A moze ktos wie co jest potrzebne, zeby takie cieniutkie kreski lukrem rysowac? Bo ja mam taka buteleczke, ale dosyc grubo rysuje. No i lukier im bielszy, tym ciezej wyciskac....
a ja zamiast papierowej tutki używam woreczków strunowych, napycham do niego lukru, odcinam róg ( w zależności jaką chcę mieć szeroką dziurkę) nie wylewa się, nie papra, i mogę przechować w woreczku w lodówce kilka dni do następnego zdobienia.
Dziewczyny! To nie ja!!! Mnie lat świetlnych brakuje do takiego poziomu. Nie stresujcie się, 99,999999% społeczeństwa też. Ja dziś też się zabieram. Już mam ciasto z 2 kg mąki. Podstawię sobie to zdjęcie pod nos, żeby choć inspirację do zdobienia mieć. "Polubiłam" taką jedną rosyjską stronę na Fb. Tam dopiero są cudeńka. Kto ma Fb, niech zajrzy. Kto nie ma, chyba też może, bo to publiczna strona: https://www.facebook.com/DefileNaButikoviTorti
U mnie na stole stoją 2 miski pierniczków a z boczku kwadraty i prostokąty na domki z piernika. Cieszyłam się, że mogę spokojnie skończyć bo dzieciaki wracają po 14. Ale nie przewidziałam, że mój mąż pracuje dziś po południu.
Witajcie, pierwszy raz w życiu upiekłam pierniczki i są takie twarde. To normalne czy spaliłam? Czy od razu się dekoruje? jaki macie przepis na lukier? cukier puder +sok z cytryny + gorąca woda?? Pomyślałam, że mogłabym je popakować w celofan i zawiązać kokardą i rozdawać jako prezenty pod choinkę...
Witajcie, pierwszy raz w życiu upiekłam pierniczki i są takie twarde. To normalne czy spaliłam? Czy od razu się dekoruje? jaki macie przepis na lukier? cukier puder +sok z cytryny + gorąca woda?? Pomyślałam, że mogłabym je popakować w celofan i zawiązać kokardą i rozdawać jako prezenty pod choinkę...
To normalne - teraz zamknij je w szczelnym pudełku - na święta będą akurat. Ja dekoruję od razu, tzn. najczęściej następnego dnia. I też pakuję w celofan + wstążeczka.
Witajcie, pierwszy raz w życiu upiekłam pierniczki i są takie twarde. To normalne czy spaliłam? Czy od razu się dekoruje? jaki macie przepis na lukier? cukier puder +sok z cytryny + gorąca woda?? Pomyślałam, że mogłabym je popakować w celofan i zawiązać kokardą i rozdawać jako prezenty pod choinkę...
zamknij je w pudełku z obraną z jabłka skórką, wtedy szybko zmiękną. Bez skórki też, tylko trochę później
Komentarz
http://namiotle.pl/4567/foto-kurs-lukrowania-pierników/
Ja dziś też się zabieram. Już mam ciasto z 2 kg mąki. Podstawię sobie to zdjęcie pod nos, żeby choć inspirację do zdobienia mieć.
"Polubiłam" taką jedną rosyjską stronę na Fb. Tam dopiero są cudeńka. Kto ma Fb, niech zajrzy. Kto nie ma, chyba też może, bo to publiczna strona: https://www.facebook.com/DefileNaButikoviTorti
zacytuję klasyka :
ja pierdziu!!!!
Łał 8-} cuda.
Skończyłam przed chwilą piec.
U mnie na stole stoją 2 miski pierniczków a z boczku kwadraty i prostokąty na domki z piernika. Cieszyłam się, że mogę spokojnie skończyć bo dzieciaki wracają po 14. Ale nie przewidziałam, że mój mąż pracuje dziś po południu.
Chciał zjeść dach na domek z piernika.
[-X
Uratowałam uf.
:O
AMONIAK?????
Czy to nie raczej służy do malowania włosów????
:-??
jest w empiku, taki w gwiazdki, kiedyś tam kupowałam.