Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Strajk nauczycieli

14344464849122

Komentarz

• mader powiedział(a):
    Twarz polskiej "inteligencji".
    Maria Nurowska pisze na fb: 
    "Inteligencjo, stań po stronie nauczycieli, Kaczyński wpuścił do sejmu i senatu prostaków i chamów. Polska od 4 lat ma twarz chama!"
    Te słowa kończą wywód, który zaczyna się od zdania:
    "Ja też popieram nauczycieli z całego serca i Was popieram,PiS rozdaje nierobom i pijakom nasze pieniądze, bo to jego elektorat, a Wam rzuca ochłapy!"

Tu już nic nie pomoże. Rozpacz. 
    Faktycznie, Kaczyńskiemu już nic nie pomoże. 
  • edytowano kwietnia 2019
    beatak powiedział(a):
    mader powiedział(a):
    "Inteligencjo, stań po stronie nauczycieli, Kaczyński wpuścił do sejmu i senatu prostaków i chamów. Polska od 4 lat ma twarz chama!"
    "Ja też popieram nauczycieli z całego serca i Was popieram,PiS rozdaje nierobom i pijakom nasze pieniądze, bo to jego elektorat, a Wam rzuca ochłapy!"

@beatak, zatrważa mnie twoja wiedza na temat sytuacji społecznej w Polsce. I Ty jesteś nauczycielem?
    Podziękowali 1Monira
  • Z tego co czytam to mu poparcie rośnie )
    Podziękowali 3In Spe Klarcia Katanna
  • Odrobinka powiedział(a):
    Z tego co czytam to mu poparcie rośnie )
    No, ja się nie dziwię. Tyle już rozdał.

• Aniela powiedział(a):
    beatak powiedział(a):
    mader powiedział(a):

@beatak, zatrważa mnie twoja wiedza na temat sytuacji społecznej w Polsce. I Ty jesteś nauczycielem?
    Mnie twoja też zatrważa, ale w sumie się przyzwyczaiłam, więc mogę z tym żyć.
  • mader powiedział(a):
    beatak powiedział(a):
    Odrobinka powiedział(a):
    Z tego co czytam to mu poparcie rośnie )
    No, ja się nie dziwię. Tyle już rozdał.

Komu? Nierobom i pijakom?
    Sama sobie odpowiedz na to pytanie.
  • Myślę, że ono nie ma dla ciebie żadnego znaczenia, więc nie odpowiem.
  • Ależ w żadnym razie. Pytasz o fakty.  Fakty są łatwe do sprawdzenia, ale skoro masz z tym problem, to tak na szybko: 500 plus na drugie dziecko, 13 emerytura , wyprawka . 
  • beatak powiedział(a):
    Ależ w żadnym razie. Pytasz o fakty.  Fakty są łatwe do sprawdzenia, ale skoro masz z tym problem, to tak na szybko: 500 plus na drugie dziecko, 13 emerytura , wyprawka . 
    Coś by się jeszcze znalazło;  ostatnio coś o krowach i swiniach znalazłam. 
  • mader powiedział(a):
    I twierdzisz zupełnie poważnie że wszyscy beneficjenci wymienionych programów to nieroby i pijacy?
    Ty tak twierdzisz . Ja nic takiego nie napisałam.  To się nazywa projekcja.
  • mader powiedział(a):
    Nie zrozumiałaś pytania. Nie dziwię się, jest późno. Wyśpij się i rano przeczytaj jeszcze raz, potem odpowiedz. Mam czas.
    Nie wątpię. Nie pracujesz, prawda?
  • Odbili jednych zakładników, ale nie wymiekajcie, mamy jeszcze ich dużo.
    Podziękowali 2Felicyta Milagro
  • Elunia powiedział(a):
    Koleżanki i Koledzy ze szkół ponadgimnazjalnych!
    Zbliża się klasyfikacja ostatnich klas techników i liceów. Jeżeli strajk się przedłuży nie będzie możliwości wystawienia ocen końcowych w ostatnich klasach, a co za tym idzie klasyfikacji uczniów. Rząd mówi tylko o egzaminach gimnazjalnych i ośmioklasistów. A tu taka niespodzianka, za chwilę będzie klasyfikacja uczniów ostatnich klas.
    Koleżanki i koledzy nauczyciele szkół podstawowych nie wymiękajcie jeżeli egzaminy się odbędą. Mamy kolejną możliwość. My nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych mamy klasyfikację i rady pedagogiczne klasyfikacyjne ostatnich klas liceów i techników. Jeżeli strajk będzie dalej trwał nie będzie możliwości dokonania tego, a co za tym idzie młodzież nie będzie mogła przystąpić do matury. Jest to możliwy scenariusz, o czym rząd chyba nie myśli. Tak daleko nie sięga. Klasyfikacji nie dokonają emeryci czy nauczyciele z innych szkół.

Naprawdę budujące, nie wymiękajcie. Niech to szlag.

W tej placówce, którą znam dobrze jest mniej więcej tak:

Strajkuje ze 20 osób, z 10 pracuje.

Te, które pracują, obstawią egzaminy, tj. komisje egzaminacyjne. Dziś akcja pod tytułem: przygotowanie szkoły do egzaminów. Uczniowie klas trzecich gimnazjum pod nadzorem tych pracujących to robili, licznie przyszli tylko po to do szkoły. Nie wiem, co myślą o nauczycielach, wiem, że na egzaminach im zależy.
  • Przerwa na relaks...;)

Podziękowali 4Bagata Coralgol Gosia5 asiao
  •  Strajk nauczycieli może zostać zawieszony w przyszłą środę w związku z przerwą świąteczną - powiedział we wtorek szef Branży Nauki, Oświaty i Kultury FZZ Sławomir Wittkowicz. Jednak jest to jedna z opcji, nie zapadła jeszcze żadna decyzja w tej sprawie - dodał w rozmowie z RMF FM.

No przeca że w Święta nie będą strajkować. I tak mają wtedy wolne to odwiesza strajk żeby kasa była. A jak już trzeba będzie zacząć pracować to z powrotem zastrajkują 
    Podziękowali 1chabrowa
  • Elunia powiedział(a):
    Koleżanki i Koledzy ze szkół ponadgimnazjalnych!
    Zbliża się klasyfikacja ostatnich klas techników i liceów. Jeżeli strajk się przedłuży nie będzie możliwości wystawienia ocen końcowych w ostatnich klasach, a co za tym idzie klasyfikacji uczniów. Rząd mówi tylko o egzaminach gimnazjalnych i ośmioklasistów. A tu taka niespodzianka, za chwilę będzie klasyfikacja uczniów ostatnich klas.
    Koleżanki i koledzy nauczyciele szkół podstawowych nie wymiękajcie jeżeli egzaminy się odbędą. Mamy kolejną możliwość. My nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych mamy klasyfikację i rady pedagogiczne klasyfikacyjne ostatnich klas liceów i techników. Jeżeli strajk będzie dalej trwał nie będzie możliwości dokonania tego, a co za tym idzie młodzież nie będzie mogła przystąpić do matury. Jest to możliwy scenariusz, o czym rząd chyba nie myśli. Tak daleko nie sięga. Klasyfikacji nie dokonają emeryci czy nauczyciele z innych szkół.

@Elunia, ale czyje to?
  • Pisałam wcześniej już o tych radach klasyfikacyjnych i z czego Wy się cieszycie, że egzaminy obstawione, pomimo braku porozumienia...
    W ciągu roku jest cała masa takich 'atrakcji'. Trzeba było poradzić nauczycielom strajk w wakacje, serio, nikomu nie stałaby się krzywda, nikt nic by nie stracił i nie zyskał, ot znudzeni przerwa nauczyciele mieliby zajęcie. 

A jak listonosze będą strajkowac, legalnie, zgodnie z prawem, to niech chociaż rachunki Wam o czasie przynoszą xD śmieszne. 
  • Malgorzata powiedział(a):
    Chyba przyłożé się do głosu na PiS.
    Chetnie zobaczę następne 4 lata

KOD się wyczerpał.
    Razem ośmieszyło.
    Wiosna nie wypaliła.
    Strajk obnażył nauczycieli.

Chętnie  zobaczę kolejny akt dramatu.
    Ten serial jest calkiem wciągający.
    Są lepsze alternatywy od usraelskich przydupasów z PiS

• kiedyś, mam nadzieję,

dziś nie ma
    Podziękowali 2Aniela Klarcia
  • AB powiedział(a):
    Wrzesień to ładny termin na strajk. Październik.  Początek drugiego semestru. 
    Wrzesień? Ale to już po napisaniu planów wynikowych i planu pracy? Już po podaniu listy lektur? Podaniu ewentualnych podręczników potrzebnych? Już po ogarnięciu pierwszych zebrań i podaniu terminów na cały rok - zebrań, wycieczek, konkursów, zaliczeń, ważnych innych dat. ;) Zawsze się coś znajdzie. Może dlatego,.że jednak ci nauczyciele pracują, o dziwo, pracują. xD
  • Każdy tydzień zaległości w zajęciach właściwie zagraża uczniom. Każdy. Przykład sprzed kilkunastu stron o nauczycielce na ciągłym L4. Nikomu się nie podobało,.co nie?
    Ja nie znam nauczycieli,.którzy chcą zrobić krzywdę własnym uczniom - widzę takich, niepodpisanych, w skopiowanych komentarzach na FB i tu. Ale osobiście nie znam. W obu szkołach strajkujących, z których mam bezpośrednio informacje, od początku mówili, że testy obstawia. 
    Ale mówię, mnie polityka średnio gila, widzę realnych nauczycieli. Nie komentarze w necie i nie wypowiedzi broniarza. 
  • U nas wczoraj polonistka narzekala że będzie w szkole musiala siedzieć 18-19 bo ma dyżur a żadnego dziecka nie będzie .....
  • No to ma powód do narzekania bo będzie siedziała tam bezsensu
  • Dokładnie o to chodzi, rodzice mogli wysłać dzieci ale nikt nie chciał , bo to wieś i w każdym domu jest komu się zająć dziećmi
    W mieście nie miała by tego problemu..
    W mojej szkole, wszyscy wyznaczeni do komisji egzaminacyjnych zadeklarowali, że będą na egzaminach, strajkujący też. Czasem trzeba wyważać swoje opinie, nie kategoryzować, szczególnie wtedy, gdy patrzy się na coś z zewnątrz. Wczoraj dzwoni do mnie pewna mama i pyta czy jutro dzieci mają wolne (pomyliła egzamin gimnazjalny z podstawówką), odpowiadam, że podstawówka pisze w pn, wt i śr czyli obaj synowie przychodzą do szkoły po świętach, na to ona: kto z nimi tyle wytrzyma!? Mama i tata- odpowiedziałam. Nauczyciele- poloniści i matematycy,  w czwartek i piątek zawieszają strajk by powtarzać z ósmoklasistami na egzamin. Językowcy też, przeoczyłam. 
    Podziękowali 1Felicyta
    jestem pod wrażeniem że egzaminy się odbędą. Moja teściowa pracuje w szkole gdzie strajkuje połowa nauczycielek i na maxa skłóciły się z niestrajkująca połową.
    MOja teściowa nie strajkuje.

Została dziś wypozyczona do sąsiedniej szkoły do obstawienia egzaminów w związku z tym.

W sumie to się okazało, że do egzaminów nauczyciele potrzebni nie są, a do edukacji też średnio bo spokojnie da się to ogranąć w ed. Wiem, że nie wszyscy mogą iśc na ed ale niewątpliwie jest to alternatywa. Zresztą jak dziecko starsze to samo się w domu nauczy i ogarnie, też znam takie przypadki gdzie licealistka poszła sama na ed, sama ogarnęła znienawidzoną matematykję i dostała z niej 5, w szkole ledwo na trójkach jechała. Egzamin na 5 zdała przed tym samym nauczycielem co załamał ręce jak się dowiedział, że idzie na ed i wieszczył że nie zda w ogóle jak będzie się uczyć sama....
  • czyli ogólnie system jest do zaorania.
  • Aneczka08 powiedział(a):
    czyli ogólnie system jest do zaorania.
    Tak.ale nikt nic nie zaora
    po chwilach napięcia i psioczenia
    Nauczyciele dostaną tysiaka 
    I tak zrobi się dziwnie bo już nie będzie za bardzo wypadało psioczyc na PiS 
  • Mnie zastanawia 
    Bo jeśli ten okropny rząd pisowy rozdaje tylko pijakom i nierobom to czy jeśli doda nauczycielom to oni również z automatu staną się pijakami i nierobami ? 
     :D 
  • W Opolu egzamin się odbędzie , choć strajk nadal trwa. Nauczyciele przeprowadzą ten egzamin ale nie prowadzą zajęć dydaktycznych w innych klasach.
    Podziękowali 1Aneczka08
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.