Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1101113151647

Komentarz

  • Maciejko i jak poszło?:smile:
  • Dlugo mi zeszlo, ale wyszlo (chyba).
    Masa (ta z jajek) nawet nie wyszla jakos strasznie plynna, ladnie sie rozsmarowala. Problemem okazala sie polewa: nie wiem czy dobrze przepis przeczytalam, ale na same gorze byl piernik z powidlami. Jak wlalam na to polewe (w dodatku chyba jeszcze zbyt ciepla) to mi prawie cala zaczela uciekac z ciasta razem z powidlami. Jakos udalo mi sie uratowac sytuacje, ale ogolnie piernik stoi w czekoladowej kaluzy (boje sie go ruszac i przekladac gdzies indziej).
    Zuzylam tylko 2 sloiki powidel (albo byly wieksze od standarcowych, albo na mniejszej blaszce pieklam - wyszedl bardzo wysoki). Do wszystkiego dodawalam mniej cukru, bo my to takie nieslodkie slodkosci lubimy. Proba organoleptyczna w sobote :cool:
    Ale wyglada imponujaco! Jeszcze raz dziekuje za przepis!!!:bt:
  • Z tą polewą to jest myk o którym zapomniałam powiedzieć (sama odkryłam za trzecim razem), że jak się ją dłużej pogotuje to jest bardziej gęsta i tak nie ucieka :)
    Ale po opisie wszystko w normie, z tymi powidłami to mam nadzieję, że nie mało, bo one się wchłaniają :)
    Jestem ciekawa Waszych wrażeń po degustacji :bigsmile:
  • Straszne...
    Straszne, jak ten czas leci...
    To znowu czas na pierniki już...??? :-B



    :D :D :D

  • Straszne...
    Straszne, jak ten czas leci...
    To znowu czas na pierniki już...??? :-B
    :D :D :D

    Olesiu, ja się pochwalę, że moje ciasto już tydzień leżakuje! Ale piec zaczniemy dopiero w Adwencie.
  • Mam nieco "krótszy przepis". :D
    Jednak ten kilkutygodniowy bardzo mnie kusi, może czas się za niego zabrać... 
    ;;)
  • Ja już nastawiłam ciasto na piernik, bo ruszć będzie produkcja na sprzedaż.
  • O jak dobrze, że wątek wypłynął!

    Tak go lubię!
  • ja to samo 
    :) 


    to już trzeci czy czwarty rok bedzie, jak dojrzewam do pierników 
    B-)



  • edytowano listopada 2012
    Ja jak zwykle pierniczki expresowe z pomocą Siostrzenicy, ale za to w sporej ilości bo i dla Siostrzenicy ( do szkoły również ), dla nas ( Młody do szkoły zanosi co roku ), jako dodatek do prezentów i do jedzenia :D
    Już czuję ból pleców ;)
    image

    takie zażyczyła sobie w tym roku Siostrzenica bo.... ładnie odbijają lampki choinkowe 
    no, blask tychże światełek ;) ( edit )
  • Hipolit, a gdzie Ty mieszkasz ? :-B

    może nie tak znowu daleko ode mnie ;) 
  • Ja wycinam dziurki rurką do napojów. :)

    ps. Miałam nadzieję, że zapomnicie o wątku i bez wyrzutów sumienia oleję robienie pierniczków.
    Się, cholera, leniwa zrobiłam. ;)
  • edytowano listopada 2012
    jak Ty Lila, mądrze piszesz ;) 

    ja tak już jakiś czas robię :D

    p.s. piekę za to kruche , żeby nie wyszło że jestem taka zupełnie leniwa ;)
  • No, siebie to jeszcze jakoś bym oszukała, ale tych pięć mordek czekających na rytuał pieczenia i zdobienia - zdecydowanie nie. :D
  • Lilu, priva piszę. Zajrzyj za chwilę. Cmok.
  • ja podobnie jak Cart słomką do napojów.
    Z pomysłem z wiertarką nie wychylam się, bo potem śrubokręta nie znajdę - ze strachu pochowają wszystko 
    :))

    Kiedyś robiłam jeszcze takie małe ciasteczka, imagew wersji mini , wycinałam spodni krążek najmniejszym kieliszkiem, a górny ten z dziurką z "braku laku" plastikową obudową z mazaka , matko ile się narobiłam wałkowaniem, wycinaniem, układaniem na blaszkach, potem przekładaniem marmoladą 
    :))

  • to ja sie odwaze zrobic w tym roku takie dlugo lezakujace..tylko ktory przepis z tego watka jest taki mega sprawdzony?
  • edytowano listopada 2012
    Ja mogę polecić przepis na piernik staropolski. Naprawdę doskonały.
    Na pierniczki również. Ostatnio robię duuużo większą porcję.
    Ja wszystko mieszam w wielkim garze, jeszcze ciepłe (ostudzone na tyle, żeby się jajka nie ścięły).
    Zapach cudny, robota łatwa i przyjemna. Chyba nie może się nie udać.
    Kopiuję Wam przepis z Moich Wypieków:

    Składniki:

    • pół kg miodu
    • 2 szklanki cukru (daję mniej)
    • 25 dag masła
    • 1 kg mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    • pół szklanki mleka
    • pół łyżeczki soli
    • 2 - 3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)*

    Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.

    Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.


    http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski



  • No ja się nakręciłam na robienie pierników, jak mi Taja powiedziała, że w babskim gronie będą robić.
    Już jedną koleżankę namówiłam.
  • Dziewczyny, ja nie wiem, czy jestem jakaś niekumata, czy nie umiem czytać ze zrozumieniem, ale może mi ktoś prosto, najlepiej w punktach napisać co i jak z tymi ciastkami z okienkiem w środku? One nie są z masy jak pierniczki, prawda? Jest tu na forum przepis na nie? I nie bardzo rozumiem, jak landrynki tworzą te okienka???Roztopić je trzeba  najpierw?
  • @agnieszkamama, z tego co ja wiem, to musisz przygotować pierniczek z wyciętym środkiem. Do tego wkładasz landrynkę, która podczas pieczenia się rozpływa i wypełnia okienko. Zdejmujesz z blaszki dopiero po przestygnięciu, jak znowu stwardnieje. Nie wiem czy tu jest przepis, bo nie czytałam od początku tego wątku. Ale na pewno w internecie znajdziesz dużo przepisów na to. Swego czasu było to popularne. Ja jednak nigdy takich pierniczków nie robiłam.
  • Tak jak prawi @Inka.
    Ja tylko troszkę kruszę te landrynki, i takimi mniejszymi kawałkami wypełniam okienka.

  • dzięki !!!
    a lepiej piec na blasze wyolejowanej, czy papierze?
    :-??
  • Ja na papierze, ale czasem któryś pierniczek z okienkiem, tzn okienko się przykleiło do papieru .
    może ktoś ma lepszy pomysł, chętnie skorzystam :)
  • Żebym to jaszcze pamiętała jakich używałam  :))
    Pokombinuję z różnymi tym razem i zobaczymy ;)
  • a powiedzcie, gdzie kupujecie różne gadzety do ozdabiania?
    domyślam się, że jest tego mnóstwo na alledrogo, ale do piernika wszystko się klei?
  • Myślę, że jak dobry lukier ( taki biały b. gęsty ) to wszystko się dobrze przyklei i nie odpadnie.

    Tylko jak taki biały, b. gęsty lukier zrobić :D
  • a ja bym chciała bardziej kolorowo, jakieś kuleczki, gwiazdeczki itp.
  • edytowano listopada 2012
    image

    image

    image


    cudowne, szkoda, że nie moje dzieło :D
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.