Im szybciej tym lepiej, ja wczesniej gniotlam zaraz po Wszystkich Świętych ale w tym roku jeszcze tego nie zrobiłam.. Dziś mam zamiar. Musi leżakowac bodajże od 3 tyg do 6.
Dziewczyny pytanie mam.. czy jest jakiś przepis na pierniczki, w którym nie trzeba używać masła, śmietany, margaryny??? Pliiiiis czy ktoś mnie poratuje? Tak sie nastawiłam na pierniczki w tym roku, zrobić takie mogę, ale ich nie zjem.. albo zjem a moja młoda będzie zwracać dalej niż widzi...
Tak - Tortowa. Jak swego czasu byłam na bezmlecznej diecie, to była to jedyna margaryna, jaką znalazłam bez śladów mleka. Ale sprawdź jeszcze, bo może się od tego czasu coś zmieniło.
U nas już pierwsza tura leżakujących dziś upieczona. Ciasta jeszcze połowa została MArysia miała radochę(ja trochę mniał jak mi narozwalała w kuchni) :-\"
dzieki za podbicie...robie te szfeckie i jestem podminowana.... mam rozpuszczone w garnku plyny i sie zastanawiam czy to rzeczywiscie pol litra miodu dalam czy za malo alboza duzo.... mam przyprawy w szklance... nie dodalam jeszcze gozdzikow bo musze zmieli albo kupic zmielone a juz mam prawie pelna szklanke...
mam dodac te fabryczne tez rzeczywiscie? tam w skladzie jest cukier cynamon gozdziki kakao kolendra ziele angielskie i galka... czyli polowa zdublowanych...
PROSZE POMOZCIE... robie Marcelinowe..ciasto wyszlo mi troche rzadkie...tzn. geste ale jednak nie ma mowy o zarabianiu... wymieszane jest i ciezko sie miesza ale jednak ma charakter gipsu plynnego... dosypywac maki? moze dalam troche za cieple ciekle skladniki? czekac az samo zgestenieje?takie wystawiac? heeelp
TAk jest, Marcelinowe zawsze wychodzi rzadka breja, jak leży na balkonie to tężeje, chociaż potem jak sie ociepla to faktycznie coraz gorzej sie wyrabia - dlatego garnek w czasie wyrabiania pierniczkow mam cały czas w lodówce, i wyciągam po troche na bieżąco. To najlepsze ciasto ever. W tym roku bedzie mi lezakowac 4 tygodnie - mam nadzieje, ze wyjdą boskie
Swoja drogą, @Marcelina jestes tu sławniejsza od duetu Pettsona i Findusa - zdetronizowałaś ich, i pierniczki są teraz Twojego imienia
Komentarz
Ciasto nastawię w przyszłym tygodniu 8->
http://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski
MArysia miała radochę(ja trochę mniał jak mi narozwalała w kuchni)
:-\"
mam przyprawy w szklance... nie dodalam jeszcze gozdzikow bo musze zmieli albo kupic zmielone a juz mam prawie pelna szklanke...
mam dodac te fabryczne tez rzeczywiscie? tam w skladzie jest cukier cynamon gozdziki kakao kolendra ziele angielskie i galka... czyli polowa zdublowanych...
To najlepsze ciasto ever. W tym roku bedzie mi lezakowac 4 tygodnie - mam nadzieje, ze wyjdą boskie
Swoja drogą, @Marcelina jestes tu sławniejsza od duetu Pettsona i Findusa - zdetronizowałaś ich, i pierniczki są teraz Twojego imienia