Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1303133353647

Komentarz

  • Ja tradycyjnie robię leżakujące z przepisu Marceliny. Wg mnie są najlepsze. Już 3 rok będę je robić :) 
    Ciasto nastawię w przyszłym tygodniu  8->
  • @camille rzuć przepis! 
  • dziś zagniotłam piernik Marceliny.
  • Im szybciej tym lepiej, ja wczesniej gniotlam zaraz po Wszystkich Świętych ale w tym roku jeszcze tego nie zrobiłam.. Dziś mam zamiar. Musi leżakowac bodajże od 3 tyg do 6.
  • No moje ciasto już kilka tygodni leży, boję się,że jak za szybko upiekę, to pierniczki do Świąt nie dotrwają..............
  • leżakuje w temperaturze pokojowej czy w lodówce ? - jutro mam zamiar zagnieść
  • @matka6 leżakują w lodówce, a przepis na początku wątka był
  • edytowano listopada 2014
    W tym wątku tak cieplutko.
  • a przepis na leżakujący piernik Basji gdzie znajdę? może w końcu w tym roku zrobię :D
  • Dziewczyny pytanie mam.. czy jest jakiś przepis na pierniczki, w którym nie trzeba używać masła, śmietany, margaryny??? Pliiiiis czy ktoś mnie poratuje? :( Tak sie nastawiłam na pierniczki w tym roku, zrobić takie mogę, ale ich nie zjem.. albo zjem a moja młoda będzie zwracać dalej niż widzi...
  • w Marcelinowym na pierwszej stronie jest smalec, mleko tez jest, ale to spokojnie mozna zastąpić roślinnym.
  • Ale Marcelinowe muszą leżakować, a na to dużo czasu nie ma :)
  • Pisała, że 4 tygodnie, ale że 3, a nawet dwa też ok, a Ty je musisz mieć już? 
    Ja dopiero jutro wysyłam męża po smalec. :D zdążą dojrzeć. ;)
  • @Anulcia, a margaryna zupełnie bezmleczna też odpada? Bo Tortowa z Biedronki nie ma w składzie nic mlecznego (żadnej serwatki, białek mleka itp.).
  • oooo o czymś takim nie wiedziałam ;) Dziękuję @Hania!!
  • ale tak się ta margaryna nazywa - tortowa?
  • Tak - Tortowa. Jak swego czasu byłam na bezmlecznej diecie, to była to jedyna margaryna, jaką znalazłam bez śladów mleka. Ale sprawdź jeszcze, bo może się od tego czasu coś zmieniło.
  • Może olej kokosowy by się nadał :/
  • U nas już pierwsza tura leżakujących dziś upieczona. Ciasta jeszcze połowa została :)
    MArysia miała radochę(ja trochę mniał jak mi narozwalała w kuchni)
    :-\"
  • dzieki za podbicie...robie te szfeckie i jestem podminowana.... mam rozpuszczone w garnku plyny i sie zastanawiam czy to rzeczywiscie pol litra miodu dalam czy za malo alboza duzo....
    mam przyprawy w szklance... nie dodalam jeszcze gozdzikow bo musze zmieli albo kupic zmielone a juz mam prawie pelna szklanke...

    mam dodac te fabryczne tez rzeczywiscie? tam w skladzie jest cukier cynamon gozdziki kakao kolendra ziele angielskie i galka... czyli polowa zdublowanych...
  • PROSZE POMOZCIE... robie Marcelinowe..ciasto wyszlo mi troche rzadkie...tzn. geste ale jednak nie ma mowy o zarabianiu... wymieszane jest i ciezko sie miesza ale jednak ma charakter gipsu plynnego... dosypywac maki? moze dalam troche za cieple ciekle skladniki? czekac az samo zgestenieje?takie wystawiac? heeelp
  • Moje wyszło raczej gęste, ale u nas w domu chłodno. Może na początek poczekaj, aż wystygnie całkiem? 

  • AB posluchalam telefonicznie bo sprawa naglaca byla i poszlo takie gesto-rzadkie na balkon..
  • edytowano grudnia 2014
    I dobrze, jak sie będzie źle zachowywać za czas lezakowania, to najwyżej wtedy mąki podsypiesz. Powodzenia! 
  • Mafja, może być takie rzadkawe. Gęstnieje w trakcie leżakowania.

  • TAk jest, Marcelinowe zawsze wychodzi rzadka breja, jak leży na balkonie to tężeje, chociaż potem jak sie ociepla to faktycznie coraz gorzej sie wyrabia - dlatego garnek w czasie wyrabiania pierniczkow mam cały czas w lodówce, i wyciągam po troche na bieżąco.
    To najlepsze ciasto ever. W tym roku bedzie mi lezakowac 4 tygodnie - mam nadzieje, ze wyjdą boskie :)

    Swoja drogą, @Marcelina jestes tu sławniejsza od duetu Pettsona i Findusa - zdetronizowałaś ich, i pierniczki są teraz Twojego imienia ;)

  • Pomóżcie znaleźć przepis autorstwa by @IrenaB i @Marcelina oraz @Lila!
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.