Dziś znów upiekłam pierniczki i od razu polukrowałam lukrem z białka. Wyraźnie dzieciom wytłumaczyłam, że tych pierniczków się nie je, bo będę chore z surowego białka Smutno tylko zerkają w ich stronę, ale nie kosztują )
Mam gotowe ciasto z przepisu Ireny B. Niestety, zmodyfikowałam trochę, myśląc, że to nie ma znaczenia...
Wszystko wymieszałam w roztopionym maśle i miodzie (zawsze staropolski piernik tak robię i jest super).
I teraz mam smaczne, ale trudno wałkujące się ciasto - problem w tym, że jest mało elastyczne, kruszy się trochę, po upieczeniu skórka nie jest gładka tylko taka chropowata, z porami. Nie da się cienko wałkować.
@Inka a może do lodówki albo zamrażalnika na chwil kilka?
@Lila robiłam te pierniki z Twojego przepisu - pycha. Po wyjęciu z piekarnika bardzo miekkie, Dopiero później stwardniały, ale i tak dobre. Tylko na wierzchu mi takie popękane wyszły - czy to znaczy ze za długo piekłam? (8')... Idę robić ten piernik kawowy...ciekawa jestem w jakiej blaszce go robiłaś? może jeszcze odpiszesz zanim zaczne piernikowe działania
My upieklismy Marcelinowe tydzien temu zrobiłam z 1,5 porcji. Wyszło ich dużo. 2 ogromne słoje wysokie na 30cm i 2 największe puszki. Minął tydzien i zostało nam niecałe 1,5 słoika... Moja liczna rodzina w liczbie dwóch małych łasuchów wyjada je tak szybko ze za rok robię porcje z przepisu razy 2! Ozdabianie zostawiłam sobie na kilka dni przed świętami ale nie wiem czy to zrobię... Sa tak pyszne bez lukru ze mi ich szkoda!
Marcelina to najlepsze pierniki na świecie! Moja Sasiadka tez tak stwierdziła
A ja chcialam szopke z dziecmi z piernika zrobic, napaczylam sie w ktoryms watku na szopke @Agnieszka5 i sie zawzielam i upoeklam te postacie i nawet elementy do sklejenia szopki- no i same schpdy mam plus mpje dwie lewe rece - scianki mi jakies takie krucche wuszly, jak je polukrowalam i chcialam poprzyklejax do siebie to postawione w zimnym miejscu w domu byly latwym lupem dla moich dwocch panien - zezarly mi baby jedne kedna scianke. Reszte scian polozylam w miejscu niedostepnym dla zarlokow ale sie wziely nie chcialy sklejac i sie polamaly
zostaje mi chyba dwie sciany i podloga i chyba z tego cos sklece - biedny Jezusek pod golym niebem bedzie lezal.
swpja droga zarloki pozarly mi te sciane z lukrem z bialka a potem za chwile pozarly caly obiad...
Aga... jak sobie pomyślę, że mi będą za jakiś czas wszystko wyżerać... Na razie Fela tylko pyta: "gluten ma?" "a jajo ma?" "a krowę ma?" "Ma? To nie mogę. "
My upieklismy Marcelinowe tydzien temu zrobiłam z 1,5 porcji. Wyszło ich dużo. 2 ogromne słoje wysokie na 30cm i 2 największe puszki. Minął tydzien i zostało nam niecałe 1,5 słoika... Moja liczna rodzina w liczbie dwóch małych łasuchów wyjada je tak szybko ze za rok robię porcje z przepisu razy 2! Ozdabianie zostawiłam sobie na kilka dni przed świętami ale nie wiem czy to zrobię... Sa tak pyszne bez lukru ze mi ich szkoda!
Marcelina to najlepsze pierniki na świecie! Moja Sasiadka tez tak stwierdziła
@annabe czy też musiałas podsypywac sporo mąki by ciasto się nie rwało podczas wałkowania? Ilośc jest faktycznie na wielodzietna rodzinę i jeszcze na prezent, ja zrobilam z połowy porcji bo już nie mam w czym ich przechowywać. I smaczne sa bardzo! Tylko nie wiem czy nie będa twarde przez to ze tej maki jeszcze tyle dodałam.
Wydaje mi sie ze nie bedą twarde. Trochę maki podsypywalam ale to ciasto dosc fajnie sie wałkuje. Jest elastyczne i nie lepi sie. Pierniczki moje maja 2 tyg, bardzo miękkie sa zarówno te co leżą w puszce jak i te co leżały na wierzchu. I po 2 tyg sa tak samo idealnie miękkie jak w dniu pieczenia! Idealne pierniczki
No Ty bardziej znerwicowana niż ja w takim razie Ja bym już zrobiła,ale mój zdrowy rozsądek mi podpowiada,że to schiza, ale już mocno tupię wewn. stópkami LOL
Robiłam w tamtym roku leżakujący 6 tygodni piernik staropolski ... był przeeeepyszny. Polecam! W tym roku, jest to obowiązkowo pierwszy punkt na liście (której nie mam jeszcze oczywiście) rzeczy do zrobienia na Święta. Już niedługo
Komentarz
Idę robić ten piernik kawowy...ciekawa jestem w jakiej blaszce go robiłaś? może jeszcze odpiszesz zanim zaczne piernikowe działania
no coś muszę z rękami zrobić
Ozdabianie zostawiłam sobie na kilka dni przed świętami ale nie wiem czy to zrobię... Sa tak pyszne bez lukru ze mi ich szkoda!
Marcelina to najlepsze pierniki na świecie! Moja Sasiadka tez tak stwierdziła
Na razie Fela tylko pyta: "gluten ma?" "a jajo ma?" "a krowę ma?" "Ma? To nie mogę. "
Idealne pierniczki
Ja bym już zrobiła,ale mój zdrowy rozsądek mi podpowiada,że to schiza, ale już mocno tupię wewn. stópkami LOL