Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1161719212247

Komentarz

  • Kurcze, no nie wytrzymam, chyba zabiorę dziś ciasto z balkonu i jutro będę piec....
    ale wtedy.....czy pierniczki zobaczą Święta.......?
    image
  • Ja już upiekłam. Stygną, czekając na zdobienie.
  • Skąd Wy macie takie fajne duże foremki????
    Mi się udało kupić tylko takie małe popierdółki :(
  • Ja już upiekłam. Stygną, czekając na zdobienie.
    mnie znów bardziej tło interesuje ;)
    przyjemna ławeczka! :)
  • no właśnie mnie ta ławeczka też zainteresowała ;)
  • agnieszkamama ja zakupiłam foremki w inten=rnetowym sklepie aledobre.pl, mają i małe i więsze
  • czy na przepis IrenyB wystarczy 300 g miodu?
  • Irena, piękne te Twoje pierniczki!!!

    Ja dziś wieczorem, jak dzieci pójdą spać będę piec z ciasta Ani D, które od wczoraj leżakuje w lodówce. Do rana wystygną i wylądują w pakunku od Św. Mikołaja :-) Chyba tylko nie zdążę przyozdobić.
  • czy na przepis IrenyB wystarczy 300 g miodu?

    W moim przepisie jest szklanka na 1kg mąki. Nie wiem, ile to objętościowo 300g.Jeśli mniej niż szklanka, to albo odpowiednio zmniejsz ilość pozostałych składników, albo (i ja bym tak właśnie zrobiła) zastąp brakującą część cukrem. Nic się nie stanie, też będą dobre.
  • uff jedne zrobione. z przepisu Moniry. sa pyyyyyszne! i wyszly pieknie!  juz sie zastanawiiam czy to ciasto z balkonu wystarczy czy jeszcze trzeciej porcjii niie zrobiic, znowu Moniry...
  • a powiedzcie lepiej lukrowac teraz czy przed swietami? z lukrem przez 3 ttyg nic sie niie stanie?
  • A ja dziś posłałam swoje pierniczki przyjaciółce, bo inaczej bym je pochłonęła sama do Świąt....
    Teraz ćwiczę silną wolę i pozostawiam ciasto na balkonie, bo jak upiekę, to będą mnie kusić, a nie chcę,bo są w nich jajka.
  • @annabe
    jakie pulchne te Wasze pierniczki :)
    Z jakiego przepisu robiłaś.

    Ja jeszcze nie zabrałam się za pierniczki. 
    Ślinię się na widok Waszych, ale z drugiej strony im później zrobię, to jest nadzieja, że spadnie mi jeszcze troszkę kg ;) do świąt.
  • Ireno robiłam z Twojego przepisu i Savi- co teraz zrobić by były miękkie?
  • hipolit z przepisu Moniry-pierwsz w tym watku. moj debiut i wyszly tak idealne jak zachwalano mi :) 
    wlasnie takie pulchne sa moje ulubione, niie przepadam za cienkimi.
  • dziękuję @annabe :)

    Jeszcze mnie oświećcie jak zrobić karmel, coby go nie spierniczyć , ;)
    bo do tej pory udało mi się powyższe kilka razy.
  • Ireno robiłam z Twojego przepisu i Savi- co teraz zrobić by były miękkie?

    Pewnie zrobiłaś bardzo cienkie, bo one nie powinny być szczególnie twarde. Wystarczy trzymać w szczelnym pojemniku.
  • szukam i szukam przepisu IrenyB , pokierujcie proszę)))
  • dziękuję ( u mnie 7) ))))
  • dziękuję @annabe :)

    Jeszcze mnie oświećcie jak zrobić karmel, coby go nie spierniczyć , ;)
    bo do tej pory udało mi się powyższe kilka razy.
    ja robilam pierwszy raz i chyba wyszedl :) wziiielam garnek z grubszym dnem, dalam doslowniie lyzeczke wody na dno i jak mi sie rozgrzala to wrzuciilam cukiier, na wolnym ogniu czekalamm az sie rozpusci, na granicy przywierania juz rozpuszczonego cukru dodalm miod.
  • zrobilam Ireny B :)... sa ladne...i pieknie pachna.. smakoszem wielkim piernikow nie jestem... takie bardziej herbatniki wyszly..:) bo foremki tez mam tylko te male z tesco... tylko udekorowac ta sterte i bedzie... :) mam brak pudelek!
       a ewentualne domki robi sie z elementow czy lepi domek w calosci i na blache?
  • MAFJa, z elementów :)
  • i czem kleic?
  • karmelem albo lukrem, w każdym razie cukrem jakimś ;)
  • lukier to zlapie?
  • zależy jaki, taki z białka lepiej niż z cytrynowym sokiem, ale karmel moim zdaniem najlepszy!
  • a karmel mam taki z puszki przeterminowany z przeceny.. :) czy to samemu jakos?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.