Ja dziś wieczorem, jak dzieci pójdą spać będę piec z ciasta Ani D, które od wczoraj leżakuje w lodówce. Do rana wystygną i wylądują w pakunku od Św. Mikołaja :-) Chyba tylko nie zdążę przyozdobić.
W moim przepisie jest szklanka na 1kg mąki. Nie wiem, ile to objętościowo 300g.Jeśli mniej niż szklanka, to albo odpowiednio zmniejsz ilość pozostałych składników, albo (i ja bym tak właśnie zrobiła) zastąp brakującą część cukrem. Nic się nie stanie, też będą dobre.
uff jedne zrobione. z przepisu Moniry. sa pyyyyyszne! i wyszly pieknie! juz sie zastanawiiam czy to ciasto z balkonu wystarczy czy jeszcze trzeciej porcjii niie zrobiic, znowu Moniry...
A ja dziś posłałam swoje pierniczki przyjaciółce, bo inaczej bym je pochłonęła sama do Świąt.... Teraz ćwiczę silną wolę i pozostawiam ciasto na balkonie, bo jak upiekę, to będą mnie kusić, a nie chcę,bo są w nich jajka.
Jeszcze mnie oświećcie jak zrobić karmel, coby go nie spierniczyć ,
bo do tej pory udało mi się powyższe kilka razy.
ja robilam pierwszy raz i chyba wyszedl wziiielam garnek z grubszym dnem, dalam doslowniie lyzeczke wody na dno i jak mi sie rozgrzala to wrzuciilam cukiier, na wolnym ogniu czekalamm az sie rozpusci, na granicy przywierania juz rozpuszczonego cukru dodalm miod.
zrobilam Ireny B ... sa ladne...i pieknie pachna.. smakoszem wielkim piernikow nie jestem... takie bardziej herbatniki wyszly..:) bo foremki tez mam tylko te male z tesco... tylko udekorowac ta sterte i bedzie... mam brak pudelek! a ewentualne domki robi sie z elementow czy lepi domek w calosci i na blache?
Komentarz
ale wtedy.....czy pierniczki zobaczą Święta.......?
Mi się udało kupić tylko takie małe popierdółki
Ja dziś wieczorem, jak dzieci pójdą spać będę piec z ciasta Ani D, które od wczoraj leżakuje w lodówce. Do rana wystygną i wylądują w pakunku od Św. Mikołaja :-) Chyba tylko nie zdążę przyozdobić.
W moim przepisie jest szklanka na 1kg mąki. Nie wiem, ile to objętościowo 300g.Jeśli mniej niż szklanka, to albo odpowiednio zmniejsz ilość pozostałych składników, albo (i ja bym tak właśnie zrobiła) zastąp brakującą część cukrem. Nic się nie stanie, też będą dobre.
kilka fot
Teraz ćwiczę silną wolę i pozostawiam ciasto na balkonie, bo jak upiekę, to będą mnie kusić, a nie chcę,bo są w nich jajka.
Pewnie zrobiłaś bardzo cienkie, bo one nie powinny być szczególnie twarde. Wystarczy trzymać w szczelnym pojemniku.
a ewentualne domki robi sie z elementow czy lepi domek w calosci i na blache?