jechałam dziś rano koło Torwaru i było tam ze 20 autokarów z nauczycielami, wychodzili, dostawali nówka sztuka falgi ZNP i UE i szli pod MEN. Dzieci pytały co się dzieje, mówię, to są nauczyciele, którzy powinni teraz dzieci uczyć ale przyjechali na strajk.
U nas na wsi szkoła padła, wojownicy o lepszy los przyszłych pokoleń, nie zdołali złamać oporu przeciwnika . Wycięczeni brakiem nędznych środków do życia i nudą wywiesili białą flagę, jutro lekcje . Dzieci moje płaczą liczyli zapewne na reformę która pozwoliłaby zacząć traktować swoich nauczycieli z godnością.
Poziom wynagrodzenia jednostek pomocy społecznej zależy od samorządów, tj. zamożności gminy. U nas jest nieźle. Ale jestem za strajkiem. To będzie zemsta na wieszanie psów na nauczycielach;)
Najwięcej 500plusow idzie na rodziny z dwójką dzieci bo takich rodzin jest najwięcej. Śmieszne jest że ciągle przywołuje się hasło że 500plus idzie do nierobow. Większość matek dwójki dzieci raczej pracuje..
@Elunia, czy mogę prosić o szczegóły jak Ty widziałabyś te nowe kontrakty bez KN?
"mój obecny kontrakt na KN" to nauczyciel dyplomowany z 20 letnim stażem pracy; 25 godzin zegarowych pracy z dziećmi (przedszkole) + 15 godzin do dyspozycji dyrektora (przygotowania do zajęć, przygotowania do konkursów, występów... bla bla bla... sprzątanie piwnicy ) pensja 2700 netto
dodam tylko, że strajk mnie "omija" - siedzę na L4
A najśmieszniejsze jest jak "madki" co nie przepracowały dnia w życiu wieszają psy na nauczycielach, pracownikach socjalnych i.innych. a to Was społeczeństwo uważa za nierobów i pasożytów. U nas ciągle są wakaty, pensje ok, tylko chętnych brak. Dawaj @Elunia szybko zmienisz zdanie o papierologii. A co mają poglądy prawicowe do strajku?? Skoro płacimy podatki na służby i prawo daje im prawo do strajku to dlaczego nie mieliby z tego skorzystać? Prawica to wolność. A nie zakazy.
@andora tak dolega mi że jak tu jechali po nauczycielach jak po burym ośle to morda w kubeł a jak huziia na apolonie to kraczesz z innymi wronami. Nie pierwszy raz. Zadziwiające.
Uważam że w momencie kiedy mam coś do powiedzenia to pisze. Staram jednak nie zapędzać się w dyskusję, które budzą niepotrzebne emocje i kończą się w taki sposób jak obecnie Twoja dyskusja. Uważam, że umiejętność powstrzymania emocji w odpowiednim momencie jest sztuka. A niestety obrażasz ludzi personalnie. Zupełnie niepotrzebnie.
Nauczyciele lenie darmozjady roszczeniowi Urzednicy jw plus do tego kawki i pasjanse ( to mnie szczegolnie wzruszyło) Lekarze konowały,w sumie po czlonek robic studia medyczne,samo urodzenie ilus dzieci daje święte prawo do przesądzaniu o metodach leczenia. No i generalnie o wszystkim. Matki niepełnosprawnch patola,co sie dziecmi zasłania
Tylko ci bezrobotni w 3 pokoleniu, zywa,zdrowa tkanka społeczna ma kompetencje,by decydować,co komu i ile. A najlepiej niech całe społeczeństwo pichyla die nad tymi wszystkimi Kiepskimi
Strajk jest polityczny za to rozdawnictwo i kampania polityczna za publiczne pieniądze juz polityczna nie jest.
Generalnie na to,co w tym wątku to tylko podsumować w stylu Dominikowej... Rajcujcie dalej. I nie musicie dziękować za ożywienie i kolejne poklady energii do klepania kolejnych dziesiątek wpisow.
Ano właśnie raczej wygladasz na osobę mało asertywna, która nie potrafi powiedzieć swojego zdania jeśli większość ma inne, za to chętnie dołączysz się do zbiorowego rzucania kamieniami.
No patrz Apolonia. Mało asertywna to chyba mnie jeszcze nikt nie nazwał. Dość powiedzieć że zakonczylam strajk jako jedyna osoba u mnie w szkole (poza katechetka, która nie strajkowala od początku). Taki pierwszy przykład z brzegu. A że mam, z racji doświadczenia pracy przez wiele lat w innych miejscach niż szkoła, inne zdanie niż większość nauczycielek to chyba nie świadczy o braku asertywności co?
Komentarz
Dzieci moje płaczą liczyli zapewne na reformę która pozwoliłaby zacząć traktować swoich nauczycieli z godnością.
Śmieszne jest że ciągle przywołuje się hasło że 500plus idzie do nierobow.
Większość matek dwójki dzieci raczej pracuje..
Program plus miał wspierać dzietność
Nadal uważam, że powinni wypłacać od trzeciego dziecka
Ale obrażać się nie będę
"mój obecny kontrakt na KN" to nauczyciel dyplomowany z 20 letnim stażem pracy;
25 godzin zegarowych pracy z dziećmi (przedszkole) + 15 godzin do dyspozycji dyrektora (przygotowania do zajęć, przygotowania do konkursów, występów... bla bla bla... sprzątanie piwnicy )
pensja 2700 netto
dodam tylko, że strajk mnie "omija" - siedzę na L4
A co mają poglądy prawicowe do strajku?? Skoro płacimy podatki na służby i prawo daje im prawo do strajku to dlaczego nie mieliby z tego skorzystać? Prawica to wolność. A nie zakazy.
Uważam, że umiejętność powstrzymania emocji w odpowiednim momencie jest sztuka. A niestety obrażasz ludzi personalnie. Zupełnie niepotrzebnie.
Urzednicy jw plus do tego kawki i pasjanse ( to mnie szczegolnie wzruszyło)
Lekarze konowały,w sumie po czlonek robic studia medyczne,samo urodzenie ilus dzieci daje święte prawo do przesądzaniu o metodach leczenia. No i generalnie o wszystkim.
Matki niepełnosprawnch patola,co sie dziecmi zasłania
Tylko ci bezrobotni w 3 pokoleniu, zywa,zdrowa tkanka społeczna ma kompetencje,by decydować,co komu i ile. A najlepiej niech całe społeczeństwo pichyla die nad tymi wszystkimi Kiepskimi
Strajk jest polityczny za to rozdawnictwo i kampania polityczna za publiczne pieniądze juz polityczna nie jest.
Generalnie na to,co w tym wątku to tylko podsumować w stylu Dominikowej...
Rajcujcie dalej. I nie musicie dziękować za ożywienie i kolejne poklady energii do klepania kolejnych dziesiątek wpisow.
Dość powiedzieć że zakonczylam strajk jako jedyna osoba u mnie w szkole (poza katechetka, która nie strajkowala od początku). Taki pierwszy przykład z brzegu. A że mam, z racji doświadczenia pracy przez wiele lat w innych miejscach niż szkoła, inne zdanie niż większość nauczycielek to chyba nie świadczy o braku asertywności co?