Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1212224262747

Komentarz

  • Znam przepis na ciasto, które po upieczeniu polewa się gorącym mlekiem. Może zrób tak samo?
  • Trochę naszych świątecznych pierniczków (Twórczość ludowo - dziecięca)

    imageimageimageimageimage
  • edytowano grudnia 2012
    Piernikowa choineczka wiem ... była pyszna  tak jak i inne wspaniałe "Mańkowe" dania :)
  • czy w pudełkach plastikowych z pokrywką do [przechowywania żywności pierniczki dobrze się przechowują?

    tak
    A guzik z pętelką. Zapakowałam w plastykowe pojemniki, a gdy dzieci wyciągnęły wczoraj, by skonsumować, okazało się, że wszystkie pierniki mają dodatkową ozdobę w postaci....zielonego mchu.
    Co zrobiłam nie tak? :(( W ubiegłym roku - w tych samych pojemnikach, z tego samego przepisu były idealne.

    Musiały być niedopieczone czyli zbyt wilgotne i po prostu zapleśniały.
  • Jeszcze pierniczek prezentowy i choinka ubrana w pierniki

    imageimage
  • U nas w domu grasują pierniczkowe gryzonie


    image
  • U nas w domu grasują pierniczkowe gryzonie


    image

    To choinka zgłodniała.Zobacz, nawet ślady igieł zostały.
  • A ja się pochwalę, że moja piernikowa szopka zajęła pierwsze miejsce w parafialnym konkursie szopek !!!

    :D
  • Agnieszka gratulacje. 

    =D>

    Dziś u nas znikneły ostatnie peirniczki:(  

  • u nas po pierniczkach nawet śladu już nie ma, nawet fotki nie zdążyłam pstryknąć

    ale się przyznam do jednej poważnej wpadki przy pieczeniu 
    nie wiem jakim sposobem nie dodałam do ciasta w ogóle jajek (przepis IrenyB)
    ciasto trudno było ugnieść, kiepsko się wałkowało itp.


    ale pierniczki po upieczeniu były smaczne, urosły i zmiękły w puszce
    więc jakby ktoś szukał przepisu bez jajek 
    8-}
    to ten się sprawdza tylko więcej śmietany trzeba dodać
  • edytowano stycznia 2013
    Spóźnione zdjęcia, ale miałam awarię grafiki w kompie:


    image


    imbirowe aniołki (bardzo je lubimy):

    image


    i moje tegoroczne prezenty - świeczniki:


    image
  • Cudne
    Chyba w przyszłym roku też zrobię świeczniki i na prezenty i oczywiście dla nas :)
  • jakie piękne te pierniki, mniam
  • Czy ktoś z Was robił ciasto na pierniczki z mąki bezglutenowej?
  • I dało się je wziąć do ręki? Dało się jeść bez użycia łyżeczki?
  • O, jak fajnie, że temat wypłynął. Ja rozmyślam o pierniczkach od kilku tygodni :D
  • Nie za szybko ?!?!
  • Czy amoniak jest łatwo dostępny?bo ja nigdy nie używałam. Mam już plan-w tym roku robię te leżakujące, z amoniakiem i jak sił starczy to trochę bezmleczko bezjajecznych,bo pamiętam, że dobre były.
  • O ja, to chyba w tym tygodniu zagniotę ciasto...........
    Jeszcze tylko mikołajkowego wątka brakuje :D
  • a u nas jeszcze Irenowe leza.. pachna dobrze ale strach jesc... co mam zrobic.. zeszloroczne..
  • Moje ciasto już na tarasie leżakuje :D
  • czyli to już czas?????? dopiero były wakacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a już Święta????????????????????????
    jesteście szybsi niż wystawy sklepowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • czyli to już czas?????? dopiero były wakacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a już Święta????????????????????????
    jesteście szybsi niż wystawy sklepowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    o ja sobie wypraszam, tu w DE wystawy świąteczne pojawiły się na początku września ;))
    słonce, 28st, my na spacerze a tu święci Mikołajowie, gwiazdki, aniołki i bombki... nie powiem, byłam zaskoczona :D
    no patrz to w Polsce dopiero jak minie 1 listopada i z półek w marketach znicze znikną...to na ich miejsce się pojawią świąteczne ozdoby...no ale jeszcze październik...a tu już o pierniczkach...toż to rok szkolny dopiero ruszył  :-B
  • No coś Ty, w Kauflandzie już jakiś czas temu były mikołaje czekoladowe, a dziś w markecie budowlanym cała gama choinek, bombek itd.
    No ale wracając do meritum, skoro ciasto ma leżeć 6 tygodni, to jakby już czas faktycznie, żeby zdążyć z pieczeniem i ozdabianiem...
  • Mówicie, że to już czas na ciasto piernikowe?! ooo rety, rety... Ale według jakiego przepisu?! :(
  • czyli to już czas?????? dopiero były wakacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! a już Święta????????????????????????
    jesteście szybsi niż wystawy sklepowe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    o ja sobie wypraszam, tu w DE wystawy świąteczne pojawiły się na początku września ;))
    słonce, 28st, my na spacerze a tu święci Mikołajowie, gwiazdki, aniołki i bombki... nie powiem, byłam zaskoczona :D
    no patrz to w Polsce dopiero jak minie 1 listopada i z półek w marketach znicze znikną...to na ich miejsce się pojawią świąteczne ozdoby...no ale jeszcze październik...a tu już o pierniczkach...toż to rok szkolny dopiero ruszył  :-B
    Nie, nie, nie
    Święta w sklepach już są!
    Myślałam, że padnę jak zobaczyłam!
    Toć "teraz" czas zniczy, a tu mikołaje, renifery, bombki ino kolęd w głośnikach brak 
  • no to zacofana jestem..... :-SS      @-)
  • Ktos wie, na ktorej stronie przepis Moniry jest?
    @katarzynamarta pisze priva :)
  • AB
    1 kg mąki

    1/2 litra miodu

    2 szklanki cukru

    1 kostka smalcu

    1/2 szklanki mleka

    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

    3 jajka

    szczypta soli

    1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego osobno:

    imbir

    cynamon

    gałka muszkatałowa

    kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)

    mielone goździki



    W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą

    masę i czekamy.

    Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę

    rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz

    przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by

    wszystkich było pół szklanki.

    Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce, po czym

    miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie

    całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5

    tygodni.

    Wyjmujemy, wałkujemy itd, piecze się 10-15 minut w 180 stopniach.

    Są genialne, a surowe ciasto ma się ochotę wyżerać, właśnie jak Findus.

    @Maciejka, na 1szej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.