Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1192022242547

Komentarz

  • A macie może przepis na piernik, z którego chce się robić szopkę lub domek? Szkoda mi ciasta czekającego w lodówce... Poza tym nie musi być pyszne, bo nie sądzę, żeby ktoś zjadał Świętą Rodzinę. Raczej będzie stać i pachnieć :)
    przepis na domek z piernika jest na stronie 11,na dole strony.Od wielu lat robię według tego przepisu.
    @Ojejuju: dzięki za namiary. Czy faktycznie nie dajesz wcale sody?
  • My też wczoraj upiekliśmy pierniczki. Dziś nie ma po nich śladu. Jutro pieczemy kolejne.
  • Na giełdzie kwiatowej 50 ark. za 8 zł
  • oooo ciekawe z tą giełdą kwiatową, będę jutro w Wawie, gdzie mam się kierować, na al. Krakowską?
  • Amoniak widziałam dziś w stokrotce, jakby ktoś potrzebował...
  • Na giełdzie kwiatowej 50 ark. za 8 zł
    w kwiaciarni ;)
    też kupowałam w kwiaciarni, ale jak ostatnio zażądano ode mnie 4 zeta za arkusz, to sie zbuntowałam. 
    Niezłe przebicie mają!!!
  • Jest już po drugiej w nocy. Właśnie skończyłam dekorowanie pierniczków. Uparłam się, że muszę je skończyć, bo nie mogę ich dekorować trzy dni! Jutro, tzn. dziś czekają inne rzeczy.
  • ślicznie! moje wyszły małe i jeszcze czekają na dekorację...
  • Pierniczki jeszcze przede mną.
    Na razie się dowiedziałam, ze ilość ( zamierzoną ) musze zwiększyć, bo Młodemu na klasową Wigilię trza zrobić.
    jako, ze tu zaglądacie często to prosze o przepis na muffinki, taki podstawowy cobym mogła potem już sama pododawac, czy to kakao, czy skórkę z pomarańczy itp. 
    Również na Wigilię klasową :)
  • IrenaB, jestem pełna podziwu! Piękne!!!
  • To ja jeszcze szybciutko wklepię super szybki przepis na bardzo dobre pierniczki. Znalazłam go w necie. Może któraś się jeszcze skusi :D

    2 szklanki mąki pszennej
    4-5 łyżek miodu
    4 łyżki masła
    1 jajko
    łyżeczka sody
    opakowanie przyprawy korzennej

    z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 min do lodówki. Rozwałkować i wykrawać pierniczki.
  • Piękne są te Wasze dzieła! Patrzę i powoli chyba zmieniam plan na Wigilię i Święta - żeby nic z frykasów nie robić :)
    Taki domek.... dziewczyny mi się tu rozpływają.
    A te zawijasy lukrowe to czym Wy robicie? Tak z łyżeczki Wam się elegancko sączy???
  • Ciasto z piwniczki mąż przytaszczył.
    Ja pierniczę.
    Ty pierniczysz.
    Ona z Onym pierniczy! :D
  • Kinga - gdzieś już było o technice. Najlepiej w woreczek strunowy lukier, odciąć rożek i jazda z koksem.
  • @Agnieszka5, podziękowałabym, ale... co to jest woreczek strunowy??? :-S
  • edytowano grudnia 2012
    Hipolicie, ja robię takie muffinki (podstawowe ciasto to te z przepisu minus kakao i czekolada :) ) :

    Mufinki czekoladowe

    Składniki
    :
    2 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    2 mocno czubate łyżeczki
    proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki kakao
    tabliczka czekolady
    pokrojonej w dosyć grubą kosteczkę
    pół szklanki oleju
    1 jajko
    szklanka mleka

    Przygotować 2 miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę
    przesiać). W drugiej wymieszać mokre składniki. Mokre dodać do suchych i wymieszać - najlepiej łopatką -
    krótko, tylko do połączenia składników (nie miksować). Foremki do muffinek lub papilotki
    napełnić do 3/4 wysokości (najlepsza jest do tego łyżka do lodów) i wstawić do
    nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 minut. Ostudzić na kratce.

    http://kulinarnapasja.blogspot.com/2012/09/muffinki-czekoladowe-najprostsze.html















  • Hej, właśnie zobaczyłam, że Ci piątkę w nick wcisnęłam.... o rety. Dzięki za "woreczek"!
  • @Agnieszka5, podziękowałabym, ale... co to jest woreczek strunowy??? :-S
    image

    tu poglądowo :)
  • No nie. Ja zwariuję. Od tych nicków. I przepraszam oczywiście.
  • Nic nie szkodzi ;)
  • chcialam uprzejmie doniesc ze Ireny B pierniczki staja sie w zamknieciu coraz lepsze... i chyba miekną (moje niektore partie byly na prawde twarde..)
  • No właśnie też to odkryłam!

    Pierniczki IrenyB nabierają z upływem czasu intrygującej nuty smakowej.

    Zrobiłam pierniczki pełnoziarniste AniD - chyba najbliżej smakowo podpadają pod "Katarzynki" i nawet miałam pisać, że chyba smakowo lepsze od Irenowych, ale wgryzłam się ponownie w Irenowe i już taka pewna nie jestem ;)

    Znaczy jedne i drugie wchodzą do repertuaru na stałe. :D
  • Pliss help - na której stronie jest przepis na słynny piernik Basji?
  • ósmej :)
    ja piekę w poniedziałek :D
  • a ja się spóźniłam :( z tym piernikiem, kurcze ehhhhh
    szukam jakiegoś innego

    a pierniczki IrenyB są super :0 te z przepisu AniD wege też świetne :)
  • upiekłam właśnie z przepisu blogowego IrenyB

  • Upiekłam z blogowego przepisy IrenyB.
    Po ostygnięciu zrobiły się twarde, muszą mi kilka godzin poleżeć na stole bo je lukrowałam i oblepiałam kuleczkami ;) 
    potem pójdą do słoja.

    Co zrobiłam źle, że są twarde?
    Co mogę zrobić, żeby zmiękły ?

  • Zmiękną Ci tak czy siak w zamkniętym pudełku.
  • upiekliśmy wczoraj!
    duuuuuuuuuuuużo :D
  • Upiekłam z blogowego przepisy IrenyB.
    Po ostygnięciu zrobiły się twarde, muszą mi kilka godzin poleżeć na stole bo je lukrowałam i oblepiałam kuleczkami ;) 
    potem pójdą do słoja.

    Co zrobiłam źle, że są twarde?
    Co mogę zrobić, żeby zmiękły ?


    Nie przejmuj się. W słoju zmiękną.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.