Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1293032343547

Komentarz

  • edytowano grudnia 2013
    dobra wkurzylam sie... nie umiem zrobic rozka z pergaminu!... nie chce do swiat siedziec tylko nad piernikami... help..

    edit : AB ze ladniejszy to wim ale ktory lepiej trzyma?z wrzatku czy bialek a moze gliceryny dodac ;)
  • Dziś znów upiekłam pierniczki i od razu polukrowałam lukrem z białka. Wyraźnie dzieciom wytłumaczyłam, że tych pierniczków się nie je, bo będę chore z surowego białka  :D Smutno tylko zerkają w ich stronę, ale nie kosztują  :)
  • Dziewczyny! Ratunku!
    Mam gotowe ciasto z przepisu Ireny B. Niestety, zmodyfikowałam trochę, myśląc, że to nie ma znaczenia... 
    Wszystko wymieszałam w roztopionym maśle i miodzie (zawsze staropolski piernik tak robię i jest super).
    I teraz mam smaczne, ale trudno wałkujące się ciasto - problem w tym, że jest mało elastyczne, kruszy się trochę, po upieczeniu skórka nie jest gładka tylko taka chropowata, z porami. Nie da się cienko wałkować.
    Co robić? Jak żyć? 
    Śmietany dodać? Masła?
    Mężowi wałek wręczyć jak wróci?
    Ktoś ma jakiś pomysł?
  • utoczyć kulki i upiec ( o ile chcą się sklejać)
  • One się pieką i są smaczne - tylko grube dosyć i niezbyt, hmm.. urodziwe.
  • @Inka a może do lodówki albo zamrażalnika na chwil kilka? :)

    @Lila robiłam te pierniki z Twojego przepisu - pycha. Po wyjęciu z piekarnika bardzo miekkie, Dopiero później stwardniały, ale i tak dobre. Tylko na wierzchu mi takie popękane wyszły - czy to znaczy ze za długo piekłam? (8')...
    Idę robić ten piernik kawowy...ciekawa jestem w jakiej blaszce go robiłaś? :) może jeszcze odpiszesz zanim zaczne piernikowe działania ;)
  • a ten kawowy można upiec dzisiaj? do świąt będzie odpowiedni czy za wcześnie?

    no coś muszę z rękami zrobić :D
  • @uJa jak nie będzie Was kusiło przed Świętami jeszcze to pewnie i można :) ja piekę na jutro ;p
  • a no właśnie, pewnie upiekę i sama zjem :D a do świąt zostaną okruszki
  • A jedz, jedz! Ciężarnym sie nie żałuje... ;)
  • Jak mi się ciasto kruszyło dodałam miodu póół szklanki i już było super.
  • My upieklismy Marcelinowe tydzien temu :) zrobiłam z 1,5 porcji. Wyszło ich dużo. 2 ogromne słoje wysokie na 30cm i 2 największe puszki. Minął tydzien i zostało nam niecałe 1,5 słoika... Moja liczna rodzina ;) w liczbie dwóch małych łasuchów wyjada je tak szybko ze za rok robię porcje z przepisu razy 2!
    Ozdabianie zostawiłam sobie na kilka dni przed świętami ale nie wiem czy to zrobię... Sa tak pyszne bez lukru ze mi ich szkoda! :)

    Marcelina to najlepsze pierniki na świecie! Moja Sasiadka tez tak stwierdziła :)
  • A ja chcialam szopke z dziecmi z piernika zrobic, napaczylam sie w ktoryms watku na szopke @Agnieszka5 i sie zawzielam i upoeklam te postacie i nawet elementy do sklejenia szopki- no i same schpdy mam plus mpje dwie lewe rece - scianki mi jakies takie krucche wuszly, jak je polukrowalam i chcialam poprzyklejax do siebie to postawione w zimnym miejscu w domu byly latwym lupem dla moich dwocch panien - zezarly mi baby jedne kedna scianke. Reszte scian polozylam w miejscu niedostepnym dla zarlokow ale sie wziely nie chcialy sklejac i sie polamaly
    zostaje mi chyba dwie sciany i podloga i chyba z tego cos sklece - biedny Jezusek pod golym niebem bedzie lezal.
    swpja droga zarloki pozarly mi te sciane z lukrem z bialka a potem za chwile pozarly caly obiad...
  • Aga... jak sobie pomyślę, że mi będą za jakiś czas wszystko wyżerać...
    Na razie Fela tylko pyta: "gluten ma?" "a jajo ma?" "a krowę ma?" "Ma? To nie mogę. "
  • My upieklismy Marcelinowe tydzien temu :) zrobiłam z 1,5 porcji. Wyszło ich dużo. 2 ogromne słoje wysokie na 30cm i 2 największe puszki. Minął tydzien i zostało nam niecałe 1,5 słoika... Moja liczna rodzina ;) w liczbie dwóch małych łasuchów wyjada je tak szybko ze za rok robię porcje z przepisu razy 2!
    Ozdabianie zostawiłam sobie na kilka dni przed świętami ale nie wiem czy to zrobię... Sa tak pyszne bez lukru ze mi ich szkoda! :)

    Marcelina to najlepsze pierniki na świecie! Moja Sasiadka tez tak stwierdziła :)
    @annabe czy też musiałas podsypywac sporo mąki by ciasto się nie rwało podczas wałkowania? Ilośc jest faktycznie na wielodzietna rodzinę i jeszcze na prezent, ja zrobilam z połowy porcji bo już nie mam w czym ich  przechowywać. I smaczne sa bardzo!  Tylko nie wiem czy nie będa twarde przez to ze tej maki jeszcze tyle dodałam.
  • Wydaje mi sie ze nie bedą twarde. Trochę maki podsypywalam ale to ciasto dosc fajnie sie wałkuje. Jest elastyczne i nie lepi sie. Pierniczki moje maja 2 tyg, bardzo miękkie sa zarówno te co leżą w puszce jak i te co leżały na wierzchu. I po 2 tyg sa tak samo idealnie miękkie jak w dniu pieczenia! :)
    Idealne pierniczki :)
  • papa wątku,do zobaczenia za rok ;)
  • A cooooooooooo mi tam, ja tam pewnie nie wytrzymam i niedługo zrobię to ciasto leżakujące,ponoć im dłużej leży, tym lepiej :D
  • A chodz na pw! 
  • No Ty bardziej znerwicowana niż ja w takim razie :D
    Ja bym już zrobiła,ale mój zdrowy rozsądek mi podpowiada,że to schiza, ale już mocno tupię wewn. stópkami LOL
  • I mam zamiar spróbować ten piernik na piwie, który Lila reklamowała.
  • Podbijam, przepis na pierniki 6 tygodniowe w pierwszym poście Marceliny na stronie 1 niniejszego wątku
  • No to ja się właśnie biorę za ciasto na te leżakujące-już trzeci rok je robię :)
  • edytowano listopada 2014
    Robiłam w tamtym roku leżakujący 6 tygodni piernik staropolski ... był przeeeepyszny. Polecam!  W tym roku, jest to obowiązkowo pierwszy punkt na liście (której nie mam jeszcze oczywiście)  rzeczy do zrobienia na Święta. Już niedługo :)


  • Ja w tym roku oprócz leżakujących jeszcze się szykuję na ten z piwem od @Lila.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.