Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1272830323347

Komentarz

  • Najlepsza do tego drewniana palka. Jak nie masz, to i tyl duzej lyzki bedzie ok. Moze by przesiac troche ten cukier przez sitko, zeby grudek nie bylo? No i tego cukru musi byc naprawde duuuuuzo. Chyba szklanka na jedno bialko (czyli gdzies 2-3 lyzki wody/soku).
  • Kolejny dzień pieczemy...
  • ale lukier na białku się nie zepsuje? Bo ten piernik ma trochę postać...
  • Moje miasto piernikowe drugi tydzien stoi i nie smierdzi ;) Nie wydaje mi sie, zeby to sie psuc mialo, po prostu wyschnie. I do sklejania domku bardziej polecam na bialku niz na wodzie, moim zdaniem bardziej klejacy.
  • @Maciejka, a tak łopatologicznie czego i ile będę potrzebować i jak to mieszać?:>
  • 1. Wbijasz jedno bialko do miseczki/ duzego kubka o zaokraglonym dnie. (Zoltko dajesz do lodowki i masz problem, co z nim zrobic ;) )
    2. Sukcesywnie dodajesz do bialka cukier puder i ucierasz. Orientacyjnie gdzies jedna szklanka powinna w to bialko wejsc. Lukier musi byc naprawde gesty, nie lejacy, inaczej nici ze sklejania.
    3. Gotowy lukier najlepiej przelozyc do woreczka, uciac kawaleczek rogu i wyciskac.
  • Woreczki strunowe tu sie sprawdzaja.
  • Do dziewczyn, które robiły szybkie pierniczki z Moich Wypieków:
    Tak się nie robi! Czego nie pisałyście, że te proporcje są na skosztowanie :-S :-)) Właśnie kończymy piec. Wyciągam blachę, pierniczki znikają, kolejna blacha - to samo, i znów to samo... Jutro upiekę z powiększonej co najmniej 4 krotnie porcji, jak dzieci będą jeszcze spały i schowam :D 
  • Ja też dziś piekłam.
    Ale w ogóle poszalałam, bo zrobiłam duże blaty do przełożenia powidłem śliwkowym, wycięłam domek do sklejenia i jeszcze zrobiłam masę małych pierniczków do przystrojenia i zawieszenia na choince. Młoda sobie upatrzyła, że pierniki muszą być, to będą:D

    Ale jestem dumna z siebie!



    a, i mam tylko dwóch wyjadaczy, a się szykują na te moje pierniki równo...
  • Próbowałam trzy przepisy: IrenyB. , "cioci Feli" i jeszcze jakiś trzeci (z kakao).
    Pierniczki Ireny rzeczywiście do zjedzenia od razu. Tyle, że jakoś źle się wałkowały- masa taka mało jednolita wyszła.
    Pozostałe do skruszenia.
  • edytowano grudnia 2013
    Piecze się ostatnia - piąta - blacha.  Po poprzednich pierniczkach śladu nie ma ... a nie, jest ślad - cała kuchnia w okruchach  ;)
  • My też jemy na bieżąco. Bez dekorowania.
    Przynajmniej nie mam kłopotu z lukrem
    ;)
  • No dobra, nie dam rady wsszystkiego upiec. Mam jeszcze całkiem sporo tego ciasta do przerobienia.
    I stąd pytanie- zostawić na tydzień w lodówce czy też lepiej zamrozić?
  • Ja zrobiłam pierniczki z przepisu AniD (pierniczki pełnoziarniste - były w wątku z przepisami AniD) - rewelacja, najlepsze jakie do tej pory jadłam. podejrzewam, że to głównie dzięki mieszance przypraw zaproponowanej przez Anię, a nie gotowej z torebki. Polecam
  • a najlepszy najtanszy i najprostrzy przepis na domek lub szopke? wystarczy nr strony w watku :)
  • Bardzo twarde ciasto po upieczeniu, robię z tego domek

    1 kg mąki
    1/2 kg miodu
    1 szkl cukru
    200 g margaryny
    2 jajka
    1 łyżka kakao
    przyprawa do pierników

    Do mąki dodać stopioną margarynę,resztę składników,zagnieść i do lodówki na 12 godz-to ważne.
    z tego przepisu robilam ciasto na moje miasto
  • jejku jejku jejku! jaj jak zwykle z ręką w nocniku się budzę... ależ mi @Maciejko narobiłaś ochoty na zrobienie takiej chatki, szopki czy miasta całego! Trzeba będzie czekać rok - bo teraz to już dooopa. 
    Ale pierniczki zaraz będę gnieść - te na szybko.
    A ciasto na piernik staropolski na balkonie. I zastanawiam się kiedy upiec,  żeby jednak do Świąt przetrzymało....
  • @natalnika - piękne te Twoje cudeńka :)
  • Uwaga, chwalę się:D

    image
  • Super, nawet wiatrolap jest!
  • Myślałam, że go nie skleję:D dostałam wzór od koleżanki z tym ganeczkiem i przy daszku naszła mnie chwila zwątpienia... ale się udało:D

    P. mówi, że jest "wspaniale asymetryczny". Niech mu będzie:D
  • @Maciejka, a patent z lukrem i woreczkami strunowymi! Czaderski!:D
  • pewnie już za późno, ale przy sklejaniu domku warto "podeprzeć" się suszarką do włosów i patyczkami do szaszłyków ;)

    ale fajny kolorowy:)
  • Z. by mi nie darowała:D Zrobiłam lukier, część z niego pofarbowałam na zielono i niebiesko, a ona do mnie, że brakuje "słonkowego i cielwonego"...;-)
    Tak, używam tych niezdrowych, trujących barwników:P

    i tak się przydał, bo jeszcze małe pierniczki stroiłyśmy.
    image
  • Jest tu gdzieś jakiś przepis bez cukru? 
  • Ja zrobiłam pierniczki z przepisu AniD (pierniczki pełnoziarniste - były w wątku z przepisami AniD) - rewelacja, najlepsze jakie do tej pory jadłam. podejrzewam, że to głównie dzięki mieszance przypraw zaproponowanej przez Anię, a nie gotowej z torebki. Polecam
    a możesz powtórzyć tu przepis? bo nie mogę znaleźć, a obstawiam że są bez jajek i bez mleka - takich szukam :)
  • agnieszka 5 a Ty z czego robilas te swieczniki w zeszlym roku?
  • A ja zakupiłam rękaw kucharski (czy jak to sie zwie), za całe 3 złote! Ma końcóweczki, moze bedzie łatwiej.

    Woreczki strunowe u mnie się nie sprawdziły, popaćkałam tylko wszystko. 
    Doszłam do wniosku, że ładniejsze bez lukru, niż popaćkane. I luz. L-)
  • @beatasb

    ale dlaczego doopa ? :> Ja ciągle mam nadzieję, że się wyrobię :P
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.