Tak sie ociagalam ze zrobieniem ciasta Marceliny..dziś to juz chyba ostatni dzwonek.
Powiedzcie czy do tego przepisu Marceliny ( ze smalcem) mogę wymieszać mąkę pszenna ( tej mam najmniej) mąkę zytnia i orkiszowa razowa? Wyjdą z tego pierniki???
Coś ze mną jest nie teges, bo przeczytałam....Plemniczki...parsknęłam śmiechem, dzieci spojrzały pytająco, ale nie wyjaśniałam im pomyłki. Jak pierniczki, to wiadomo, święta są za pasem.
Agnieszka5 z gryczanej mąki robiłam pizzę i chleb, więc piernik na pewno wyjdzie. Co do pierniczków, to nie pamiętam, jakie było ciasto, czy dało się z nim coś robić. Ale, jesli nie przeszkadzałoby to Tobie, to można zrobić babeczki piernikowe. Przyznaję, ze jak miałam sporo ciasta piernikowego i bokiem mi już pieczenie pierniczków wychodziło, to robiłam babeczki. I nawet bardziej je lubiłam, bo wilgotne i aromatyczne. Można je zrobić w wersji luksusowej dodając do środka trochę powideł śliwkowych.
Wczoraj piekłam pierwszą turę leżakujących. Mniam !!!! Idą do ludzi. Zostało jednak jeszcze sporo ciasta,starczy i dla nas. Ale naprawdę te są przepyszne!!!
Jak na razie nie robie, ale mam swoj przepis, taki ekspresowy wlasnie (nie potrzebuje lezakowania). A na domek wzielabym jakies pierniczki, ktore po upieczeniu sa twarde, a miekna z czasem.
A! Wazne info: lepiej smakuja z maki pelnoziarnistej (zwykle pieke z orkiszu wymieszanego z zytem) niz z bialej. I twierdza tak nawet osoby uczulone na zdrowe zywienie
Komentarz
Powiedzcie czy do tego przepisu Marceliny ( ze smalcem) mogę wymieszać mąkę pszenna ( tej mam najmniej) mąkę zytnia i orkiszowa razowa? Wyjdą z tego pierniki???
pomimo mojej całej miłości do Świąt, nie przeczytam ponad 900 postów o piernikach.
Dajcie proszę jakiś przepis na pierniczki i chatę z piernika, co nie wymaga 6 tygodni leżakowania.
JA swój mam, ale mam ochotę na coś nowego
ciastowo-ciasteczkowe guru moje!
a próbowałaś któryś do chatki z piernika? Bo nie wiem, czy nie musi być jakiś twardszy piernik na to?
Ale naprawdę te są przepyszne!!!
ale ŻADEN przepis z moich wypieków mnie nie zawiódł... To taka baza dla mnie.
a z kwestią smaków bywa różnie choć też lubię korzystać. Podobnie jak z innych blogów.
A Ty Maciejka, które pierniczki robisz??
A na domek wzielabym jakies pierniczki, ktore po upieczeniu sa twarde, a miekna z czasem.
Ps. Jak przepis tajny, to wyślij tylko mi na pw Musimy się trzymać razem jako te, które nie nastawiają pierników półtora miesiąca przed Świętami. :P
100g cukru
3 lyzki miodu
-------------
rozpuscic w garnuszku
po ostudzeniu dodac:
350g maki
1 lyzeczka sody
przyprawy (duzo imbiru, chili, cynamon, mielone gozdziki, galka muszkatalowa, kardamon, no, prawie wszystko )
Piec 12' w 200ºC
A tak na serio, to sa szybkie i dobrze smakuja. Robimy tylko te przez caly sezon pierniczkowy.
1 kg mąki
8 żóltek
3 białka
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 pojemnik śmietany ( 200 g )
3 łyżeczki sody
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu,1 goździków,trochę gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki pieprzu)
( ja biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników,1,łyżeczkę kawy,1/2łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu )
1 kostka margaryny
1 słoik miodu ( 400g )
To taka opcja pośrednia, bo muszą leżakować, ale tylko 24 h.
no, ja daje wlasnie tylko pelnoziarniste, w roznych zestawieniach, albo osobno, tak jak akurat mam.