Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1232426282947

Komentarz

  • Tak sie ociagalam ze zrobieniem ciasta Marceliny..dziś to juz chyba ostatni dzwonek.

    Powiedzcie czy do tego przepisu Marceliny ( ze smalcem) mogę wymieszać mąkę pszenna ( tej mam najmniej) mąkę zytnia i orkiszowa razowa? Wyjdą z tego pierniki???
  • A dobre bedą ? ;)
  • Wiem, że to już nudne, ale:

    czy ktoś robił pierniki z mąki kukurydzianej?
  • albo z gryczanej? ;)
  • no u mnie tych mixów nigdzie nie ma
  • edytowano listopada 2013
    Schar produkty sprzedaje u nas Carrefour na stoiskach ze zdrową żywnością

  • @Agnieszka5
    Jeśli masz w pobliżu Auchan'a to znajdziesz mąki Schara na półce ze zdrowa żywnością.
  • Coś ze mną jest nie teges, bo przeczytałam....Plemniczki...parsknęłam śmiechem, dzieci spojrzały pytająco, ale nie wyjaśniałam im pomyłki. Jak pierniczki, to wiadomo, święta są za pasem.
  • Ja tam mąkę kukurydzianą w jakimś normalnym sklepie kupiłam, Kaufland albo inne Polo.
  • Kochane,

    pomimo mojej całej miłości do Świąt, nie przeczytam ponad 900 postów o piernikach.


    Dajcie proszę jakiś przepis na pierniczki i chatę z piernika, co nie wymaga 6 tygodni leżakowania.

    JA swój mam, ale mam ochotę na coś nowego :)
  • wiadomo - moje wypieki :D

    ciastowo-ciasteczkowe guru moje!
  • @Agnieszka3

    a próbowałaś któryś do chatki z piernika? Bo nie wiem, czy nie musi być jakiś twardszy piernik na to?
  • Agnieszka5 z gryczanej mąki robiłam pizzę i chleb, więc piernik na pewno wyjdzie. Co do pierniczków, to nie pamiętam, jakie było ciasto, czy dało się z nim coś robić. Ale, jesli nie przeszkadzałoby to Tobie, to można zrobić babeczki piernikowe. Przyznaję, ze jak miałam sporo ciasta piernikowego i bokiem mi już pieczenie pierniczków wychodziło, to robiłam babeczki. I nawet bardziej je lubiłam, bo wilgotne i aromatyczne. Można je zrobić w wersji luksusowej dodając do środka trochę powideł śliwkowych.
  • @chabrowa ja tam bardziej wole kwestie smaku. Przepisy wydaja mi sie bardziej wyrafinowane niz w moich wypiekach. Tam czesto za duzo i za slodko.
  • Wczoraj piekłam pierwszą turę leżakujących. Mniam !!!! Idą do ludzi. Zostało jednak jeszcze sporo ciasta,starczy i dla nas.
    Ale naprawdę te są przepyszne!!!
  • @Maciejka

    ale ŻADEN przepis z moich wypieków mnie nie zawiódł... To taka baza dla mnie.

    a z kwestią smaków bywa różnie ;) choć też lubię korzystać. Podobnie jak z innych blogów.

    A Ty Maciejka, które pierniczki robisz??

  • Jak na razie nie robie, ale mam swoj przepis, taki ekspresowy wlasnie (nie potrzebuje lezakowania).
    A na domek wzielabym jakies pierniczki, ktore po upieczeniu sa twarde, a miekna z czasem.
  • No to dawaj ten przepis, a nie się tajniaczysz :P
  • Uff, to musze po moj sekretny zeszyt do kuchni isc...
  • Idź, idź Kochana :) Jakby to był 9 miesiąc to bym nie miała serca Cię wysyłać, a tak... ;)



    Ps. Jak przepis tajny, to wyślij tylko mi na pw :D :D :D Musimy się trzymać razem jako te, które nie nastawiają pierników półtora miesiąca przed Świętami. :P
  • 140g masla
    100g cukru
    3 lyzki miodu
    -------------
    rozpuscic w garnuszku

    po ostudzeniu dodac:
    350g maki
    1 lyzeczka sody
    przyprawy (duzo imbiru, chili, cynamon, mielone gozdziki, galka muszkatalowa, kardamon, no, prawie wszystko ;) )

    Piec 12' w 200ºC
  • Maciejka, to i ja skorzystam bo do szkoły muszę jeszcze zrobić :)
  • Laskawie pozwalam ;)
    A tak na serio, to sa szybkie i dobrze smakuja. Robimy tylko te przez caly sezon pierniczkowy.
  • A! Wazne info: lepiej smakuja z maki pelnoziarnistej (zwykle pieke z orkiszu wymieszanego z zytem) niz z bialej. I twierdza tak nawet osoby uczulone na zdrowe zywienie ;)
  • JA robiłam zawsze takie:





    Składniki

    1 kg mąki
    8 żóltek
    3 białka
    1,5 szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    1 pojemnik śmietany ( 200 g )
    3 łyżeczki sody
    4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu,1 goździków,trochę gałki muszkatołowej,1/2 łyżeczki pieprzu)
    ( ja biorę 2 łyżeczki przyprawy do pierników,1,łyżeczkę kawy,1/2łyżeczki pieprzu i trochę cynamonu )
    1 kostka margaryny
    1 słoik miodu ( 400g )


    To taka opcja pośrednia, bo muszą leżakować, ale tylko 24 h.
  • No to w sobotę pewnie porobimy.
  • A jak dam tylko razową będą ok???
  • Chabrowa te 8 zoltek i 400 g miodu troche mnie przerazaja ;) Ale to taki prawdziwy babciny przepis.
  • A jak dam tylko razową będą ok???

    no, ja daje wlasnie tylko pelnoziarniste, w roznych zestawieniach, albo osobno, tak jak akurat mam.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.