Wlasnie skonczylam [piec ostatnia blache piernikow wg IrenyB- REWELACJA!!Strasznie dlugo nam zeszlo to pieczenie i robienie ich bo od 9 rano, ale tak to jest jak robi sie z 4latka, 2latka i niemowlakiem 4tygodniowym..Kuchni jeszcze nie ruszylam bo nie mam sily.
Ale najwazniejsze, ze pierniki sa przepyszne, wprawdze nie ozdabialam ich tylko rozmluconym jajkiem potraktowalam, ale i tak jest good.
Teraz mam pytanko, czy te grubsze pierniki stwardnieja? Bo te cienkie, kiedy ja walkowalam ciasto sa takie akurat, ale te walkowane przez corki sa grubsze i dosc miekkie. Jak je przechowywac by byly kruchsze?
u nas ze wzgl na zawirusowane niemowlęnoszonecałyczasnarękach nie było jeszcze czasu na pierniczki, które przecież muszą być. Z bobo jakby lepiej więc w sobotę ostatnia chwila na wszystko właściwie- uff...toteż proszę doświadczone piernikowe dziewczyny o podpowiedzenie szybkiego, łatwego przepisu. plisss
Wiesz ja zrobiłam z tego Irenowego przepisu, który wydaje mi się bardzo prosty, bo ja to przy skomplikowanych się gubię :-). A tu wrzucasz wszystko do michy, bez żadnego podgrzewania miodu, czy innych tam ceregieli, zagniatasz i pozostaje wykrojenie i pieczenie.
milamama, zrob z przepisu IrenyB,/(str 7) jak dalam rade z dziewczynkami to i Ty tez na pewno. najbardziej pracochlonne jest ozdabianie, ale to moze starsze dzieciaki pomoga?
Moje w celofanie są nadal twarde. Co zrobić? Słyszałam o jabłku, ale nie wiem czy ma być suszone czy normalne???? Dorzucić do tych w folii jaki kawałek???
moja mama trochę zmodyfikowała przepis na piernik staropolski zamiast przełożyć piernik powidłami to zrozumiała ze trzeba powidła dodac do ciasta i wymieszać przed włożeniem do piekarnika
Jak można uratować piernik? Świezo upieczony, twardy jak kamień, córka przyznała sie że dała 1 szklankę zamiast 1litra mleka. A on miał wilgotnieć przez kilka dni, a teraz nie ma z czego, mam teraz płaskie twarde pierniole zamiast piernika Gigi... :-((
Jak można uratować piernik? Świezo upieczony, twardy jak kamień, córka przyznała sie że dała 1 szklankę zamiast 1litra mleka. A on miał wilgotnieć przez kilka dni, a teraz nie ma z czego, mam teraz płaskie twarde pierniole zamiast piernika Gigi... :-((
Miałam cytować, nie dziękować.Może by tak ponakłuwać, nasączyć i zawinąć w folię aluminiowa, żeby wchłonął wilgoć?
Komentarz
Wlasnie skonczylam [piec ostatnia blache piernikow wg IrenyB- REWELACJA!!Strasznie dlugo nam zeszlo to pieczenie i robienie ich bo od 9 rano, ale tak to jest jak robi sie z 4latka, 2latka i niemowlakiem 4tygodniowym..Kuchni jeszcze nie ruszylam bo nie mam sily.
Ale najwazniejsze, ze pierniki sa przepyszne, wprawdze nie ozdabialam ich tylko rozmluconym jajkiem potraktowalam, ale i tak jest good.
Teraz mam pytanko, czy te grubsze pierniki stwardnieja? Bo te cienkie, kiedy ja walkowalam ciasto sa takie akurat, ale te walkowane przez corki sa grubsze i dosc miekkie. Jak je przechowywac by byly kruchsze?
To się nazywa entuzjazm!
Śliczne! Ale kuchareczka jeszcze piękniejsza!
=D> ^:)^
Cudne, te pierwsze to orkiszowe ciasteczka?
zamiast przełożyć piernik powidłami to zrozumiała ze trzeba powidła dodac do ciasta i wymieszać
przed włożeniem do piekarnika
do ciasta też można dodać ze 2 łychy, jak za dużo się doda to może być zakalec
ok, a jak połączyliście ścianki szopki???? no moje sie na lukier nie trzymają (ale to lukier woda +cukier puder)
wilgotne rozpływają się w ustach , ale sie nie kleją , nie kruszą sie
Miałam cytować, nie dziękować.Może by tak ponakłuwać, nasączyć i zawinąć w folię aluminiowa, żeby wchłonął wilgoć?