Ja zrobiłam pierniczki z przepisu AniD (pierniczki pełnoziarniste - były w wątku z przepisami AniD) - rewelacja, najlepsze jakie do tej pory jadłam. podejrzewam, że to głównie dzięki mieszance przypraw zaproponowanej przez Anię, a nie gotowej z torebki. Polecam
@chabrowa bo to przeraża mnie konstrukcyjnie wiesz... ja potrzebuję dłuższych przygotowań do tego typu aktywności ;p ale jutro będą pierniczki z przepisu Maciejki i jeszcze jakieś... może IrenyB... potem porównamy ciekawe czy moje Panienki zechcą coś wykroić i nie wyprowadzą mojej cierpliwości w pole... ech
@chabrowa bo to przeraża mnie konstrukcyjnie wiesz... ja potrzebuję dłuższych przygotowań do tego typu aktywności ;p ale jutro będą pierniczki z przepisu Marsjanki i jeszcze jakieś... może IrenyB... potem porównamy ciekawe czy moje Panienki zechcą coś wykroić i nie wyprowadzą mojej cierpliwości w pole... ech
nerwosol sobie wcześniej łyknij
żeby nie było że nie ostrzegałam
mi udało się wrzasnąć tylko dwa razy, raz jak do gorącego miodu z masłem wrzucała całą kostkę margaryny, a drugi raz jak ją rozciapywała po blacie, buzi, rękach, bluzce i lodówce !
Bardzo proszę - przepis na pierniczki pełnoziarniste AniD. Zrobiłam z jednej porcji ciasta i gdybym części od razu nie schowała, to dzieci pożarłyby wszystko. Zatem przygotowałam kolejne 2 porcje ciasta - może wystarczy do Wigilii :-)
Pierniczki pełnoziarniste
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
40 dag syropu słodowego lub miodu
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka goździków
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
Zemleć w młynku do kawy lub blenderze ziele angielskie z goździkami i kolendrą. Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól, zmielone ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać olej, wodę i zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche składniki, zamieszać. Mieszać drewnianą łyżką do dokładnego połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez chwilę ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień (może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed wałkowaniem ciasto powinno osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy jest plastyczne). Wycinać pierniczki, układać na posypanej maką blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od kilku do kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).
Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się spiekają w piecyku i mogą być twarde. Smacznego!
zrobiłam pierniczki - ale ciężko było. Po pierwsze ciasto (przepis Maciejki) było kruche. Niby na ręce w porządku, ale żeby rozwałkować i potem jeszcze wziąć CAŁEGO pierniczka to nie dało rady...dodałam trochę oleju... a potem wykrawałam całkiem grube pierniki i jakoś to poszło. Wiem tylko, że albo moje Dziewczyny za małe na prace kulinarne z mamą albo ja w ogóle nie jestem przystosowana do gotowania z dziećmi... ;/
Może wieczorem zrobię kolejną porcję - tym razem inny przepis trzeba znaleźć coś dla siebie ;D
@chabrowa z tych proporcji to gdzies 2,5 miasta by wyszlo No nie wiem dokladnie, ale bylo go duzo, dalam rade jeszcze sporo pierniczkow na choinke i girlandy upiec. Ale jak wezmiesz z polowy to na pewno wystarczy.
(bez wałkowania, wycinania i lukrowania), ale pyszne i mięciutkie od razu (niestety, bo da się od razu wszystko zjeść)
Własnie zrobiłam i muszę ich pilnować...
450 g suchych bułek maślanych, ok. 10 szt. mi wyszło (zmielone);
500 g zmielonych orzechów (w przepisie są laskowe, ja dałam mieszankę);
700 g cukru (dałam mniej i pomieszałam z brązowym)-i nadal sa bardzo słodkie;
10 g kardamonu (ja dałam pół);
7,5 g amoniaku (dałam sodę+ łyżke miodu, bo nie miałam);
przyprawa piernikowa wg uznania;
250 g mąki;
20 g cynamonu
3 jajka
150 g bakalii owocowych - rodzynki, morele, sliwki .... (zmielone);
woda wg potrzeby (u mnie wyszło ok. 1 szkl.)
Wszystko wymieszać, dodając wodę (do pożadanej konsystencji). Wg przepisu nakładać na krążek z opłatka, 5 cm (mam z Niemiec-back-oblaten), ale bezposrednio na pergaminie tez sie udaje i nie przykleja. Spłaszczyć zwilzona dłonią. Lekko wyrastaja, więc nie nakładac zbyt blisko.
Teraz juz moje! Też ładne...?.Przejęta szybkim przepisem, nie wpadłam na pomysł, żeby coś na nich ułozyć. W przyszłym roku sie poprawię! I szukając fotki w necie znalazłam, że to jakis odłam oryginalnych...
zrobilam Ireny B i wyszly zupelnie inne niz zeszloroczne... wtedy zrobilam za cienkie i wyszlo milion herbatnikow a nie duzo pierniczkow... co prawda zazdroszcze Wam rodzinnej rozrywki, bo Fa dosc szybko sie znudzila i dwie godziny sama wojowalam... teraz dekorowanie przede mna... w ubieglym roku zajelo mi to 200 godzin... co zrobic zeby bylo latwo szybko i przyjemnie? jakie proporcje do lukru? ma on takze za zadanie skleic elementy eksperymentalnego domku- swiecznika....
edit: czym ten lukier klasc zeby byl tak cienko ladnie... pedzlem jakims?
Ja wczoraj uprzatnelam ostatnia szafke w kuchni i co tam znalazlam: rozne foremki do pierniczkow, stempelki, literki.... 8-X Zupelnie o nich zapomnialam, a juz dawno po piernikowaniu jestem (z kilkoma starymi foremkami, chlip, chlip).
Komentarz
podaj proszę ten przepis
ale w koncu...
no, nie ma się co oszukiwać;).
lukier kupiłam i dzieci czekają.
@Lila- czy cisto w Towjego przepisu to nic nie musi odstawac i czekać?
zdąze jeszcze?
więc zrobiłyśmy lebkuchen i pierniczki brukowce z moich wypieków ukulałam się ich 3 blachy
ale wam zazdroszczę dużych dzieci
A nie mam pojęcia
Albo przepis Marceliny albo IrenyB.
żeby nie było że nie ostrzegałam
mi udało się wrzasnąć tylko dwa razy, raz jak do gorącego miodu z masłem wrzucała całą kostkę margaryny, a drugi raz jak ją rozciapywała po blacie, buzi, rękach, bluzce i lodówce !
Pierniczki pełnoziarniste
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
40 dag syropu słodowego lub miodu
1 szklanka wody
1/2 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka goździków
1 łyżeczka kolendry
2 łyżki cynamonu
1 czubata łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 łyżka kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
Zemleć w młynku do kawy lub blenderze ziele angielskie z
goździkami i kolendrą. Wymieszać w misce mąkę pszenną, żytnią, sodę, sól,
zmielone ziele z goździkami, kolendrą, cynamon, imbir, gałkę, kardamon i
kurkumę. Rozpuścić w garnku syrop słodowy (lub miód), dodać olej, wodę i
zagotować. Do wrzątku dodać wymieszane suche składniki, zamieszać. Mieszać
drewnianą łyżką do dokładnego połączenia składników. Wystudzić i wyrabiać przez
chwilę ciasto. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 dzień
(może leżakować w lodówce kilka tygodni). Przed wałkowaniem ciasto powinno
osiągnąć temperaturę pokojową (wtedy jest plastyczne). Wycinać pierniczki,
układać na posypanej maką blaszce i piec w piecyku nagrzanym do temp. 180°C od
kilku do kilkunastu minut (w zależności od grubości pierniczków).
Smaczniejsze są grubsze pierniczki. Cienkie szybko się
spiekają w piecyku i mogą być twarde.
Smacznego!
a z tych proporcji wyszło Ci jedno miasto?
a to super
Bo planuję właśnie 2 miasta - co się będę rozdrabniać
to ciasto na domek/miasto to bez sody?
http://namiotle.pl/4567/foto-kurs-lukrowania-pierników/
Szybko, ciasto super do wałkowania.
Dodalismy jeszcze orzeszki do niektórych.
Wyszły bardzo w porządku.
Dzieciaki dzis wzieły na szkolne wigilie a ja z M. zrobiłyśmy częśc do domu dzisiaj.