A macie może przepis na piernik, z którego chce się robić szopkę lub domek? Szkoda mi ciasta czekającego w lodówce... Poza tym nie musi być pyszne, bo nie sądzę, żeby ktoś zjadał Świętą Rodzinę. Raczej będzie stać i pachnieć
przepis na domek z piernika jest na stronie 11,na dole strony.Od wielu lat robię według tego przepisu.
@Ojejuju: dzięki za namiary. Czy faktycznie nie dajesz wcale sody?
Jest już po drugiej w nocy. Właśnie skończyłam dekorowanie pierniczków. Uparłam się, że muszę je skończyć, bo nie mogę ich dekorować trzy dni! Jutro, tzn. dziś czekają inne rzeczy.
Na razie się dowiedziałam, ze ilość ( zamierzoną ) musze zwiększyć, bo Młodemu na klasową Wigilię trza zrobić.
jako, ze tu zaglądacie często to prosze o przepis na muffinki, taki podstawowy cobym mogła potem już sama pododawac, czy to kakao, czy skórkę z pomarańczy itp.
Piękne są te Wasze dzieła! Patrzę i powoli chyba zmieniam plan na Wigilię i Święta - żeby nic z frykasów nie robić Taki domek.... dziewczyny mi się tu rozpływają. A te zawijasy lukrowe to czym Wy robicie? Tak z łyżeczki Wam się elegancko sączy???
Hipolicie, ja robię takie muffinki (podstawowe ciasto to te z przepisu minus kakao i czekolada ) :
Mufinki czekoladowe
Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 mocno czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao tabliczka czekolady pokrojonej w dosyć grubą kosteczkę pół szklanki oleju 1 jajko szklanka mleka
Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę przesiać). W drugiej wymieszać mokre składniki. Mokre dodać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką - krótko, tylko do połączenia składników (nie miksować). Foremki do muffinek lub papilotki napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.
Pierniczki IrenyB nabierają z upływem czasu intrygującej nuty smakowej.
Zrobiłam pierniczki pełnoziarniste AniD - chyba najbliżej smakowo podpadają pod "Katarzynki" i nawet miałam pisać, że chyba smakowo lepsze od Irenowych, ale wgryzłam się ponownie w Irenowe i już taka pewna nie jestem
Znaczy jedne i drugie wchodzą do repertuaru na stałe.
Komentarz
2 szklanki mąki pszennej
4-5 łyżek miodu
4 łyżki masła
1 jajko
łyżeczka sody
opakowanie przyprawy korzennej
z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 min do lodówki. Rozwałkować i wykrawać pierniczki.
Taki domek.... dziewczyny mi się tu rozpływają.
A te zawijasy lukrowe to czym Wy robicie? Tak z łyżeczki Wam się elegancko sączy???
Mufinki czekoladowe
Składniki:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru
2 mocno czubate łyżeczki
proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
tabliczka czekolady
pokrojonej w dosyć grubą kosteczkę
pół szklanki oleju
1 jajko
szklanka mleka
Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę
przesiać). W drugiej wymieszać mokre składniki. Mokre dodać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką -
krótko, tylko do połączenia składników (nie miksować). Foremki do muffinek lub papilotki
napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.
http://kulinarnapasja.blogspot.com/2012/09/muffinki-czekoladowe-najprostsze.html
tu poglądowo
Pierniczki IrenyB nabierają z upływem czasu intrygującej nuty smakowej.
Zrobiłam pierniczki pełnoziarniste AniD - chyba najbliżej smakowo podpadają pod "Katarzynki" i nawet miałam pisać, że chyba smakowo lepsze od Irenowych, ale wgryzłam się ponownie w Irenowe i już taka pewna nie jestem
Znaczy jedne i drugie wchodzą do repertuaru na stałe.
ja piekę w poniedziałek
szukam jakiegoś innego
a pierniczki IrenyB są super :0 te z przepisu AniD wege też świetne
Nie przejmuj się. W słoju zmiękną.