Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1282931333447

Komentarz

  • Ja zrobiłam pierniczki z przepisu AniD (pierniczki pełnoziarniste - były w wątku z przepisami AniD) - rewelacja, najlepsze jakie do tej pory jadłam. podejrzewam, że to głównie dzięki mieszance przypraw zaproponowanej przez Anię, a nie gotowej z torebki. Polecam

    podaj proszę ten przepis
  • ja dotychczas skrzetnie omijałam ten wątek..udajac,że do świat jeszcze hoho!

    ale w  koncu...
    no, nie ma się co oszukiwać;).
    lukier kupiłam i dzieci czekają.

    @Lila- czy cisto w Towjego przepisu  to nic nie musi odstawac i czekać?

    zdąze jeszcze?
  • no cóż okazało się że z foremek zostały tylko : króliki, ptaszki i pisanki :D:D

    więc zrobiłyśmy lebkuchen i pierniczki brukowce z moich wypieków :) ukulałam się ich 3 blachy :)

    ale wam zazdroszczę dużych dzieci :)
  • agnieszka 5 a Ty z czego robilas te swieczniki w zeszlym roku?

    A nie mam pojęcia ;)

    Albo przepis Marceliny albo IrenyB.
  • edytowano grudnia 2013
    @chabrowa bo to przeraża mnie konstrukcyjnie :) wiesz... ja potrzebuję dłuższych przygotowań do tego typu aktywności ;p ale jutro będą pierniczki z przepisu Maciejki i jeszcze jakieś... może IrenyB... potem porównamy ;) ciekawe czy moje Panienki zechcą coś wykroić i nie wyprowadzą mojej cierpliwości w pole... ech :) 
  • @chabrowa bo to przeraża mnie konstrukcyjnie :) wiesz... ja potrzebuję dłuższych przygotowań do tego typu aktywności ;p ale jutro będą pierniczki z przepisu Marsjanki i jeszcze jakieś... może IrenyB... potem porównamy ;) ciekawe czy moje Panienki zechcą coś wykroić i nie wyprowadzą mojej cierpliwości w pole... ech :) 
    nerwosol sobie wcześniej łyknij ;)

    żeby nie było że nie ostrzegałam

    mi udało się wrzasnąć tylko dwa razy, raz jak do gorącego miodu z masłem wrzucała całą kostkę margaryny, a drugi raz jak ją rozciapywała po blacie, buzi, rękach, bluzce i lodówce ! ;)
  • Bardzo proszę - przepis na pierniczki pełnoziarniste AniD. Zrobiłam z jednej porcji ciasta i gdybym części od razu nie schowała, to dzieci pożarłyby wszystko. Zatem przygotowałam kolejne 2 porcje ciasta - może wystarczy do Wigilii :-)

    Pierniczki pełnoziarniste

    2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

    1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej

    40 dag syropu słodowego lub miodu

    1 szklanka wody

    1/2 szklanki oleju

    1 czubata łyżeczka sody

    szczypta soli

    1 łyżeczka ziela angielskiego

    1 czubata łyżeczka goździków

    1 łyżeczka kolendry

    2 łyżki cynamonu

    1 czubata łyżeczka imbiru

    1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

    1 łyżka kardamonu

    1/2 łyżeczki kurkumy



    Zemleć w młynku do kawy lub blenderze ziele angielskie z
    goździkami i kolendrą. Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól,
    zmielone ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i
    kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać olej, wodę i
    zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche składniki, zamieszać. Mieszać
    drewnianą łyżką do dokładnego połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez
    chwilę ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień
    (może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed wałkowaniem ciasto powinno
    osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy jest plastyczne). Wycinać pierniczki,
    układać na posypanej maką blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od
    kilku do kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).

    Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się
    spiekają w piecyku i mogą być twarde.
    Smacznego!
  • zrobiłam pierniczki - ale ciężko było. Po pierwsze ciasto (przepis Maciejki) było kruche. Niby na ręce w porządku, ale żeby rozwałkować i potem jeszcze wziąć CAŁEGO pierniczka to nie dało rady...dodałam trochę oleju... a potem wykrawałam całkiem grube pierniki i jakoś to poszło. Wiem tylko, że albo moje Dziewczyny za małe na prace kulinarne z mamą albo ja w ogóle nie jestem przystosowana do gotowania z dziećmi... ;/
    Może wieczorem zrobię kolejną porcję - tym razem inny przepis ;) trzeba znaleźć coś dla siebie ;D
  • To ja oficjalnie odwoluje ten przepis!!! ;) Nie wiem dlaczego Wam nie wychodzi, bo mi zawsze...
  • @beatasb, jak na moje rozeznanie, podwójnie za małe :)
  • @Skatarzyna - dzięki za pocieszenie ;) ps. obcięłaś włosy??? :) ładnie ;)
  • @Maciejko a może Ty jakoś specyficznie (długo/krótko/mocno/słabo...) wyrabiasz to ciasto? Albo musisz nam zrobić warsztaty z pieczenia TYCH pierników :)
  • @Maciejka

    a z tych proporcji wyszło Ci jedno miasto?
  • @chabrowa z tych proporcji to gdzies 2,5 miasta by wyszlo ;) No nie wiem dokladnie, ale bylo go duzo, dalam rade jeszcze sporo pierniczkow na choinke i girlandy upiec. Ale jak wezmiesz z polowy to na pewno wystarczy.
  • W przepisie Maciejki kluczowe jest schłodzenie ciasta w lodówce.
  • @Maciejka

    a to super

    Bo planuję właśnie 2 miasta - co się będę rozdrabniać  ;)
  • edytowano grudnia 2013
    Pierniczki last minute 
    (bez wałkowania, wycinania i lukrowania), ale pyszne i mięciutkie od razu (niestety, bo da się od razu wszystko zjeść)

    Własnie zrobiłam i muszę ich pilnować...

    450 g suchych bułek maślanych, ok. 10 szt. mi wyszło (zmielone);
    500 g zmielonych orzechów (w przepisie są laskowe, ja dałam mieszankę);
    700 g cukru (dałam mniej i pomieszałam z brązowym)-i nadal sa bardzo słodkie;
    10 g kardamonu (ja dałam pół);
    7,5 g amoniaku (dałam sodę+ łyżke miodu, bo nie miałam);
    przyprawa piernikowa wg uznania;
    250 g mąki;
    20 g cynamonu
    3 jajka
    150 g bakalii owocowych - rodzynki, morele, sliwki .... (zmielone);
    woda wg potrzeby (u mnie wyszło ok. 1 szkl.)

    Wszystko wymieszać, dodając wodę (do pożadanej konsystencji). Wg przepisu nakładać na krążek z opłatka, 5 cm  (mam z Niemiec-back-oblaten), ale bezposrednio na pergaminie tez sie udaje i nie przykleja. Spłaszczyć zwilzona dłonią. Lekko wyrastaja, więc nie nakładac zbyt blisko.
     180 st C, 15-20 min.

    Mnie wyszło z tego przepisu ok. 150 krążków. 

    E; moje pierniczki, z prawami autorskimi... ;)
  • To są migdały? Że też Ci się chciało na 150 układać je tak równiutko...
  • ;)) To nie moje...Wstawiłam poglądowo. Zaraz wrzucę oryginał (bez migdałów, bo moja dziatwa nie toleruje żadnych bakali...chyba, ze zmielone ;) )
  • edytowano grudnia 2013
    balum, to w zasadzie bardziej ekonomiczna wersja norymberskich (bo tam same orzechy mielone, bez bulek). Ale bardzo ladnie Ci wyszly!
    E: doczytalam, ze to nie Twoje..
  • Teraz juz moje! :) Też ładne...?.Przejęta szybkim przepisem, nie wpadłam na pomysł, żeby coś na nich ułozyć. W przyszłym roku sie poprawię! I szukając fotki w necie znalazłam, że to jakis odłam  oryginalnych...
  • edytowano grudnia 2013
    Ladne. No i gwiazdki z pomaranczy ladne!. Zupelnie o nich zapomnialam, chyba jeszcze zrobie. 
    Ha, ha, juz po meza dzwonie, zeby mi pomarancze kupil 
  • edytowano grudnia 2013
    @Maciejka

    to ciasto na domek/miasto to bez sody?
  • Robilam dokladnie wg przepisu, czyli bez.
  • edytowano grudnia 2013
    zrobilam Ireny B i wyszly zupelnie inne niz zeszloroczne... wtedy zrobilam za cienkie i wyszlo milion herbatnikow a nie duzo pierniczkow... co prawda zazdroszcze Wam rodzinnej rozrywki, bo Fa dosc szybko sie znudzila i dwie godziny sama wojowalam... teraz dekorowanie przede mna... w ubieglym roku zajelo mi to 200 godzin... co zrobic zeby bylo latwo szybko i przyjemnie? jakie proporcje do lukru?  ma on takze za zadanie skleic elementy eksperymentalnego domku- swiecznika.... 

    edit: czym ten lukier klasc zeby byl tak cienko ladnie... pedzlem jakims? 
  • jeszcze raz polecę instrukcję lukrowania pierczników, według mnie najlepsza w necie ( i sprawdzona):
    http://namiotle.pl/4567/foto-kurs-lukrowania-pierników/
  • tylko zamiast papierowej tutki używałam woreczka strunowego ze ściętym rogiem
  • edytowano grudnia 2013
    Ja wczoraj uprzatnelam ostatnia szafke w kuchni i co tam znalazlam: rozne foremki do pierniczkow, stempelki, literki.... 8-X Zupelnie o nich zapomnialam, a juz dawno po piernikowaniu jestem (z kilkoma starymi foremkami, chlip, chlip).
  • czyli cukier puder i woda najlepiej? bo bialko tez mam jak cos... i cytryne nawet..
  • My wczoraj też piekliśmy-te Lili:)

    Szybko, ciasto super do wałkowania.
    Dodalismy jeszcze orzeszki do niektórych.
    Wyszły bardzo w porządku.

    Dzieciaki dzis wzieły na szkolne wigilie a ja z M. zrobiłyśmy częśc do domu dzisiaj.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.