętami i niechęcią nauczycieli. I tak sie nie rozpedzajcie z tymi pochwalami na temat tych cudownych lamistrajkow,bo wiekszosc z nich zostala zaszantazowana choc oficjalna wersja brzmi, ze jako jedyni myślą o dzieciach. A to bzdura jest
Ja nikim nie gardzę tylko uważam, że dorosły człowiek podpisując umowę o pracę wie na jakie warunki się godzi. Jak mu nie pasują to się zwalnia i zmienia sobie na lepsze a nie krzyczy, że ktoś mu krzywdę robi. A co do pogardy to Dorota ty tutaj co chwilę mieszasz z błotem kasjerki.
Do tego ja swoje dzieci nie posyłam do żadnej ze strajkujących szkół więc niby czemu twierdzisz, że pogardzam ich nauczycielami.
podaj prosze te nowe dzisiejsze propozycje ZNP - na onecie, wp, interii ani slowa ze ZNP cos dzis nowego proponowal
Na FB są relacje na żywo. W wielkim skrócie propozycje z zeszłego tygodnia (mocno obniżona, nie te tysiace wcale) zaproponowali rozłożyć na 3 lata. Rząd natomiast podsunął uzgodnione z Solidarnością warunki.
Małgorzata, a kibicuje? Ja widzę tylko,kto rezygnuje z pierwszych postulatów i negocjuje. I nie,.to nie znaczy, że kibicuje ZNP. Nie kibicuje naszemu rządowi i uważam,.że to on jest winny sytuacji. A to jest duża różnica.
PiS jest winien nieudolnej reformie, to dzięki niej 8 klasisci będą podchodzić do egzaminów. I temu,.że w styczniu nie ukręcił łba strajkowi. Ale w sumie. Nie. Nie ma co tłumaczyć, wiecie lepiej. Cieszę się, że Wasze dzieci napiszą te testy nie przygotowujące zupełnie do niczego poza rankingami
Widzisz, Ty wierzysz w 5,5 koła, o których mówi PiS. Ja nie. Nauczyciel dyplomowany miał tracić na tygodniu strajku jakoś 760zl (info ze strony MEN). Ja się pytam,.jak to daje w miesiącu 5,5 koła??
Tak, obecnej sytuacji, podwójnemu rocznikowi, kijowym testom, bajzlu w szkołach jest winny Pis i jego reforma. Wzięli się za coś, czego od nich oczekiwano. Szybko. I spieprzyli. Mogę być lewakiem od dziś, proszę bardzo
I tak sie nie rozpedzajcie z tymi pochwalami na temat tych cudownych lamistrajkow,bo wiekszosc z nich zostala zaszantazowana choc oficjalna wersja brzmi, ze jako jedyni myślą o dzieciach. A to bzdura jest
Widzisz, Ty wierzysz w 5,5 koła, o których mówi PiS. Ja nie. Nauczyciel dyplomowany miał tracić na tygodniu strajku jakoś 760zl (info ze strony MEN). Ja się pytam,.jak to daje w miesiącu 5,5 koła??
Tak, obecnej sytuacji, podwójnemu rocznikowi, kijowym testom, bajzlu w szkołach jest winny Pis i jego reforma. Wzięli się za coś, czego od nich oczekiwano. Szybko. I spieprzyli. Mogę być lewakiem od dziś, proszę bardzo
A jakie Ty masz pojęcie o reformie szkoły, jeżeli ta reforma jeszcze się nie skończyła? prorokini jakaś?
Czy do poprzedniego rządu tez masz pretensje za podwójny rocznik ( gdy 6- i 7 latki poszły razem) i bajzel z tym związany ?
Od początku całym sercem jestem z Nauczycielami. Mój epizod z nauczaniem jest bardzo krótki i nie ma nic wspólnego z polską rzeczywistością (jedynie przez kilka miesięcy w czasie studiów uczyłam dzieci języka angielskiego w Chinach), ale - szczerze powiedziawszy jestem przerażona, gdy widzę tę falę pogardy wobec nauczycieli połączoną z bardzo silnym trendem antyintelektualnym - to czuję ogromną złość.
Moi znajomi Nauczyciele zawsze traktowali opcję taką jak strajk w egzaminy jako zupełną ostateczność. I obecnie też zależy im na tym, by tego uniknąć. To osoby o bardzo różnych poglądach politycznych - którzy szli do pracy z jakąś pasją, a przynajmniej zaangażowaniem i zainteresowaniem, inwestowali w swoją edukację, rozwój kompetencji i dbali o dzieci nie przeliczając każdej swojej minuty czasu na pieniądze.
Ale czara goryczy się przelała. Gdy na każdym kroku słyszy się "Rozdajemy kasę ZA DARMO" - "nie musisz pracować - możesz żyć z zasiłków". "Wystarczy nie kraść - pieniądze są" - 500+ na każde dziecko, emerytura dla niepracującej matki, pieniądze dla Rydzyka, 500+ na krowę, tucznika, szał rozdawania kasy!!!" - a pracująca w budżetówce inteligencja ma otrzymywać często kwoty niewiele wyższe niż pensja minimalna - to ręce opadają.
To nie jest problem dotyczący tylko Nauczycieli. Już mieliśmy strajk lekarzy-rezydentów, za chwilę będziemy mieć strajki kolejnych grup społecznych: pracowników naukowych na uczelniach, pracowników kultury, pracowników administracyjnych, instruktorów w instytucjach kulturalnych... a opisuję w zasadzie tylko jeden sektor gospodarki i na pewno wiele pomijam. Ludzie mogli wytrzymać to, że słyszeli, że nie ma pieniędzy i trzeba zaciskać pasa. Ale nie będą znosić plucia im w twarz i mówienia, że praca wymagająca dużej odpowiedzialności, dobrego wykształcenia, ciągłego doszkalania jest mniej warta niż bezrobocie czy proste prace fizyczne.
Nie zrozumcie mnie źle - bardzo szanuję kasjerki, kafelkarzy czy innych pracowników (w przeciwieństwie do wieloletnich bezrobotnych z wyboru). Ale nie udawajmy, że tyle samo czasu trzeba poświęcić, tyle zainwestować, by zdobyć kompetencje potrzebne do zawodu kasjerki, co nauczyciela. Dobrobytu państwa nie zbuduje się w oparciu o "proste" prace fizyczne. Do tego niezbędna jest dobra edukacja.
Oczywiście, że nauczyciel, podobnie jak większość innych ludzi, bierze pod uwagę również, że w jakiejś sytuacji może być zmuszony do przekwalifikowania się czy podjęcia pracy poniżej swoich kompetencji. Tylko że jeśli masowo z tego zawodu zaczną odchodzić najlepsi, to będzie to ogromna strata dla całego społeczeństwa, warto to sobie uświadomić. To już się zaczęło, przykładowo dobrzy nauczyciele niemieckiego czy francuskiego, zwłaszcza w dużych miastach od ręki znajdują zatrudnienie w korporacjach gdzie bez żadnego doświadczenia w branży dostają często co najmniej kilkaset złotych więcej, niż z wieloletnim doświadczeniem w szkole.
NAUCZYCIELE, TRZYMAM ZA WAS KCIUKI. NIE DAJCIE SIĘ!!!
Komentarz
ocen już jest sporo bo w sumie bo niewiele po świętach miały być planowo propozycje a miesiąc, dwa bez pensyjki tej głodowej za strajk powinien wystarczyć i w czerwcu nastąpi poprawa wzroku...
Okupacyjny mogą zrobić od jutra. Jedna szkoła wystarczy. Jedna.
Takze duze pudło z tymi świętami i niechęcią nauczycieli.
I tak sie nie rozpedzajcie z tymi pochwalami na temat tych cudownych lamistrajkow,bo wiekszosc z nich zostala zaszantazowana choc oficjalna wersja brzmi, ze jako jedyni myślą o dzieciach.
A to bzdura jest
Do tego ja swoje dzieci nie posyłam do żadnej ze strajkujących szkół więc niby czemu twierdzisz, że pogardzam ich nauczycielami.
Małgorzata, a kibicuje? Ja widzę tylko,kto rezygnuje z pierwszych postulatów i negocjuje. I nie,.to nie znaczy, że kibicuje ZNP. Nie kibicuje naszemu rządowi i uważam,.że to on jest winny sytuacji. A to jest duża różnica.
Ale w sumie. Nie. Nie ma co tłumaczyć, wiecie lepiej. Cieszę się, że Wasze dzieci napiszą te testy nie przygotowujące zupełnie do niczego poza rankingami
Tak, obecnej sytuacji, podwójnemu rocznikowi, kijowym testom, bajzlu w szkołach jest winny Pis i jego reforma. Wzięli się za coś, czego od nich oczekiwano. Szybko. I spieprzyli.
Mogę być lewakiem od dziś, proszę bardzo
Moi znajomi Nauczyciele zawsze traktowali opcję taką jak strajk w egzaminy jako zupełną ostateczność. I obecnie też zależy im na tym, by tego uniknąć. To osoby o bardzo różnych poglądach politycznych - którzy szli do pracy z jakąś pasją, a przynajmniej zaangażowaniem i zainteresowaniem, inwestowali w swoją edukację, rozwój kompetencji i dbali o dzieci nie przeliczając każdej swojej minuty czasu na pieniądze.