Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pierniczki

1313234363747

Komentarz

  • Na pierwszej stronie jest przepis mój i Lili.
  • a na portal.mamaroza.pl są wszystkie przepisy pierniczkowe.
  • @asia, no to żebyś też nie musiała przedzierać się przez cały blog, to tu masz bezpośredni link do piernków
    http://przepisyodserca.blogspot.com/2012/12/pierniki.html
  • Zagniotłam z trzech kg mąki. Jutro będziemy piec.
  • zajrzalam wczoraj do ciasta marcelinowego na balkonie... jest extra... tylko sie boje czy przypraw jednak nie za duzo...ale smakuja jak z kopernika... a tam mozna do srodka klasc cos? albo oblewac czekolada? mam troche tluszczukokosowego..czy szkoda bo i tak bedasuper? no i ile tego wychodziz kilograma?
  • portal.mamaroza.pl

    Nie samo mamaroza.pl

    Jak wpiszesz w gugla pierniczki moniry to Ci wyskoczy :)
  • U mnie się sprawdził czarny scenariusz:


    te co upiekłam,to już prawie w całości zjedzone :))


    Dobrze,że jeszcze ciasto jest,to upiekę bliżej Świąt.
  • Naszych (Marceliny) nie oddamy, ciasto nadal leżakuje, w piątek popełnimy jakieś niekoniecznie smaczne, byle ładne, na kiermasz harcerek. Nasze mazurki cieszyły się duzym wzięciem, może i z pierniczkami się uda, mam pomysł na takie większe, zdobne, z tasiemkami, na sztuki. :)
  • na te Marceliny już za późno, nie? czy ktoś może robił je "na gapę"? :) Potrzebuję kulinarnie poszaleć... ;)
    Piernika nie nastawiłam... ;( a ten z moich wypieków rzeczywiście cudny... mniam!
    a jakie ciasta robicie na Święta, to w ramach OT ;)
  • Beatasb, dwa tygodnie moim zdaniem wystarczą. Tylko tak, jak radzi Madika - podczas wałkowania trzymaj garnek w kodówce i urywaj tylko po małym kawalku, na bieżąco. Jak się ciasto nagrzeje, zaczyna się kleić.
  • ja czuje ze Marceliny tez nie oddam... zrobie tradycyjna porcje Ireny..mozna je z okienkami? sprobowac chcialam
  • Można z okienkami, tylko cieniej wałkować.

  • Przepraszam,że w wątku o pierniczkach,ale nie umiem znaleźć wątku o pierniku.Czy piernik tradycyjny staropolski może leżakować 12 dni?W dodatku w szklanym naczyniu?Jak uważacie?
  • Polina minimum 2 tygodnie musi leżeć i w naczyniu bez dostępu swiatla
  • @manna - poszukaj w internecie domek z piernika - mały gość
    tam przepis bez mleka, masła
  • Dziewczyny, doradźcie laikowi - jak się ozdabia koralikami/posypką czy czymś takim?
    Najpierw lukier, potem układanie ozdóbek?
  • Dziękuję.
  • ja robię zwykły lukier sok z cytryny= cukier puder + wrzątek
    i polewe czekoladowa
    kolorowe kupne pisaki nam się nie sprawdziły
  • Cukier puder + sok z cytryny
    i ucierać tak długo, aż bedzie bieluśki i taki puchaty
    potem barwniki spożywcze, woreczek strunowy z maciupką dziurką w rogu
    i dużo pracy :))

    ale i zabawy
  • jutro, pani, jutro!!!
  • co ma być jutro @Skatarzyna ????
  • ja pierniczę!
  • Ty pierniczysz :P

    ja ekhm..pierdziele jeszcze za wcześnie :))
  • Popierniczylym troche dzisiaj, chcialam, zeby tak tradycyjnje bylo, wiec wzielam przepis z pi**** moich wypiekow (zawsze masakra mi stamtad wychodzi) na takie, co to twardnieja i miekna i w ogole latami trzymac mozna. Niedobre wyszly, no moze nie niedobre, ale nie tak dobre jak te, co zwykle pieke. Eh. Za tydzien lukrujemy.
  • ale to na handelek, drużynę moich harcerek wspieramy :)
  • edytowano grudnia 2014
    zjedłam duzo pierników i mam posmak sody oczyszczonej w ustach
    może ktoś ma przepis bez sody ?

    chciałam wkleić szopkę z piernika ( miał byc domek :) ), ale nie umiem
  • zupełnie bez sody i bez proszku ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.