Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1141517192047

Komentarz

• Ja pierniczki robię z przepisu Irenki B i dodałam mąkę razową. Chyba mieszałam z 2 mąki. Wyszły świetne. Ciekwe jak by smakowały pierniczki z jaglanką.

• ale razową żytnią?
  • Razową pszenną, żytniej nie dawałam.
  • U mnie żytnia bez problemu dostępna jest w młynie. A z pszennej jako takiej chcę wyjść w ogóle.
    Myślicie, że można piec pierniki na orkiszu?

• Też mam ten sam pomysł. I pomału mi się udaje. Aga po ile u Ciebie orkisz.
  • Agnieszka5 - można, dobrze wychodzą, przynajmniej te findusowe leżakujące. I te Moniry.
  • Aniu po 7,- kg w młynie.
  • uf,jedną porcję pierniczków mam już w pudełku,ale takim blaszanym,po czekoladkach.
    I teraz mam schiz, że jest nieszczelne i z pierniczków zrobią się kamienie
    :-SS
  • To obklej folią spożywczą to pudełko. Pierniczki nie powinny wywoływać schizy. Powinny występować w kategorii RELAKS I PRZYJEMNOŚĆ.
  • właśnie "przebiegłam" wątek i na str. 6 powalił mnie pomysł Mańka na piętrowe ułożenie.
    Oczywiści zmałpuję jak będę robić te leżakujące za jakiś czas
    :\">
  • Z upodobaniem czytam ten wątek. Od razu cieplej.
  • Miialam to zrobic w poniiedziialek ale udalo sie wreszciiie dzis zagniesc ciasto Marcelinowe i juz lezakuje w wywrotce na balkonie :)  ale musze powiedziiec ze po roztopieniu smalcu omijalamm kuchnie szerokim lukiem przez jakies 30min...bleee
    i przypomniaal mi sie ten zapach i juz wiem dlaczego w wakacje w agrotur.mialamm odruch wymiotny gdy pewna babcia podala jajecznice... usmazyla ja na smalcu, a ja myslalam ze jajka byly zepsute! 
  • @Jadwiga, gdzieś zgubiłam ten przepis AniD., możesz podlinkować jeszcze raz?bo chcę przyjaciółce podać.
  • @annabe - miałam to samo rok temu ;))

nie mogłam uwierzyć, że z tego syfu wyjdzie później pyszne, aromatyczne ciasto ;)
  • czy do tego domku to miod musi byc plynny? czyli o tej porze roku raczej sztuczny?
    Każdy miód się upłynni, jak go podgrzejesz.
  • Córcia już ciągle pyta czym będziemy ozdabiać pierniczki w tym roku. Dzieciaki kochają to wspólne robienie pierniczków. 
  • Marcelina, z "Twojego" przepisu z pierwszej strony robimy, z dwóch kg. mąki, jak nie będą pyszne, to przyjedziesz zjeść. :D
    Właśnie smalec z miodem stygnie...
  • Marcelina, z "Twojego" przepisu z pierwszej strony robimy, z dwóch kg. mąki, jak nie będą pyszne, to przyjedziesz zjeść. :D
    Właśnie smalec z miodem stygnie...
    Jak nie będą pyszne...to weź w piątek:)  Zjemy!

Oj-i ja sie musze zabrać:)
    Tylko czekam który przepis zwycięży
    B-)
  • *Duke, ale to na razie ciasto! Dziś leżakuje w garażu, jutro przeprowadza się na minimum 3 tygodnie do piwniczki.
  • edytowano listopada 2012

No jakieś superpiękne to one mi nie wyszły... ale grunt, że są: PS: Nie wiem, jak zmniejszyć zdjęcie, ratunku :(image
  • Co chcesz? Bardzo apetycznie wyglądają, chętnie sięgnęłabym po jednego ;)
  • Pierniki Marceliny wykonane. Zrobiłam z orkiszowej - wciągnęło z 1,5 kg mąki ;)

Następne na tapetę idą Irenowe, chcę je zrobić z orkiszu razowego.
  • Robił ktoś pierniki z jeszcze innej mąki? Np. żytniej mam sporo.
  • A ja wczoraj prosiłam męża, co by zajrzał do mojego na balkonie, czy jeszcze nie chodzi( haha) i nie oddzwonił, czyżby miał złe wieści?
    image
  • My pierniczki z okienkami upieczemy, jak J wróci. I mamy ambitny plan na domek z ciasta, w moim domu rodzinnym zawsze był taki, rytualnie pożerany na Sylwestra. W tym roku domek przerobię na szopkę. Z okienkami, nie powstrzymam się :)
  • ma ktos przepis na pierniczki z ksiazeczki z biblioteki poradnika domowego?wcielo mi gdzies... moze nie byly jakies genialne ale smaczne i wychodzily...bardzo sie boje nowych przepisow :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.