Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1171820222347

Komentarz

• o, to jest pomysł! też mam w puszce, wypróbuje :D
  • jakie pięęęęęęęęęęęękne. Nie no,jutro kupuję landrynki, a w sob.piekę !!!
  • Nie moje niestety, ale tak piękne, że nie mogłam się powstrzymać :)
    image
  • Słuchajcie, zabrałam ciasto z balkonu, zrobiłam mnóstwo pierniczków, na więcej nie mam siły.Czy ciasto pozostawione w kuchni dotrwa do jutra?(w sensie zepsucia się).Nie mam miejsca w lodówce, a na balkonie znowu zamarznie..
  • Mam dzięsięć stron tego wątku do przebrnięcia. Więc nawet nie próbuje...
    Napiszę więć wprost. Dajcie jakiś łatwy, sprawdzony przepis na pierniczki. I taki, coby kruszeć długo nie musiały...Dopiero koło środy mam szansę się za nie wziąć.
    I powiedzcie, gdzie Wy kupijecie te wszelkie produkty do dekoracji???Czy robicie same?Bo lukier to nie problem, ale reszta?

Przy ojkazji się chwalę. Mam w końcu piekarnik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Przed wczoraj mąz zakupił kuchenkę, która wczoraj została podłączona.
    Ech, nie macie pijęcia jak się cieszę!!!
    Przez ponad rok miałam różne przeboje z pieczeniem i sprzetami ku temu służącymi...
  • uffffffffff, cała reklamówa pierniczków mi wyszła, nawet robiłam trochę z okienkiem i fajnie to wygląda :)
  • Up
    W nadziei, że ktoś się ustosunkuje do mojego wpisu powyżej.
  • Padam na pysk - upiekliśmy dziś ze dwie reklamówki pierników + przekładany piernik + marcepanowo żytnie  pudło lebkuchen. Co za ulga.
  • Up
    W nadziei, że ktoś się ustosunkuje do mojego wpisu powyżej.

http://www.mojewypieki.com/przepis/szybkie-pierniczki

ja te już kolejny rok piekę, jakoś nie lubię bawić się w czekanie przed, a po nie jest im dane zbyt długo czekać bo dzieci ciągle próbują i próbują, czy aby dobre wyszły ;)

tylko upiekłabym z podwójnej porcji

dziś je właśnie piekliśmy, o wiele nie dotrwa do lukrowania

• edytowano grudnia 2012
    - upiekliśmy (...)  marcepanowo żytnie  pudło lebkuchen.
    Przepis prosiemy!
  • ja zrobilam w sb te co lezakowaly, Marceliny przepis. sa przefantastyczne. pyszne, piiekne z wygladu. gladkie, idelne. chyba odnalazlam wreszcie przepis ktory bedzie w uzytku co roku :)
  • A macie może przepis na piernik, z którego chce się robić szopkę lub domek? Szkoda mi ciasta czekającego w lodówce... Poza tym nie musi być pyszne, bo nie sądzę, żeby ktoś zjadał Świętą Rodzinę. Raczej będzie stać i pachnieć :)
  • Monira, daaaj przepis. No daj.
    Albo przyjadę i Ci zeżrę. ;)
  • Z tego - dostaliśmy dużo marcepanu i trzeba było wykorzystać. Dosyć drogie ale przepyszne.. Musiałam głęboko skryć, bo by zeżarli natychmiast. I dziś od rana kombinuje, gdzie je upchnęłam, bo już nie pamiętam.

http://ninawkuchni.blogspot.com/2010/12/lebkuchen-czyli-pyszne-pierniczki.html
  • edytowano grudnia 2012
    To nasze pierniczki prezentowe:

• @Maciejka co Ciebie tak naszło na prace ręczne :D wszędzie coś pokazujesz ;). Mnie wylosowałaś na Mikołajki? Rada by była :D.
  • W domu siedze, to co mam robic? ;) Ostrzegam, to dopiero poczatek, mam jeszcze 1001 pomyslow w glowie :D
  • Maciejko, ładnie.
  • @maniek komplement z klawiatury mistrza liczy sie podwojnie :)
  • A macie może przepis na piernik, z którego chce się robić szopkę lub domek? Szkoda mi ciasta czekającego w lodówce... Poza tym nie musi być pyszne, bo nie sądzę, żeby ktoś zjadał Świętą Rodzinę. Raczej będzie stać i pachnieć :)
    Też bym była szopką zaiteresowana. Znaczy ciastem na szopkę...
  • Jeśłi chodzi o ciasto na szopkę, to ja bym - zachowując proporcje przepisu np. IrenyB - po prostu wlała miód sztuczny zamiast prawdziwego, mniej jajek (jedno), przyprawy z torebki zamiast mielonych własnoręcznie, margarynę zamiast masła. Po prostu - żeby było tańsze i nie tak dobre, choć po Trzech Królach możliwe do zjedzenia  w desperacji.
  • Przypraw za to więcej, żeby pachniało.
  • a ja bym jeszcze dała pół mniej proszku do pieczenia/sody żeby tak nie wyrosło i zachowało proporcje które się wycina
    a i dodałabym kakao żeby było ciemniejsze i bardziej piernikowe :)

@Lila wiem że to stary wpis, ale spodobał mi się piernik na piwie dlatego poprosiłam o przepis.
  • To nasze pierniczki prezentowe:

Maciejko, piękne! Ja dziś zabieram się za pierniczki, bo tamte wszystkie poszły w świat i mam ambitny plan potraktować je bardziej artystycznie, ale jak wyjdzie, to zobaczymy. Te Twoje bardzo ładne, tak cieniutko zdobione.
  • Jakie piękne pierniki i szopka rewelacja. Kończę dziś następne pierniki, bo już wszystkie zjedli i rozdali. A zamówili kolejne do przedszkola i szkół.  

• edytowano grudnia 2012
    A to pierwsza z chyba 10 partii (ktore wyszly z przepisu Ireny B).. dekkkoruje na raty..

• A to pierwsza z chyba 10 partii (ktore wyszly z przepisu Ireny B).. dekkkoruje na raty..

Super! Klimaty jak u mnie kilka lat temu. Gitary, samochody, rakiety, itp.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.