zajrzalam wczoraj do ciasta marcelinowego na balkonie... jest extra... tylko sie boje czy przypraw jednak nie za duzo...ale smakuja jak z kopernika... a tam mozna do srodka klasc cos? albo oblewac czekolada? mam troche tluszczukokosowego..czy szkoda bo i tak bedasuper? no i ile tego wychodziz kilograma?
Naszych (Marceliny) nie oddamy, ciasto nadal leżakuje, w piątek popełnimy jakieś niekoniecznie smaczne, byle ładne, na kiermasz harcerek. Nasze mazurki cieszyły się duzym wzięciem, może i z pierniczkami się uda, mam pomysł na takie większe, zdobne, z tasiemkami, na sztuki.
na te Marceliny już za późno, nie? czy ktoś może robił je "na gapę"? Potrzebuję kulinarnie poszaleć... Piernika nie nastawiłam... ;( a ten z moich wypieków rzeczywiście cudny... mniam! a jakie ciasta robicie na Święta, to w ramach OT
Beatasb, dwa tygodnie moim zdaniem wystarczą. Tylko tak, jak radzi Madika - podczas wałkowania trzymaj garnek w kodówce i urywaj tylko po małym kawalku, na bieżąco. Jak się ciasto nagrzeje, zaczyna się kleić.
Przepraszam,że w wątku o pierniczkach,ale nie umiem znaleźć wątku o pierniku.Czy piernik tradycyjny staropolski może leżakować 12 dni?W dodatku w szklanym naczyniu?Jak uważacie?
Cukier puder + sok z cytryny i ucierać tak długo, aż bedzie bieluśki i taki puchaty potem barwniki spożywcze, woreczek strunowy z maciupką dziurką w rogu i dużo pracy )
Popierniczylym troche dzisiaj, chcialam, zeby tak tradycyjnje bylo, wiec wzielam przepis z pi**** moich wypiekow (zawsze masakra mi stamtad wychodzi) na takie, co to twardnieja i miekna i w ogole latami trzymac mozna. Niedobre wyszly, no moze nie niedobre, ale nie tak dobre jak te, co zwykle pieke. Eh. Za tydzien lukrujemy.
Komentarz
http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/pierniki.html
Nie samo mamaroza.pl
Jak wpiszesz w gugla pierniczki moniry to Ci wyskoczy
te co upiekłam,to już prawie w całości zjedzone )
Dobrze,że jeszcze ciasto jest,to upiekę bliżej Świąt.
Piernika nie nastawiłam... ;( a ten z moich wypieków rzeczywiście cudny... mniam!
a jakie ciasta robicie na Święta, to w ramach OT
tam przepis bez mleka, masła
Najpierw lukier, potem układanie ozdóbek?
i polewe czekoladowa
kolorowe kupne pisaki nam się nie sprawdziły
i ucierać tak długo, aż bedzie bieluśki i taki puchaty
potem barwniki spożywcze, woreczek strunowy z maciupką dziurką w rogu
i dużo pracy )
ale i zabawy
ja ekhm..pierdziele jeszcze za wcześnie )
może ktoś ma przepis bez sody ?
chciałam wkleić szopkę z piernika ( miał byc domek ), ale nie umiem